Pénteken lesz a PTE Szenátusának ülése, ahol szavazhatnak a modellváltásról. A PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ma gyakorlatilag kétharmaddal utasította el az átalakítást. A HÖK volt az egyetlen, amely igennel szavazott, azaz azok bólintottak rá a modellváltásre, akik elviekben a hallgatók érdekeit képviselik.

A cikk a hirdetés után folytatódikA PTE BTK Kari Tanácsa is döntött arról, hogy a kar támogatja-e a PTE modellváltását. A BTK nem támogatta. A 21 szavazatból csak 5 volt igen, a HÖK-nek volt ennyi szavazata, és ők az igen mellett voksoltak. Az 5 HÖK-ös igen mellett 13 nem szavazat volt és 3 tartózkodás, tehát ők elutasították az átalakulási kormányjavaslatot. 

A PTE BTK mindhárom szenátora így kötelezően nemmel fog szavazni pénteken a PTE Szenátuson.

Úgy tudjuk, lesz egy olyan előterjesztés is péntekre, amely szerint a Szenátus csak minősített, 2/3-os többséggel fogadhatja el a kormányjavaslatot. Információink szerint az indoklás szerint erre amiatt van vagy lenne szükség, mert minden, ami az egyetemi SzMSz-t és az Intézményfejlesztési tervet (IFT) érinti, minősítet szavazást követel meg az egyetemen. Vannak azonban, akik attól tartanak, hogy a rektorátus egyszerű többséggel akarja majd elfogadtatni a modellváltást.

Kerestük a PTE EHÖK-öt azzal, hogy ismerjük a mai BTK-s szavazás végeredményét, de már korábban is sok jel szólt arról, hogy a kari HÖK-öknek és az EHÖK-nek nem lesz kifogása a modellváltás ellen.

A ma délután, nemrég elküldött kérdéseinkre nem kaptunk egyelőre választ. Ha kapunk, frissítjük cikkünket. A következőket kérdeztük többek közt a PTE EHÖK-től a fentiek miatt.

Van-e joga a hallgatói társadalomnak visszahívni a kari HÖK-ök, HÖT-ök és az EHÖK tagjait, pl. bizalomvesztés miatt? (Amúgy úgy tudjuk, arra lehet őket “kívülről” felszólítani, hogy oszlassák fel a küldöttgyűlésüket.)

A HÖK egységes véleményt alakít ki minden karon, mielőtt szavaz, és az alapján szavaz, vagy elég mindenütt a szervezet többségének az akarata az igenekhez vagy a nemekhez?

Hogyan mérték fel, avagy előzetesen felmérték-e a diákok akaratát? Valóban ezt akarják-e, azaz a modellváltás elfogadását azok, akik nevében, akiket képviselve szavaztak?

Felmerül-e vagy felmerült-e, hogy a szavazáson összegyetemi érdekeket, az egyetemi polgárok összességének és az egyetem általános érdekeit nézik és mérlegelik, és ennek megfelelően szavaznak a lelkiismeretük szerint? A HÖK korábbi sajtóközleményből ugyanis az látszott, hogy főként, vagy akár kizárólag abból a nézőpontból ítélik meg az egyetemi modellváltás ügyét, hogy lesz-e a továbbiakban is költségvetése a HÖK-öknek, lesz e szociális ösztöndíjra keret, és így tovább.

Lehet-e a PTE EHÖK szerint lényegében néhány hét alatt az egyetemi rendszeren keresztülverni egy ilyen mérvű váltást, mint amit a modellváltás hozna?

KategóriákMETÁL