Az Emberség Erejével Alapítvány levelére Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke válaszolt. A pécsi civil szervezet azt kifogásolta, hogy egy európai uniós pályázathoz a Tempus Közalapítvány arra a civil törvényre hivatkozva kért be tőlük dokumentumokat, amit az Európai Unió Bírósága (EUB) jogsértőnek minősített.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az Európai Bizottság alelnöke levelében kiemelte, a Bizottságot aggodalommal tölti el a magyarországi civil szférára nehezedő nyomás. Az erős és független civil társadalomnak kulcsszerepe van az olyan közös alapértékeink betartásában, mint az alapvető jogok és a jogállamiság. Ezért a Bizottság kiemelt figyelmet fordít a civil társadalomra, és a jövőben is támogatni fogja azt.

Jourová levelében egyetértett abban, hogy a civiltörvény sérti a tőke szabad áramlását, a magánélethez való jogot, a személyes adatok védelmét és az egyesülés jogát. Az Európai Bizottság jelenleg is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal az EUB döntés teljesítése kapcsán, miután 2020 nyarán megállapították: sérti az EU-s jogot a civiltörvény.

Az Emberség Erejével teljes közleménye itt olvasható, Věra Jourová levele itt található.

Az Emberség Erejével Alapítvány vezetőjével, Nyirati Andrással ebben a podcast adásunkban beszélgettünk az ügyről:

KategóriákMETÁL