Hatalmas botrányként tálalta a fideszes propagandasajtó a pécsi kulturális bizottság elnökének, P. Horváth Tamásnak a PTE Szenátusa döntése utáni Facebook-posztját. Azt írta ugyanis, hogy: Szarháziak. Egy fideszes lap szerint “ezt nem nagyon lehet másként értelmezni”, minthogy a PTE vezetésére gondolt P. Horváth. Pedig nagyon is lehet másképpen, és ehhez nem kell újságírónak vagy politológusnak lenni, igaz, a lejáratás-faktor abban az esetben nem olyan magas. És mint kiderült: a nyilvánvalóbb verzió volt az igaz.

A cikk a hirdetés után folytatódik– És a Fidesz, az szarházi?

– Az valóban vállalhatatlan, amit és ahogyan a Fidesz nekiment az egyetemeknek, és kierőszakolta a modellváltást, tisztességes egyetemi embereket nehéz helyzetbe hozva.

P. Horváth Tamás a pénteki pécsi egyetemi szenátusi döntés után azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy szarháziak.

A hétvégén ezt a bejegyzést meg is találta a Fidesz-közeli Pécs Aktuál, és a lap, korábban fideszes kampánytanácsadóként is dolgozó, és fideszes politikusok Facebook-oldalát kezelő “kreatív munkatársa”. Amiből azonnal írt egy olyan cikket, amiben

  1. nem szólaltatja meg P. Horváth Tamást
  2. ő maga fejti meg azt, hogy mire is gondolhatott a szerző – és szerinte az egyetem vezetésére.

Ami nem azért érdekes önmagában, mert egy politikusi Facebook-oldalt citál valaki, a politikus megkérdezése nélkül, hiszen ez bizonyos esetekben nem lesz probléma, hanem azért, mert a leírtaknál volt azonnal két valószínűbb verzió, az egyik, hogy a Fideszre, vagy a Fidesz vezetőire gondol P. Horváth, vagy esetleg az igennel szavazókra, habár még ennek is nagyságrenddel kisebb volt az esélye. Igaz, a Pécs Aktuál is többször kifejtette  az egyetemi modellváltással kapcsolatos álláspontját, ami abszolút pozitív, arról írnak, hogy így lehet a egyetemnek többletforrásokhoz jutnia, és ez a túlélés záloga.

Az ügy folyománya, hogy P. Horváth Tamást ma lemondásra szólította fel a Fidesz pécsi városházi frakciója, illetve problémaként vetették fel, hogy Péterffy Attiláék nem határolódtak el még P. Horváth megjegyzésétől (a teljes sajtóközlemény lejjebb olvasható).

A Szabad Pécs küldött viszont kérdéseket a pécsi Fidesz frakciónak (lásd lejjebb), illetve megkérdezte P. Horváth Tamást is, hogy kikre gondolt, és hogy helyénvalónak érzi-e ezt. A cikkünk elején olvasható kérdés és felelet ennek a beszélgetésnek a része volt.

P. Horváth ugyanis azt mondta, hogy levette már az elhíresült Facebook-bejegyzést az oldaláról, de nem azért, mert arról lett volna szó, amit a Pécs Aktuál írt, természetesen nem a pécsi egyetem vezetőit szidta, hanem azért, mert sajnos valóban félrevisz a szöveg, ha valaki rosszindulatúan félre akarja értelmezni, amit írt. Ugyanakkor, azt is mondta, hogy természetesen, elnézést kér mindenkitől, akit akaratlanul is megbántott.

Merthogy azt belátja, hogy el kellett volna számolnia tíz helyett százig, mert ebben is még egy csomó indulat és elkeseredés maradt.

Természetesen nem az egyetem vezetőire, de még csak nem is az igennel szavazókra gondolt, hanem a Fideszre, Orbán Viktorékra, akik szerinte belekényszerítették a Pécsi Tudományegyetem vezetését egy vállalhatatlan döntésbe. Olyan helyzetbe hozták őket, azokat is, akik igennel szavaztak, ami megengedhetetlen. Az egyetemi alapértékek kerülnek mist szerinte veszélybe, ami az európai civilizáció egyik alapja. És ezt megtették a három legnagyobb vidéki egyetemmel is, a pécsivel is, ahol ő is tanult. Ezért írta azt, amit. És ezért írt az egyetem több vezetőjének is, hogy biztosítsa őket arról, hogy mi is az igazság. Akkor is, ha az elmúlt napokban személyesen és virtuálisan kapott visszajelzések alapján teljesen egyértelmű volt a bejegyzést szerinte nem rosszindulatúan megközelítők kivételével, hogy kikre is gondolt valójában.

Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz felszólítására lemond-e, azt mondta P. Horváth Tamás, hogy nem mond le, mert bár valóban nem írná már le ezt így újra, de a véleménye a Fideszről és az egyetemekkel kapcsolatos politikájukról nem változott.

A Fidesz pécsi városházi frakciójának sajtóközleménye.

“Horváth Tamásnak távoznia kell a Kulturális Bizottság elnöki tisztségéből

Mint ismert, a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa elsöprő többséggel döntött az egyetemi modellváltás mellett múlt pénteken. 

Horváth Tamás vállalhatatlan, az egyetemi vezetést kocsmai módon sértegető kijelentéssel reagált a döntésre.

Három napja várjuk hiába, hogy Péterffy Attila polgármester és a baloldali koalíció elhatárolódjon az ominózus kirohanástól. A cinkos hallgatásuk azonban mindennél többet mond! Az érintettől pedig még egy bocsánatkérésre sem futotta. 

Horváth Tamás sokadszorra bizonyítja alkalmatlanságát. A mostani esetben azonban Pécs szellemi központját irányítókkal, egyúttal a járvány elleni helyi védekezésben kulcsszerepet vállaló szakemberekkel szembeni alpári támadásával, egy olyan határt lépett át, amellyel méltatlanná vált arra, hogy a Kultúra Városában az önkormányzat kulturális bizottságát vezesse.

Ha maradt még benne egy csepp jóérzés, akkor Horváth Tamás haladéktalanul lemond és bocsánatot kér a Szenátus tagjaitól. 

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Pécsi Frakció”


A Szabad Pécs küldött kérdéseket a pécsi Fidesznek a sajtóközleményük után, de még azelőtt, hogy sikerült volna elérnünk telefonon P. Horváth Tamást. Egyelőre nem válaszoltak.

Honnan veszi a pécsi Fidesz, hogy 100%-ig biztos, hogy “a szarháziakat” az egyetemi vezetésre értette és nem a Fideszre, nem Orbán Viktorra?

Mit gondol a pécsi Fidesz-frakció arról, hogy az Orbán-kormány kitüntette Bayer Zsolt publicistát, akinél a szarházihoz hasonló kifejezés nagyon sok esetben legfeljebb enyhe kötőszó, viszont a Fidesz médiájában kiemelten foglalkoztatott személy továbbra is? 

A Szabad Pécs tud arról, hogy volt olyan pécsi egyetemi kar, amely úgy szavazta meg végül modellváltást, hogy valójában nemet nyomtak volna, de attól tartottak, ha nélkülük is meglesz a kellő igen-szám, akkor később hátrányba kerülhetnek. Ez mennyire olyan világ, amiben élni akarnak a pécsi fideszesek?

A pécsi Fidesz egyetért a modell váltással? És azzal, hogy széleskörű társadalmi, korrekt szakmai egyeztetés nélkül végigverte a Fidesz a modellváltást lényegében pár hét alatt?

Mi volt az oka annak, hogy a pandémia kellős közepén, amikor a világon nálunk volt az egyik legmagasabb a második hullámban az egy főre jutó halálozások száma, az egyetemekkel kell foglalkoznia a kormánynak?

A pécsi Fidesz és pécsi Fidesz-frakció tagjai elégedettek azzal, ami és ahogyan a Színház és Filmművészeti Egyetemen történt?

Frissítés (13.10) A pécsi Fidesz részben válaszolt a kérdéseinkre ezeket változtatás nélkül közöljük.

1.) A Horváth Tamás által ezzel a kommentárral megosztott cikk témájából egyértelműen ez következik, hiszen ő a döntést kommentálta, a döntést pedig az egyetem Szenátusa hozta, nem más. Egyébként pedig lényegtelen kire utalt, a kulturális bizottság elnöke ne illessen ilyen jelzőkkel senkit (!), különösen nem a nyilvánosságban.

2.) Ismerjük Szerkesztő Úr averzióit Bayer Zsolttal kapcsolatban, azonban Horváth Tamás nem független publicista, hanem az önkormányzat Kulturális Bizottságának vezetője.

3.) Ilyen irányú értesülése a Fidesz frakciónak nincs. Ezen túl, Szerkesztő Úr “értesüléseit” kommentálni nem kívánjuk, mivel mi tiszteletben tartjuk a Szenátus demokratikus úton meghozott döntését. Kérjük, hogy mások is tegyék ezt.

4.) Ismételjük, a modellváltással kapcsolatban mi a Szenátus demokratikus, háromnegyedes többséggel meghozott döntését kívánjuk tiszteletben tartani, amelybe beletartozik az igenek, a nemek és a tartózkodások iránti tisztelet és tudomásulvétel egyaránt. Ezen a ponton túl politikusként sem feladatunk, sem jogkörünk, hogy minősítsük az egyetem belső döntéseit. A modellváltással kapcsolatban egyébiránt vannak példák, mint a Corvinus vagy a gödöllői Szent István Egyetem esete, ahol ez a fordulat kifejezetten az intézmények javára vált. Bízunk benne, hogy Pécsett is így lesz! Az erről szóló döntés viszont valóban a PTE belügye.

KategóriákMETÁL