Olvasói levelet kapott lapunk egy pécsi egyetemi, orvoskari oktatótól.  Ő Szputnyikot kapott, 4 hét múlva mehet újra, hogy megkapja a második oltást, de elsősorban nem is ezért írt, hanem, hogy leírja a személyes tapasztalatait az oltás megszervezéséről.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Szeretném megosztani a Covid-oltással kapcsolatos pozitív tapasztalatomat.

Orvoskari, elméleti oktatóként nem voltunk jogosultak az oltásra a kari keretből, az illetékes hatóságok engedélye csak a betegágy melletti dolgozókra és a hallgatókra szólt.  

Regisztráltam a vakcinára, és korom és egészségi állapotom okán jogosult lettem a Szputnyik oltásra.

Nagyon örültem, amikor a körzeti orvos értesített, hogy bekerültem a heti kvótába. (A körzeti orvosokhoz visszajut a regisztráltak listája!)

Bízom abban, hogy mindegyik oltás hatásos, és lehet, hogy a jövőben az RNS-alapú oltások fognak jobban elterjedni, de ez nem jelenti azt, hogy a régebbi technikák nem jók vagy nem hatásosak.

Szombaton, 12:40-re kellett az Akác utcai oltóközpontba mennem. Pár perccel előbb érkeztem, a portás kipipálta a nevemet egy listán, lázat mért.

A jelölt útvonalon eljutottam az oltás helyszínére, ahol egy polgárőr újból ellenőrizte a nevemet, Taj-számomat, és beengedett a váróba. Egy újabb polgárőr irányított egy oltási asszisztenshez, aki a nyomtatványok kérdéseinek egy részét személyesen  töltötte ki, a többi kitöltéséhez elirányított egy másik asztalhoz. Ott, ha szükségem lett volna rá, volt ember arra is, aki segített volna a kitöltéssel.

Aztán megmutatták, hol az oltószoba, leültettek, de pontosan 12:40-kor behívtak a rendelőbe.

Egy fiatal doktor oltott be, aki a csoportomban volt pár éve…

Egy polgárőr elkísért a beoltottak váróhelyére, 15 perc múlva az ottani munkatársak jelezték, hogy mehetek. Egy óra után pár perccel kész voltam.

Sokan voltak aznap, a polgárőr azt mondta, hogy reggel 8-tól este 7-ig oltanak. Nagyon szervezetten, zökkenőmentesen, felesleges várakozás nélkül zajlott az egész. Négy hét múlva mehetek a következő oltásért.

Nagyon örülök, hogy kaptam oltást, és mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy ha lehetősége nyílik rá, oltassa be magát.

Minél több ember van beoltva, annál kevésbé tud terjedni a vírus. Az, hogy meddig tart ezeknek az oltásoknak a hatása, csak hónapok múlva fog kiderülni – és ez nem a fejlesztők hibája,  a 6 hónapos utánkövetést nem lehet 2 hónap alatt megcsinálni. És az is lehet, hogy az újabb variánsok ellen újabb oltást kell kapni.

Volt egyébként már hasonló veszélyhelyzet az 50-es években… Amikor a Covid-járvány kezdődött, beszélgettünk erről barátokkal, akkoriban volt a gyerekparalízis-járvány, több menetben.

Nekem is van egy „fénykép” a fejemben az óvodai szobáról … meg a kockacukorról, lehet, hogy mi ilyen „tesztvakcinát” kaptunk akkor, és, ha igaz ez a “fényképem”, akkor 1959 első felében, vagy az előtt történt. Volt benne akkor is politika – de a lényeg a hozzáértő tudósok hatásosnak bizonyuló munkája volt.

egy orvoskari oktató”

KategóriákOlvasói levél