Jobb kicsit későn, de még az utolsó pillanat előtt megszólalnia (mintsem soha) egy nagy egyetemi város polgármesterének, amikor a kormány arra készül, hogy gyökeresen átalakítja a helyi egyetem és egyben a város legnagyobb foglalkoztatójának viszonyait, működését, és emiatt többek közt sok munkavállaló kerül a korábbinál bizonytalanabb helyzetbe. Péterffy Attila, Pécs polgármestere ma megszólalt a PTE-t is érintő egyetemi modellváltás ügyében.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzó szerint idézzük Péterffy Attila sajtóközleményét az alábbiakban.

„A Pécsi Tudományegyetem a város legnagyobb foglalkoztatója, működése sok szálon szorosan kapcsolódik a helyi közösséghez. A tervezett modellváltás jelentős mértékben megváltoztathatja az intézmény működését, ami így Pécs életére is komoly hatással lehet. 

Éppen ezért tartom fontosnak, hogy tisztában legyek az egyetem helyzetével. A Pécsi Tudományegyetem tervezett modellváltása kapcsán az elmúlt hetekben sem kristályosodott ki a pontos kormányzati szándék, egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. Ezért a héten megkerestem az egyetem és a fenntartó minisztérium vezetőit azért, hogy hiteles és objektív információkhoz jussak a témában.

A hozzám eljutott információk alapján úgy vélem, hogy az egyetemi modellváltással kapcsolatban megosztott az egyetem közössége és a város közvéleménye is. Úgy látom, hogy a felmérések alapján a hallgatók többsége ellenzi a modellváltást, az egyetemi oktatók és dolgozók pedig nehezményezik, hogy véleményüket nem kérik ki, a tervezett átalakításról nem folynak egyeztetések.

Úgy látszik, ez egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás. Az ország legrégebbi egyetemének néhány hét alatt történő, erőltetett és az érintettek bevonása nélkül levezényelt átszervezése távol áll az önrendelkezéstől, az egyetemi autonómia megőrzésétől és a demokrácia működésétől.

Megítélésem szerint az egyetemi átalakításnak ez a módszere megtestesíti mindazt, aminek a felszámolására vállalkoztam képviselőtársaimmal közösen 2019-ben Pécsett. Éppen ezért a nem konszenzusra, vagy legalább kompromisszumra törekvő, a felek véleményét figyelmen kívül hagyó struktúraváltást nem tudom támogatni.

Fentiek alapján tiltakozom a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba adása ellen, és kérem a Szenátus Pécs városért felelősséget érző tagjait, hogy mai ülésükön az intézmény modellváltását ne támogassák.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL