Egészen elképesztő nyilatkozatok sora jelent meg az elmúlt pár napban, gyors egymásutánban fideszes politikusoktól és megmondóemberektől. Ha pedig még azt is hozzávesszük, hogy az elmúlt két-három hétben miket mondtak az Orbán-közeli potentátok, akkor szép lista kerekedik. Összeszedtünk néhány példát, de biztosan maradtak ki hasonlók.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem kívánunk következtetést levonni abból, hogy mintha még fideszes mértékkel mérve is megsokszorozódott volna az egészen hajmeresztő, mulatságos és megdöbbentő, felháborító nyilatkozatok száma az elmúlt időszakban. Azt sem kívánjuk találgatni, mi van a levegőben, milyen is lehet most a csillagállás, szervezett hülyítés megy, avagy csak egymásra akarnak licitálni, minden mindegy alapon Orbán barátai, csupán az elhangzottak rögzítése és egy cikkbe rendezése a célunk.

És amúgy sem biztos, hogy annál több kapcsolat van az alábbiakkal, vagy az alábbiak egy részével, minthogy közel azonos időpontban mondtak fura dolgokat olyanok, akik a kormány tagjai, a Fidesz haszonélvezői, avagy olyanok, akik valójában közel állnak Orbánékhoz, még ha láthatóan bármit mondanak is, akár erős kritikát is a kormányról, avagy bárhol is helyezkedtek el korábban. Ráadásul kiragadunk idézeteket, nyilván a teljes szöveg adná vissza azt, amit mondtak, így az idézetek bizonyos szempontból azonosak, a teljes szövegek már korántsem azok. Ugyanakkor vannak olyan idézetek, amelyek még szövegkörnyezetből kiragadva is értelmezhetők, illetve amelyeket nem feltétlenül ment meg az sem, hogy a közlő személy annak előtte vagy azt követően mit is mondott.

Kezdjük is egy olyan személlyel, aki a minap ment neki többek közt a finn miniszterelnöknek, és aki papíron nem fideszes, sőt a kormány felé is folyamatosan gyakorol kritikát , az LMP egyik alapítója és volt vezetője, Schiffer András, aki annak ellenére, hogy felhagyott a politizálással, igen sokszor hallatja a hangját politikai és közéleti kérdésekben, egyre inkább és egyre nyilvánvalóbban a Fidesz é Orbán politikáját és retorikáját segítve megszólalásaival.

Schiffer a minap azt találta mondani a Mandinernek adott interjújában, hogy az „Antony Blinkenek és Sanna Marinok legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, s ezért nekik is felelniük kell majd”.

Dézsi Csaba András, Győr fideszes, Borkai Zsolt után megválasztott polgármestere az Indexnek beszélt arról, hogy ő maga nem igazán érti azt, hogy miért is érzi valaki tragédiának, hogy bezártak a győri uszodák. „Ennek tényleg akkora tragédiának kell lennie a folyók városában? Én annak idején a Mosoni-Dunában tanultam meg úszni nyáron, télen pedig korcsolyázni”. Na, persze Dézsi volt az, aki nem is olyan rég gyerekeknek viccelődött és kesergett arról, hogy nincs igazán jó helyzetben Győr, szerezzenek egy kis pénzt a városnak.

Bencsik András kormánypárti propagandista szeptember végén gondolkodott el azon, hogy mit is kellene kezdenie az EU-nak az ukrajnai háború kapcsán: „Normális esetben azt kellene válaszolni, hogy felvesszük a kesztyűt, és hadba lépünk Amerikával szemben”.

A húsz éve, Békéscsabán elmondott ún. köteles beszédével már két évtizeddel ezelőtt a nagyon problémás beszédeket mondó, vállalhatatlan nyilatkozatokat adó politikusok körébe lépő házelnök, Kövér László néhány napja beszélt arról, hogy szerinte Európa „halálos veszedelemben van”, mert tehetségtelen fajankók és neobolsevista keretlegények kerítették hatalmukba. A házelnök szerint Magyarország “a normalitás és a valódi európai értékek egyik utolsó menedéke”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Szegeden hívta fel magára a szélesebb közvélemény figyelmét is azzal az MTI által idézett beszéddel, amelyet a katolikus Gál Ferenc Egyetemen mondott el. Szerinte az egyetem olyan tudást nyújt, amely egyaránt hasznára van az egyes embernek és a társadalomnak. Semjén szerint ez kifejezetten fontos egy olyan korban, ahol – különösen az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva – olyan “neopogány és kifejezetten barbár” ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott.

Igen nehéz amúgy eldönteni, hogy ki mondott nagyobb ökörséget, mi vitte rá, vagy melyik legyen a “kedvencünk”. Az egészen biztos, hogy a Fricz Tamás politológustól idézhető sorok erős versenyzővé teszik a békemeneteket szervező CÖF, azaz Civil Összefogás Fórum alapítóját. Fritz ugyanis azt találta mondani a Hír TV-n, hogy Magyarországnak erős hadsereg kell, elrettentésül, erre pedig akár Ukrajnával szemben is nagy szüksége lehet hazánknak. „Ukrajna bizonyos helyzetben például arra gondol, hogy hát Magyarország neki túlságosan sok gondot okoz, vagy a kárpátaljai magyarokkal gondjaik vannak”.  Fritz egyébként arra a korábbi Orbán-idézetre reagált másokkal együtt a műsorban, hogy a magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert ,,akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem”.

Balog Zoltán korábbi miniszter, református püspök arról elmélkedett, hogy spirituális síkon talán jobb is, ha szerényebben kell élnünk, és azért legyünk hálásak, hogy a hét szűk esztendő hét bő esztendő után jön. „Szerényebben éltünk, a hit mégis boldoggá tudott tenni bennünket. Nem a gyermekkor messzeségbe vesző szépsége miatt mondom ezt, hanem abból a közös keresztyén tapasztalatból, hogy nem kizárólag az anyagi jóléten múlik az ember boldogsága. Minden helyzetben lehet és kell hálát adni. Ez is segít a bajban. Adjunk hálát azért, hogy a hét szűk esztendő a hét bő esztendő után jön! Igaz, hogy újból szerényebben fogunk élni, de ez jót tehet majd nekünk is, a világnak is”.

Orbán Viktorról (és a Fideszről) az a legfrissebb hír, hogy nem Budapesten mond majd beszédet október 23-án, és a Fidesz sem tart a fővárosban ünnepséget a nemzeti ünnepen. A miniszterelnök vidéken, Zalaegerszegen fog majd beszélni aznap. Nem lehet e hír kapcsán attól a verziótól csak úgy egyszerűen eltekinteni, hogy a magát sokszor csak utcai harcosnak nevező, hívei pedig Európa erős emberének és vezetőjének nevező Orbán Viktor megfutamodott, fél, hogy botrányba fullad a beszéde a pedagógusok mellett kiállók és október 23-án demonstrációra készülők miatt. Persze lesznek, akik szerint ugyanezen okból, de felelős döntést hozott.

E cikknek azonban a fő témája az, hogy ki, milyen meglepő sületlenséget, (nem jó értelemben vett) mulatságosat vagy felháborítót mondott az elmúlt napokban és hetekben. Orbán Viktor is mondott ilyet, nem is egyet, de nem idézzük, mert összefoglalónk arról szól, hogy az Orbán körül lévők milyen nyilatkozatokat tesznek folyamatosan, és – érzetre legalábbis – egyre sűrűbben, egymásra licitálva.

KategóriákMETÁL PUNK