Magyar idő szerint este negyed kilenc körül a jelenlegi, de a választást elbukó republikánus amerikai elnök, Donalds Trumo hívei betörtek a Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe Washingtonban.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz amerikai törvényhozás épületében már tartott az USA szenátusának és a képviselőháznak az együttes ülése, amikor betörtek Trump hívei. Az együttes ülés célja, hogy a tagállamokból érkező elektori szavazatokat hivatalosan is megszámlálják, és végérvényessé váljon az, hogy az USA következő elnöke a demokrata Joe Biden lesz. Ezt az ülést igyekeztek megzavarni, miközben az is egyre valószínűbb, hogy a republikánusok elveszítik a kongresszusi többségüket is.

A legismertebb amerikai hírtelevízió, a CNN szerint több százan is lehetnek a tüntetők, akik bejutottak a Capitóliumba, a házat ezért lezárták, az addigra már elkezdődött ülést pedig felfüggesztették. A CNN arról is beszél, hogy Mike Pence alelnököt az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően kimenekítették az épületből.

A Twitteren Donald Trump többek közt azt írta, hogy mindenki maradjon békés és az ország érdekeit nézze.

No Title

Please support our Capitol Police and Law Enforcement. They are truly on the side of our Country. Stay peaceful!

Frissítés 22.15

Több republikánus politikus is elítélte a Trump-hívek támadását és felvetette a még hivatalban lévő elnök felelősségét. Mike Gallagher wisconsini képviselő a CNN-en beszélt arról, hogy Donald Trumpnak véget kell vetnie a zavargásoknak, amit hívei robbantottak ki. Első körben az lenne a legcélravezetőbb, ha végre kiállna a nyilvánosság elé és elismerné a vereségét. A szintén republikánus Adam Kinzinger a CNN-en puccskísérletnek nevezte a szerdai támadást. Ő sem volt elégedett azzal, amit Donald Trump kommunikált a botrány kitörése után, az elnököt gyávának nevezte.A CNN szerint azonban Donald Trump nem kíván ennél keményebben bírálni a híveit, legalábbis eddig. Órákkal korábban Donald Trump több ezer híve tüntetett a Capitoleum épületénél, ahol beszédet mondott az USA elnöke is, aki azt mondta, hogy a vereséget soha nem fogja elismerni.

Állítólag több rendőr is megsérült a zavargásokban, egy nőt pedig amerikai sajtóhírek szerint mellbelőttek, vagy a Capitoleumban, vagy annak területén belül. Kórházba szállították, de életveszélyben van. Azt nem tudni egyelőre, hogy mi történt és ki volt a nő.

Donald Trump végül a washingtoni nemzeti gárda bevetéséről döntött, így ezer katonát vezényeltek a Capitoliumhoz, de más államokból is érkezhetnek, azaz még több katona lehet akár nagyon rövid idő múlva a Capitoleumnál.

Csütörtök 0.55 – Meghalhatott a meglőtt nő

Amerikai sajtóértesülések szerint egy trumpista tüntető volt az a nő, akit mellkason lőttek, de biztosat még nem tudni erről. Az egyik amerikai hírtévé információi szerint a nő belehalt a sérülésbe.

Csütörtök – 01.10 – A legbizzarrabb öszeesküvés-elméletben hívők is bejutottak a Capitoliumba

A világsajtót körbejárták az amerikai törvényhozás épületének megtámadásáról, a zavargásokról, a Capitoliumba bejutó trumpistákról szóló képek, amelyeken egyértelműen az egyik legfeltünőbb jelenség egy, több fotón is látható férfi, aki félmeztelenül, kb. a vikingek és az amerikai prémvadászok fejfedőit egyesítő fejdíszben jelent meg, és aki a 444 cikke szerint Jake Angeli névre hallgat, de az amerikaiak többnyire úgy ismerik, mint QAnon Shaman. A férfi az egyik legismertebb tagja egy teljesen képtelen összeesküvésben hívő csoportnak, a QAnon-nak. A Euronews korábbi cikke szerint a QAnon úgy tartja, hogy létezik egy, az egész világot behálozó, de titkos sátánista és pedofil hálózat, természetesen prominens demokrata politikusok és ismert emberek vezetésével, akik gyerekeket rabolnak, megeszik őket és a vérüket isszák, hogy örökké éljenek. Donald Trump amerikai elnök pedig a megmentő, aki ellenük egy szintén titkos háborút indított. Trump az a fickó, akinek a küldetése az, hogy leszámoljon ezzel a gonosz csoporttal, és már tervezi is a tömeges letartóztatások napját, amikor például Soros György, Bill Gates, Tom Hanks és Oprah Winfrey is rács mögé kerül. Ez az őrült agyszülemény az alapja a modern idők egyik legbizarabb összeesküvés-elméletének, írja a Euronews.

No Title

The Senate pic.twitter.com/ooJZ6qNATe

KategóriákMETÁL