Péterffy Attilával, Pécs polgármesterével tárgyalt pénteken a pécsi városházán Hoppál Péter. A fideszes országgyűlési képviselőt az érdekelte, mennyi volt és mennyi lehet a gazdasági válság és a kormányzati intézkedések miatti bevételkiesése Pécsnek. Szerinte is joggal kér Pécs kompenzációt, de úgy véli, a mértékéről  még korai beszélni.

A cikk a hirdetés után folytatódikTöbb, mint egy órán keresztül tárgyalt Péterffy Attila pécsi polgármesterrel pénteken késő délelőttől kezdve Hoppál Péter. A fideszes országgyűlési képviselő a megbeszélés után azonnal sajtótájékoztatót tartott. 

A Covid-19 járvány következtében fellépő gazdasági válság és visszaesés miatt, illetve több kormányzati intézkedés miatt is bevételkieséssel számolhatnak a magyarországi települések, így Pécs is. Ebben nem is volt vita a polgármester és a parlamenti képviselő közt. Hoppál Péter szerint a kormányzati intézkedések miatti bevételkiesés kompenzációja indokolt sok település, köztük Pécs esetében is. Szerinte arról érdemes beszélni, és azért lobbizni a kormánynál, tárgyalni kormányzati szereplőkkel, hogy e bevételkiesés miatt kapjon Pécs kompenzációt. Kérdésre elmondta, amit amúgy már a pécsi városvezetők korábban is kommunikáltak, hogy Pécs mintegy 5,6 milliárdos bevételkieséssel számol csak az idei évre, aminek nagyjából a fele lehet a kormányzati intézkedések miatti veszteség.

A pénteki találkozóra amúgy azért került sor, mert Péterfy Attila nemrég levélben azt kérte Mellár Tamástól és Hoppál Pétertől, hogy lobbizzanak a kormánynál azért, hogy a város kapjon kompenzációt és lehetőleg teljes, azaz 100%-os kompenzációt kapjon. Ezt egyébként Péterffy Attila több más polgármester kollégájával együtt hangoztatta az elmúlt napokban is.

Mint ismert, Orbán Viktor a múlt év végén jelentette be, hogy több más korábbi, az önkormányzatoknak veszteséget okozó intézkedés után az iparűzési adó felezésének lehetőségét rendeli el a kormány a kis- és közepes vállalkozásoknál – azonban ez helyi adó, a kiesés ismét az önkormányzatokat sújtja. Orbán Viktor akkor azt mondta, igaz, akkor csak az iparűzési adóra vonatkoztatva, hogy a 25 ezer lélekszám alatti települések automatikus kompenzációt kapnak a kormánytól, a nagyobb településekkel pedig majd egyenként tárgyalnak arról, hogy kaphatnak-e kormányzati “kártalanítást” vagy sem, és ha igen, akkor a veszteség mekkora részét.

Hoppál Péter pénteken délután azt mondta, hogy segíteni szeretne, Pécsnek pedig működőképesnek kell maradnia, ezért ült le Péterffy Attilával. Most megismerte azokat a számokat, amelyeket a pécsi polgármester és stábja állított össze, de ő még más módon is utána néz ennek, például Budapesten tárgyalni fog a Magyar Államkincstár szakembereivel is.

Azt egyértelműnek tartja, hogy Pécsnek jár kompenzáció, de az, hogy mennyi, és egyáltalán mennyi a kiesés és azon túl ez miért van, még számolni kell szerinte. Ráadásul a 2021-es évre vonatkozó szám legfeljebb egy erősebb tipp, hiszen még csak most következik a helyi adók első részletének fizetése.

Hoppál Péter szerint Pécs egyébként már kapott a kormánytól kompenzációt, sőt, nem is keveset, mintegy 2 milliárd forintot. Ami azért érdekes, mert – mint arról a Szabad Pécs is írt már többször, de az országos sajtóban is téma volt – a tavaly év végi önkormányzati kompenzációból a legtöbb ellenzéki vezetésű város kimaradt – olyan település kapott, ahol a testület ellenzéki többségű, de a polgármester fideszes.

Hoppál Péter azonban hamar feloldotta ezt az ellentmondást, ő ugyanis a vállalkozásoknak a koronavírus-válság miatt juttatott kormányzati támogatások Pécsre eső részét is ide értette.

Mint mondta, az sem mindegy a kompenzációban, hogy milyen lehetőségei vannak egy településnek, hiszen voltak olyan városok, ahol sikerült tartalékot, akár jelentős tartalékot is felhalmozni. Hangsúlyozta, hogy ő hiába kormánypárti politikus, nincs ebben az ügyben döntéshozó helyzetben, de szerinte nem elképzelhetetlen, hogy ezektől a városoktól azt kérik, hogy legyenek szolidárisak. Más városok viszont nehezebb helyzetben lehetnek, nincsenek tartalékaik, ők Hoppál szerint joggal kérhetnek és kaphatnak kompenzációt. Így Pécs is, amelynek nincs tartaléka. (Szerk. megj.: Arról nem esett szó, hogy a 2014/2015-ös adósságátvállalás után, tartalék helyett miért adósságot halmozott fel Pécs fideszes vezetése.)

Mindezt a Szabad Pécs kérdésére részletezte a kormánypárti politikus, azt kérdeztük, hogy jól értjük-e a szavait, hogy egyes települések talán nem is kapnak kompenzációt. Illetve tudni szerettük volna, hogy Hoppál szerint is jogos-e a 100%-os kompenzációs igény, merthogy Pécs vezetése ezt szeretné elérni.

Azaz a kormányzati intézkedések következtében kieső bevétel egészét minimum szeretné Pécs megkapni, de azon túl még akár az egyéb, a gazdasági válság miatti kiesés kompenzációját is, mivel jórészt kötelező feladatokat finanszíroz a város.

Hoppál szerint a kompenzáció mértékéről még korai beszélni, ő azért fog lobbizni, hogy Pécs kapjon pénzt és segítséget a kormánytól. Mint mondta, Pécs ellenzéki vezetésű lett, de ennek ellenére is segíteni kell és segíteni is fog neki a kormány, sőt már segített is (ennek logikáját fent már részleteztük).

„Bízom benne, és polgármester úrral együtt azért fogok dolgozni, hogy Pécs is bekerüljön a kormányzati kompenzációt kapó városok közé” – fogalmazott Hoppál Péter.

Vélemény

Nem nehéz elképzelni, hogy Hoppál Péter – és innentől kezdve valószínűleg a Fidesz felső vezetése is – a tartalékkal rendelkező városok közt elsősorban és valójában Budapestre gondolt. És ezért ejtették el azt, hogy ezeknek a tartalékot felhalmozó (vagyis szerencsés helyzetben lévő és/vagy jól gazdálkodó) városoknak  szolidaritást kellene vállalni, azaz elképzelhető, hogy lesznek majd olyan városok, amelyek nem kapnak kompenzációt – avagy kisebb, akár jóval kisebb mértékűt. Elég izgalmas és fontos kérdés, hogy valóban meglépik-e ezt, tényleg lesznek-e városok, amik alig kapnak, vagy egyáltalán nem kapnak kompenzációt, és tényleg meg merik-e lépni azt, hogy Budapest nem kap pénzt, hiszen például Pécsett is láthatóan az a kormányzati kommunikációs irány, hogy a kormány támogatja és szereti Pécset, akkor is, ha ellenzéki. Mindenesetre, ha ezt meglépnék, annak oka szinte biztosan az, hogy tartanak attól, hogy Karácsony Gergely személyében, hosszú idő után ismét lehet egy Orbán Viktorral szemben kifejezetten esélyes miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki összefogásnak. /B. A./

17.00 Péterffy: 9,3 milliárddal csökken Pécs bevétele 2020-ban és 2021-ben

„A koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások miatt keletkezett önkormányzati bevétel-kiesés állami kompenzációjáról egyeztettem ma Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő úrral. A megbeszélésen részletesen és tételesen bemutattam, hogy a pandémia, és az annak kezelése érdekében hozott kormányzati intézkedések 2020-ban összesen 3,7 milliárd forinttal, 2021-ben pedig mintegy 5,6 milliárd forinttal csökkentették a pécsi önkormányzat bevételeit. Elmondtam azt is, hogy ezt a bevétel-csökkenést a pécsi önkormányzat a saját költségvetésében nem tudja kezelni, ezért azt várom a kormánytól, hogy pótolja a kieső bevételeket. Ahogy korábban levélben, úgy most személyesen is arra kértem Dr. Hoppál Péter képviselő urat, hogy parlamenti képviselőként tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kormány teljes mértékben kompenzálja a pécsieket.” – írta pénteken délután polgármesteri Facebook-oldalán Péterffy Attila.

Fotó forrása: Péterffy Attila Facebook-oldala
KategóriákMETÁL