A koronavírus-fertőzés következtében elhunyt személyek száma sajnos bizonyosan nem marad 10 ezer fő alatt, “csupán” a 2020-as évben nem lépte át ezt a határt az összesítés. A fertőzöttek száma 325 ezer fő fölé kúszott 2020-ban. A január elsején reggel közölt adatokkal megismerhettük a 2020-as hivatalos statisztikát.

A cikk a hirdetés után folytatódikMinden nap reggel vagy délelőtt közli a koronavírus központ az előző 24 órában történt új fertőzések és elhalálozások számát, ahogyan beszámolnak a gyógyultakról, kórházban lévőkről, és így tovább.

Mindez azt is jelenti, hogy a mai, az újév napján közölt adatok 2020 utolsó napjának adatai.

A ma reggel közöltek szerint tegnap, az óév utolsó napján 2764 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 325 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9667 főre emelkedett. A legfiatalabb áldozata a koronavírusnak egy 27 éves hölgy, akinek súlyos daganatos betegségben szenvedett.

A gyógyultak száma jelenleg 157 063 fő, az aktív fertőzöttek száma 158 548 főre csökkent. 5648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 401-en vannak lélegeztetőgépen.

Pécsre is megérkezett a Pfizer-vakcina

Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A szerdán érkezett vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy csaknem 5000 adag vakcina érkezett hozzájuk, ez mintegy 2500 egészségügyi dolgozó beoltására elég. Első körben a sürgősségi betegellátás, a koronavírus-ellátó központ, az intenzív terápiás intézet dolgozóit oltják be, majd a többi klinikai egység, a megye többi kórházának dolgozói és a rendelőintézetekben dolgozók, ezután pedig az alapellátásban dolgozók következnek. Három hét múlva adják be a második adagot (ez kell a teljes védettség eléréséhez). Sebestyén Andor úgy vélekedett, az egészségügyi dolgozók után, tavasszal kerülhet sorra a szervezett lakossági oltás. Az egészségügyi dolgozókat és a lakosságot is arra kérte, hogy jelentkezzenek a védőoltásra.

Az koronavírus központ híre szerint az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni.

A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.valcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

KategóriákMETÁL