A koronavírus-járvány miatt tavaly  a múzeumok kiállítóterei zárva tartottak (és jelenleg is zárva vannak). A Janus Pannonius Múzeum már az első Covid-időszakban áthelyezte a digitális térbe látnivalói egy részét. Dr. Csornay Boldizsár igazgatóval beszélgettünk.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mi történik ma a bezárt ajtók mögött az egyes kiállítóterekben?
Jelenleg nem tudunk látogatókat fogadni egyik kiállítótérben sem. Folyamatosan zajlanak a háttérmunkák, többek között alapos takarítást végzünk, ez is elengedhetetlen ahhoz, hogy újra fogadhassunk látogatókat. Viszont jelentősen megnőtt az online felületeken az aktivitásunk, az érdeklődőkkel széles körben osztunk meg tartalmakat, hogy fenntartsuk a múzeum iránti figyelmet.

Dr. Csornay Boldizsár a Janus Pannonius Múzeum igazgatója

Milyen időszaki kiállítások maradtak el? Ezek közül mit lehet bepótolni?
Ha nincs ez a pandémiás időszak, akkor több kiállításunkat nagy sikerrel tudtuk volna folytatni, például a Dél-Dunántúl neolitikumát bemutató tárlatunkat is. Sokan megtekintették a kiállításainkat abban az időszakban, amikor nyitva lehettünk. A Málenkij robotról szóló kiállításunkat kifejezetten erre az időszakra időzítettük. A Modern Magyar Képtárba több bemutatót is terveztünk, mivel a múzeum újabban a helyi specialitásokra és sajátosságokra fókuszál.

A kiállítások egy részét később tudjuk pótolni. Vannak olyanok, amiket teljesen elbontottunk (Az első falvak – Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon). A többi tárlathoz kötődően szintén rengeteg információt osztunk meg a weboldalunkon, most ez az egyik elsődleges platform, ahol találkozhatunk az érdeklődőkkel.

A Vasarely Múzeum is zárva tart

A múzeumokban a kiállítások mellett számos programot is rendeznek. Át tudták-e tenni az eseményeket az online térbe?
Sajnos egy részüket nem sikerült megvalósítani az online világban, különösen igaz ez a múzeumpedagógiai gyermek és felnőtt foglalkozások esetében. A tudást ennek ellenére igyekszünk átadni, de a személyes kontaktus, ami élővé tud varázsolni egy tárlatot, beszélgetést vagy tanulási folyamatot, a korlátozott mozgástér miatt pillanatnyilag nem lehetséges. A honlapunkon viszont számos digitális tananyag, játék és más ismeretterjesztő anyag elérhető.

Hogyan kezelik az első tapasztalatait felhasználva a Covid második hullámát?
A havi rendszerességgel megjelenő különböző tárlatok internetes bemutatása gördülékenyebben zajlik, mint korábban. Szép eredményeket érünk el a közösségi média felületein, dinamikusan növekszik a Facebook– és az Instagram-oldalunk rajongótábora is. Igyekszünk, hogy a honlapunkhoz hasonlóan az állandó kiállításaink is megújuljanak. A tárlatvezetések és a hozzájuk kötődő egyéb programok nagyon jól kiegészítik és elmélyítik az ott megszerzett ismereteket. Egyik célunk, hogy ki-ki akár a saját vagy a családja múltját megismerhesse a városa és a megye történetének szempontjából.

Mit tapasztaltak, amikor nyáron és ősszel újra nyitva voltak, visszatértek-e a látogatók a múzeumokba?
Ellentétben az országos múzeumokkal, úgy gondolom, mi szerencsésebb helyzetben vagyunk, mivel elsősorban nem a nemzetközi turizmusra építünk. A vírushelyzet miatt a világ bezárkózott, kisebb volt a globális mozgás, a hazai turizmus viszont felélénkült. Azok az emberek, akik korábban szívesen jártak külföldre, most elsősorban itthon tartózkodtak, és a helyi érdekességeket, látványosságokat tekintették meg.

Hogyan készülnek az újranyitásra?
Ebben a pillanatban még nem látjuk előre, hogy mikor tudjuk újra kinyitni a kapukat. Azonban, ha újra fogadhatunk látogatókat, akkor szeretnénk megújított kiállításokkal jelentkezni, továbbá a már elkészült, de be nem mutatott tárlatok is megjelennek a repertoárban. Amikor már tudni fogjuk a nyitás időpontját, erről egy kisebb kampány keretében értesíteni fogjuk a közönséget.

KategóriákJAZZ