Több mint fél éve nem tesz semmit a magyar kormány azért, hogy betartsa azt az ítéletet, amit az Európai Unió Bírósága (EUB) a civilellenes törvénnyel szemben hozott, írja csütörtöki közleményében a Társaság a Szabadságjogokért. A TASZ ezért üdvözli, hogy az Európai Bizottság (EB) új eljárást indít az ügyben. Van olyan szervezet, amely támogatástól esett el az uniós jogot sértő törvény miatt. A pécsi Emberség Erejével Alapítvány szerint ennek az ügynek a legfontosabb tanulsága, hogy ha hatalmi visszaélést, jogtalan gyakorlatot tapasztalunk, ne hallgassunk, hanem bátran álljunk ki az igazunkért.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs tájékoztassuk arról a felelős fórumokat, írta a hír kapcsán megkeresésünkre válaszul a pécsi civil szervezet.
Hozzátették: az újabb kötelezettszegési eljárás az elvárható legkevesebb minimum.

„Ahogy arra számos alkalommal felhívtuk a figyelmet, Magyarország kormánya az EUB döntés ignorálásával hónapok óta semmibe veszi az európai közösség alapvető elveit. Az Emberség Erejével Alapítványa ennek következményeit első képzből tapasztalta: tavaly a már jogsértőnek minősített ügynöktörvényre hivatkozva vonta meg egy pontszámok alapján támogathatónak ítélt Erasmus+ pályázatunk támogatását a Tempus Közalapítvány. ” – írták.

Ezeket a dolgokat azonban szerintük nem szabad szó nélkül hagyni. Abban az esetben sem, ha a jogsértő éppen a hatalom: a magyar állam, a kormányzat, vagy egy intézmény. Nekik éppúgy viselniük kell tetteik következményeit.

„Az Európai Bizottság biztosainak indított levélkampányunk után az EB alelnöke, Věra Jourová értesített minket arról, hogy januárban ügyünkben is vizsgálatot indítanak. Azóta eltűnt a pályázatkezelő honlapjának kötelezően benyújtandó dokumentumai közül az inkriminált nyilatkozat. Bízunk benne, hogy ennek nem technikai okai vannak, hanem kiállásunknak köszönhetően szüntették meg az európai normákat súlyosan sértő gyakorlatot. 

A hazai civil szféra a civilellenes törvény négy évvel ezelőtti elfogadása óta hangoztatta, hogy a jogszabály megbélyegző, káros és az uniós joggal ellentétes, ezt már a TASZ csütörtöki közleménye írja. Hozzátették: mindezt megerősítette tavaly júniusban az EUB is: a luxembourgi testület szerint a „külföldről támogatott” szervezeteket orosz mintára kipécéző törvény sérti egyebek mellett az egyesülés szabadságát, és alkalmas arra, hogy aláássa a civil szervezetek iránti bizalmat.

A magyar kormány azonban az ítélet ellenére sem tett semmit a jogsértőnek ítélt jogszabály hatályon kívül helyezéséért, hangsúlyozta a TASZ.

Ez a jogvédő szervezet szerint nemcsak azért problémás, mert ezzel semmibe vette az uniós jogot és erodálja az EU-n belüli jogbiztonságot, hanem azért is, mert van olyan szervezet, amelynek konkrét kárt okozott a jogsértő törvény: a pécsi Emberség Erejével Alapítvány azért nem kaphatott támogatást nyertes pályázata ellenére, mert az EUB döntésére fittyet hányva kérték rajta számon a jogsértő civilellenes törvény betartását.

Csütörtöki sajtóértesülés szerint az Európai Bizottság felszólítja a magyar kormányt az ítélet betartására, és elindítja az újabb kötelezettségszegési eljárást az ügyben. „Üdvözöljük a döntést, mert több mint fél év eltelt azóta, hogy az Európai Unió Bírósága jogsértőnek ítélte a civilellenes törvényt, a magyar kormány pedig semmit nem tett a jogsértés felszámolására” – mondta Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója.

KategóriákMETÁL