Nem jelent meg a Volvo-per másodrendű vádlottja, Csengő András a Kaposvári Törvényszéken sem a tegnapi, sem a tavaly októberi előkészítő ülésen, emiatt tegnap a bíróság elrendelte a letartóztatását. A Szabad Pécs arról értesült, hogy Csengő András most már börtönben van, és ott is marad a bíróság döntése értelmében legalább az első tárgyalásig. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódik



14.27 Hivatalos: Csengő András a kaposvári börtönben van


A Kaposvári Törvényszék előtt a csalás bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a mai napon arról értesítette a bíróságot, hogy a II. r. vádlottat befogadták. Ennek pontos körülményeiről nem szolgáltattak információt. Az ügyben új határnapot még nem tűzött ki a bíróság, írta megkeresésünkre a Kaposvári Törvényszék.

Korábban írtuk

A Szabad Pécs információja ugyan egyelőre nem hivatalos, kérdéseinket nemrég elküldtük, mind a rendőrségnek, mind a Kaposvári Törvényszéknek, s még nem kaptunk választ, de megbízható forrásból származik.

Azt tehát – amenniyre ilyen helyzetben az lehetséges – kétség nélkül állítjuk, hogy a Volvo-per másodrendű vádlottja már nincs szabadlábon, de azt jelenleg nem tudjuk, hogyan került rács mögé, feladta-e magát, vagy sikerült kézre keríteni és előállítani. Erre a bíróság vagy a rendőrség kérdéseinkre adott reakciója remélhetően válasszal szolgál majd.

Úgy tudjuk, Csengő végül csak ma került börtönbe, ráadásul információink szerint a kaposvári börtönbe a pécsi férfi. Csengő András szerepe a Volvo-buszbeszerzésben eredetileg az volt, hogy segít a hollandiai üzleti kapcsolatok kialakításában, többek közt tolmácsolásban – ő volt tehát magyar fél kapcsolata a buszokat végül Pécsre leszállító hollandiai cég felé.

Az ügyészségi vádirat alapján ő és a volt megbízott vezérigazgató, a per elsőrendű vádlottja játszottak össze és tervelték ki azt, hogy a buszpark vételárából maguknak egy jelentős összeget lefölöznek, és az eredetileg olcsóbban is elérhető buszokról a pécsi városvezetéssel és a pécsi közlekedési cég vezetésével elhitetik, hogy valamivel drágábban lehet hozzájutni. Ehhez volt „a terv” szerint szükség a holland közvetítő cégre. Csengő at állítja, hogy ő ártatlan, ellene pedig koncepciós eljárás folyik, míg az elsőrendű vádlott azt hangsúlyozta, hogy ő csak végrehajtó volt, a döntést nem ő hozta meg, nem ő adta utasításba, hogyan kell a buszokat megvenni és nem is ő engedélyezte azt, hanem az akkori pécsi városvezetés. Szerinte korrekt volt a beszerzés, de ha a bíróság úgy látja, hogy bűncselekmény történt, azt nyilvánvalóan szerinte nem ő, hanem a valódi döntési helyzetben lévők követhették el.

Címkék:
KategóriákMETÁL