A Szabad Pécs számolt be arról elsőként a sajtóban, hogy megvan a harmadik Pécs Pride Felvonulás időpontja, méghozzá szeptember 23-a, szombat. Nos, úgy tűnik, a pécsi városvezetés is innen értesült csak a felvonulásról, és most emiatt van egy nagy kérésük a szervezőkhöz. Nem örülnek a Pride … időpontjának.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs írta meg, hogy lesz harmadik alkalommal is Pécs Pride Felvonulás, szeptember 23-án, szombaton, 14 órai indulással a Kossuth tér és a Szent István tér közt. Amúgy továbbra is ez az egyetlen Budapesten kívüli magyarországi meleg büszkeség felvonulás. Amire vélhetően Idén is hangolnak majd a szélsőjobboldali tüntetők, sőt, a jövő tavaszi választás miatt a papíron nem szélsőjobboldali kormánypárti vagy hozzájuk kapcsolódó helyi politikusok is készülhetnek külön rendezvénnyel.

Akikről viszont most kiderült, hogy nem örülnek a harmadik Pécs Pride-nak, illetve hát annak tervezett időpontjának, az a pécsi városvezetés. Sajtóközleményt juttattak el ugyanis hozzánk is arról, hogy arra kérik a szervezőket, hogy más, nagy múltú pécsi rendezvények miatt ne az adott, tervezett napon vagy időpontban tartsák meg a pécsi meleg büszkeség menetét.

A Pécs Pride szervezői egyelőre egyeztetnek erről a kérésről, így nem is nyilatkoztak arról, hogy mit gondolnak erről a kérésről és hajlandók-e módosítani, de azt nem tőlük, hanem más forrásból tudjuk, hogy korábban már volt egyeztetés más programok szervezőivel, ilyen előzmények után határoztak a szeptember 23-i dátumról, amit azért az is kijelöl, hogy – mint az előző két alkalommal is – az idén kéthetesre bővített emberi jogi fesztivál zárásához van igazítva a felvonulás.

Ez utóbbi miatt (is) írjuk azt, hogy szinte biztos, hogy a Pécs Pride Felvonulást a polgármesteri-városvezetői kérés ellenére is szeptember 23-án tartják majd meg, de az is biztosnak tűnik, hogy a szervezők akár az adott napon való indulási-gyülekezési (stb.) időpontról, esetlegesen a tervezett helyszínekről (itt elsősorban a Szent István téri tervezett végállomás lehet érdekes), és akár az útvonalról is egyeztetni fognak majd, és igyekeznek a lehető legrugalmasabban kezelni ezt a helyzetet.

A városvezetés a következőket írta: „Pécs önkormányzata a sajtóból értesült a városba tervezett esélyegyenlőségi felvonulás időpontjáról. Ez azonban egybeesik más, tervezett, nagy hagyományokkal bíró eseményekkel, a Pécsi Napok és a Tanuló Város Fesztiválokkal.

Ezen okok miatt Pécs vezetése arra kérte a csütörtökön bejelentett felvonulás szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot az érintett szeptemberi programok rendezőivel. Egyeztessenek velük, és lehetőség szerint válasszanak egy másik, még nem foglalt időpontot az esélyegyenlőségi program megszervezésére.”

KategóriákMETÁL