Elképesztő történettel keresett meg kedden késő este egy baranyai olvasónk. Azt mondta, hogy neki nem kell sok pénzt fizetni gépjárműadóra, mert régi kocsija van, de attól még eléggé felbosszantotta, hogy az adóhatóság, azaz a NAV (korábban: APEH) úgy gondolta, hogy nem elég az ő adója, fizessen többet, és ezer forintra felkerekítette az összeget. Szerinte ez pofátlanság és rablás.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt hittük, hogy talán egyedi esetről van szó (vagy netán valamit félreértett), mindenesetre kértük, hogy küldje el a részünkre a gépjérműadóról kapott értesítő levelet, és az ahhoz mellékelt csekkeket. És valóban úgy volt minden, ahogyan mondta. Ilyen korábban nem történt, ráadásul már nem ajánlott levélben érkezett az értesítő, hanem tértivevényes formában, ami szerinte felesleges kiadás, hiszen korábban is megérkezett minden évben ez a levél, és ő, szabálykövető polgárként minden évben be is fizette a pénzt … az önkormányzatnak.

Merthogy korábban a gépjárműadót a helyi, települési adóirodák küldték ki, és az a befizetés, részben vagy egészben, de az önkormányzatot gazdagította. A vírus miatt ez is változott, teljesen elvették ezt a pénzt az önkormányzatoktól, és így már nem is ők, hanem közvetlenül az állami adóhatóság küldi ki, küldte ki az értesítőt és a csekkeket. Akik nem is lacafacáztak, kerekítettek, felfelé persze, mondhatni, nagyvonalúságot várva az állampolgártól. Már, ha nem valami nagyom komoly hibáról van szó!

Olvasónknak 1999-es gépkocsija van. Ami után neki idén 5600 forint gépjárműadót kell (vagy kellene) fizetnie. Ez az összeg szerepel azon az értesítő levélen is, amit kézhez vett. Csakhogy mégis két, egyenként 3000 forintos csekket kapott – két 2800 forintos csekk helyett. Vagyis a megállapított 5600 forint helyett 6000 forintot fizethet – vagy fizethetne. H ugyanis így befizeti mindkét csekket, akkor az adóhatóság (=az állam) 400 forinttal kap többet, mint amit fizetnie kellett volna. Ez nála 7 százalékos többletkiadás és többletbevétel.

Miközben egy olyan adóról beszélünk, amit egy olyan termék (az autó) után kell évről évre fizetni (kb. az úthasználat és a levegőszennyezés miatt, persze), amit az eleve adózott fizetésből vásároltunk, sőt, ami után vásárláskor forgalmi adót is fizettünk. Szóval ezután nem is lehet azon csodálkozni, ha valaki zabos lesz, mert többet akarnak vele fizettetni egy adóból, és rablást, átverést kiált.

Ma koradélután írtunk a pécsi adóhatóságnak, leírva, hogy tudunk egy ilyen esetről, és szeretnénk magyarázatot kérni a történtekre. A még munkaidőben elküldött levelünkre egyelőre nem jött válasz. A kérdéseink egyikében arra is rákérdeztünk, nem történhetett-e hiba esetleg, de válasz egyelőre nem érkezett.

Az viszont mostanra teljesen egyértelmű, hogy ha hiba is történt, korántsem egyedi esetről van szó, ugyanis nemrég Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, a Momentum egyik 2022-es egyéni országgyűlési jelöltje (Budapesten, Zuglóban indulhat, ha nyer az előválasztáson) is kitett nemrég egy posztot a Facebookra, ugyanerről az ügyről, és látható az ott ismertetett példákból és hozzászólásokból, hogy a NAV másoknál is alkalmazta a kerekítést, méghozzá a felfelé kerekítés szabályát.

A NAV átkozottul nagyvonalú, azaz nagyvonalúan KEREKÍT FELFELE. Nagyon sok felháborodott levelet kapok a gépjárműadókkal kapcsolatban, amit mostantól nem az önkormányzat, hanem állambácsi kap.1) A NAV vehetné a fáradtságot, hogy legalább egy Tisztelt Hölgyem/Uram beköszönéssel tisztelje meg az adófizetőt. Ehelyett odalöki, hogy HATÁROZAT és fizess.2) A kerekítés tényleg nagyvonalú, erre sokan küldtek példát. A mellékelt “határozat” például 10500 forintról szól, amit két 5500 forintos (!) részletben kell megfizetni. Többen felháborodtan hívták a NAV-ot, akik megerősítették, nincs tévedés, ők így kerekítenek… Biztos kell a pénz a stadion alá vezetett 50 méteres alagútra…” – írta a politikus.

A Szabad Pécs délután a NAV-nak a következő kérdéseket küldte el:

1. Általános, hogy kerekíti az adót a NAV?

2. Mi az oka, milyen szabály alapján jártak el?

3. Lefelé is kerekít a NAV?

4. Mi lesz a többlettel?

5. Ha hiba, akkor mi az oka, és hány ilyen levél mehetett ki? És hogyan lehet “javítani”?

Ha kapunk választ, vagy lesz az ügynek fejleménye, akkor frissítjük cikkünket, vagy új cikkben írjuk meg.

22.50 Lefelé is kerekítenek

Több olvasónk is írt cikkünk után, saját személyes példáját felhozva, hogy neki lefelé kerekítették az összeget, szintén ezer forintra. Vagyis arra a fenti, a NAV-nak is elküldött kérdésünkre, hogy “lefelé” is kerekítenek-e, igen a válasz. Az más kérdés, hogy ez mennyire fogja azokat vigasztalni, akiknek többet kell fizetni.

Más azt írta, hogy az önkormányzatok valóban forint pontossággal tudták beszedni a díjat, de most, miután a NAV-hoz került ez a fizetnivaló, az Adózás rendjéről szóló törvény, az Art., illetve a Gjt., azaz a gépjárműadóról szóló törvény lesz az iránymutató – így valószínűleg a a gépjárműadót is ezer forintra kerekítve kell megfizetni végül.

KategóriákMETÁL