A bama.hu egyik cikkében arról tájékoztat, hogy folytatják az M60-as út építését. Az írás ekképp startol: „Miután a szocialista kormány leállította, az Orbán-kormány idején újra kellett kezdeni az M60-as sztráda tervezési folyamatát, amely Pécstől a horvát határig tart majd”.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz állítás igaz, a közlés üzenete azonban mély-butaságba taszító, átlátszó hazugság. Hisz az M6-os dél-dunántúli szakaszát, valamint az ahhoz kapcsolódó M60-as sztrádát 2010 márciusában adták át, s a néhány héttel később tartott választáson a Fidesz-KDNP tandem nyert, így csakis a második és azt követő Orbán-kormányok folytathatták volna az M60-ast. Nem tették meg 11, azaz tizenegy éven át.

Fura, de nem meglepő, hogy a kormánypénzekből fenntartott lap a szocialisták nyakába varrja a sztrádaépítés elmaradását. Amikor erre figyelmezünk, nem a 2010 előtti szocialista kormányokat védjük, hanem a tényeket és tisztánlátást. A 2002-őt követő baloldali kormányok teljesítménye időnként értékelhetetlen volt, de ami nem az ő saruk, az azért mégsem az övék.

Az idézett cikk egyébként – tán a nehéz felfogásúak kedvéért – kicsit később megismételte hazug üzenetét, immár egy pécsi politikust megnyilatkoztatva. Íme: „Az M60-as autópálya meghosszabbítását még a baloldal állította le, holott annak idején már elindultak a kisajátítási eljárások is – mondta Nagy Csaba, az érintett Nyugat-baranyai térség(sic!) fideszes parlamenti képviselője. A munka ezért éveket csúszott, hiszen újra kellett indítani az engedélyezési eljárásokat…”

Szóval nem azért csúszott a munka, mert a Fidesz kormányok 11 évig nem fogtak bele, hanem azért, mert nem folytatta a szocialista kormány, ami – ugye – már 11 éve megbukott. Bár a cikk kétszer is ugyanazt mantrázza, ettől az még nem lesz igazság. Hiába skandáljuk kitartóan, hogy kétszer kettő az hét – sosem lesz annyi.

Amúgy ez az úttörténet-tálalás emlékeztet a 13. havi nyugdíj kapcsán 2010 óta sűrűn ismételt kormány-propagandára. „A szocialisták 2009-ben elvették a 13. nyugdíjat”, mondogatják a Fidesz politikusai és újságírói 2010 óta. Ám, ha tényleg volt a 13. havira fedezet, akkor a Fidesz-kormányok miért nem adták vissza? Volt rá 11 évük. Most ugyan azt állítják, hogy ők 2021-ben visszaadták, valójában csak a 25 százalékát adták vissza. Az ígéret szerint talán három év múlva visszakapják a nyugdíjasok az egészet, addig nem.

Megjósolható, hogy a következő években ahányszor csak szóba kerül a fideszes lapokban az M60-as folytatása, mindig odabiggyesztik állandó mellékmondatként, hogy ez az, amit a baloldal leállított, nem folytatott, félbehagyott. Hogy ez így lesz, arra sokan nagy összegben fogadni is mernének. De nem volna illő: komoly ember biztosra nem fogad.

KategóriákPUNK