Keménykötésű fociszurkoló férfiak az alapítói annak a közösségnek, mely ugyan csak néhány hete aktivizálta magát, de már több tízezer követője van. Most szombaton pedig Pécsett mutatkoznak be. Mint ígérik, önbíráskodásra nem, de állatkínzók elleni hatékony fellépésre számíthatnak tőlük a támogatóik.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szurkolók az állatkínzás ellen csoport augusztus 12-én, kora délután a Széchenyi térre szervez megfogalmazásuk szerint lakossági fórumot és állatvédelmi egyeztetést.

Mint felhívásukban írják, a megmozdulásuk célja, hogy ?az egyre nagyobb méreteket öltő agresszív, kegyetlen, állatokra és emberekre is egyaránt veszélyes? magatartásformát elutasítsák, s kifejezésre juttassák ?a politikai, vallási, etnikai hovatartozástól független egységes? álláspontjukat. Ezen túl tájékoztatni kívánják a lakosságot ?a lehetséges tennivalókról, az illetékes hatóságokról, szervezetekről és az eljárásrendről állatkínzás, állatbántalmazás esetén?.

A szervezők abban bíznak, hogy ?Pécs és Baranya lehet az első, ahol az együtt élő etnikumok, a különböző politikai pártok, civil szervezetek, felülemelkedve az ellentéteken, együtt fognak kiállni a jó ügy mellett?.

A néhány hónapja alakult mozgalom Facebook oldalán júliusban jelezte, hogy figyelmüket a Dél-Dunántúl felé (is) fordítják, mint írják azért, mert többen hívták őket Baranyába.

Pécsen komoly kis brigád várható, javaslom kétszer gondolja meg mindenki Baranyában, hogy kezet emeljen egy állatra!

A csoport képviselői és a pécsi állatvédők a Pécsről tavaly Dunaújvárosba költöztetett Rockmaraton Fesztiválon találtak egymásra. Mint egy posztjukban ígérték, ?olyan szövetség alakult (?) ami az egész pécsi térség állatvédelmére kihatással lesz!?


Facebook oldalukon keresztül értük utol a csoport egyik alapítóját, Kovács Tamás Gábort. A csapat nagyon aktív és elfoglalt, így az interjú elkészítésében Schmidt Csaba, a mostani rendezvény megszervezésében Pécsett közreműködő Kutyavilág Alapítvány alapítója volt segítségünkre.

Forrás: a csoport Facebook oldala. A képen Tamás és Ricsi, a csoport két vezetője

 

– Van-e már konkrét pécsi/baranyai ügy, amit felvállalnátok?
– Szerencsére a régióban nem jellemző a kegyetlen állatkínzás, viszont a hanyag, felelőtlen állattartás mindennapos. Sok megkeresés érkezett a kutyával koldulók miatt az ellenük való hatékony fellépést kérve.

– Hány fő részvételére számítotok szombaton?
– Reményeink szerint elegen leszünk ahhoz, hogy erős, aktív közösségként fel tudjunk lépni a helyi ügyekkel kapcsolatban. A térség civil szervezeteivel jó kapcsolat bontakozik ki, és a politikai pártok is élénken érdeklődnek a rendezvény iránt.

– Számos megkeresés érkezik felétek. Hogyan, milyen szempontok alapján döntitek el, hogy kivel szemben léptek fel?
– Elsősorban olyan ügyeknél lehet ránk számítani, ahol már megtörtént a hivatalos feljelentés és a hatóságok megfelelő hozzáállását kell kicsit nyomatékosítani. Ha megjelenik pár autónyi szurkoló, akkor biztosan a rendőrség is jobban odafigyel az ügyre. A gazdikereső posztokkal sajnos nem tudunk foglalkozni, hiszen napi több száz üzenet érkezik hozzánk, aminek csak az elolvasása is rengeteg idő. Ki kell szűrnünk azokat az eseteket, ahol a fizikai fellépésre van szükség, hogy ne csak az 50 kg-os állatvédő csajok álljanak szemben az állatkínzókkal.

– Azonnali, direkt módon küzdetek az állatkínzók ellen. A saját eddigi tevékenység, hasonló szervezetek tevékenysége alapján mennyire ítéled hatékonynak ezt a módszert?
– Ha pár elvetemültet elrémít a hírünk, már elértünk valamit. De itt nem állunk meg, addig megyünk és intézkedünk, amíg az utolsó állatkínzót is megállítjuk. Az ártatlanok hangja leszünk, és nem engedjük a szőnyeg alá söpörni a kényes ügyeket. Eddig, ahová elmentünk, ott a rendőri jelenlét és a hatóságok hozzáállása is fokozottabb lett. Ha más nem is, ez mindenképp eredmény.

– Az állatkínzás nemcsak szörnyű dolog, de olyan téma is, ami nyilván felfokozza az indulatokat. Egy-egy megmozdulás esetén mi tesztek annak érdekében, hogy ne szabaduljanak el az indulatok, ne történjen garázdaság, károkozás?
– Bár szurkolók vagyunk, és nem félünk az árnyékunktól, a mostani helyzetben tudjuk, hogy a hatóságokkal való együttműködés a célravezető. Nem az önbíráskodás a cél, és nem egy jó bunyóért megyünk a sűrűjébe. Ami egy sima vélemény nyilvánításnak indult, mára egy országos mozgalommá nőtt. A Facebookon 35ezer ember követ minket, napi másfél millióan látják a posztjainkat. Már felelősséggel tartozunk azért, hogy ez ne a balhéról szóljon, hanem valódi eredményeket érjünk el. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha mi maradunk a jó oldalon. Ahol beszélnek velünk, ott segítünk a problémák megoldásában. De ha támadólag lépnek fel velünk szemben, akkor mi sem fogunk kesztyűs kézzel bánni az állatkínzókkal. Az eddigi tapasztalat az, hogy azok a rendőrök, akikkel egy meccs után farkasszemet néztünk korábban, most mellettünk állnak és támogatnak az akcióink során. Azok a szülők, akik miattunk nem járnak már meccsekre, most velünk tartanak a megmozdulásainkon. A szurkolók most a jó oldalon állnak.


Kérdés persze, hogy sikerül-e a törvényesség keretein belül tartani a megmozdulásaikat, önfegyelemre és visszafogottságra inteni aktivistáikat. A tagság, ahogy az interjúból is kiderül, már jóval szélesebb társadalmi, érdeklődési körből kerül ki, mint a kemény mag. Az ő jelenlétükre minden bizonnyal addig számíthatnak a csoport vezetői, amíg sikerül megőrizni a békés jellegét az eseményeiknek. A hatóságok említett támogató fellépésében is addig lehetnek biztosak, amíg nem történik túlkapás részükről.

Eddig főként radikális jobboldali és szélsőjobboldali hírportálokon jelent meg tudósítás a csoport megmozdulásairól. Első komolyabb akciójukkal június végén kerültek be a mainstream médiába, amikor egy nagycserkeszi ház elé vonultak több százan. Itt korábban egy német juhász pusztult el gazdája felelőtlensége miatt, így itt rendőri biztosítás mellett, az állatkínzás ellen, és az állatkínzással kapcsolatos törvények szigorításáért tüntettek. Legutóbb már TV-s riporterrel mentek egy nyíregyháza közeli tanyára, hogy az illegális kutyaharcok ellen lépjenek fel. 

Fontosnak tartották azonban megjegyezni, hogy, ?a politika és a közélet is élénken érdeklődik az esemény iránt, így valószínű, hogy az összes párt jelen lesz valamilyen formában, aminek kimondottan örülünk, mert nem megosztani szeretnénk a megyét, hanem éppen összehozni annak állatbarát és állatvédő közösségeit!?


Annak érdekében, hogy az állatkínzásokat, állatbántalmazásokat, szaporításokat és minden, az állatok ellen elkövetett cselekményt szigorúbban büntessenek Magyarországon, a MÚOSZ Állatvédő Szakosztályának elnöke, Hartyányi Gabriella is felhívással fordult a szervezet tagjaihoz és az újságírókhoz, hogy híradásaikkal, munkájukkal segítség az állatvédő szervezetek munkáját. 

KategóriákMETÁL