Nem sokkal fél kilenc előtt közölte vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási központ a legfrissebb járványügyi adatokat. Az egy nappal korábban közölthöz képest minimálisan javultak a mutatók.

A cikk a hirdetés után folytatódik10 625 fő az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 571 596 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, írja a kormányzati tájékoztató honlap vasárnap reggel a szombati adatokról. Elhunyt 194, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 262 főre emelkedett. Vagyis az egy nappal korábbi, eddigi csúcsnak számító adathoz (227 halott 24 órán belül) képest több, mint 10 százalékkal csökkent az egy nap alatt elhunytak száma, de még mindig rendkívül magas, korábbi csúcsokat meghaladó. Ahogyan igaz ez az első adatra is, az új fertőzöttek számára, hiszen nemrég még nem volt olyan, hogy 10 ezer felett volt a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma, tegnap reggel azonban 11 132 fő új fertőzöttről adtak hírt.

Néhány fővel emelkedett a kórházban ápolt koronavírusos személyek száma az egy nappal korábbihoz képest, 10 652 fő kap most kórházi ellátást, és közülük 1273-an vannak lélegeztetőgépen (vagyis ez a két adat újabb “csúcsot” jelent, tegnap reggel azt közölték, hogy 1237 fő van lélegeztetőgépen).

A Szabad Pécs szombaton este a koronavírus-járvány kórházi kezeléséről írt cikket, névtelenséget kérő orvosok és ápolók nyilatkozataira hivatkozva. Többek közt arról számoltunk be, hogy új covidos intenzív osztályt kellett kialakítani Pécsett az egy éve felállított koronavírus központ mellett, amit egyelőre még nem használnak, de egyelőre még csak azért nem, mert már egy másik helyen is rendeztek be ágyakat súlyos covidos betegek ellátására Pécsett. Illetve arról is szó van az anyagbanb, hogy nem is a bevethető kórházi ágyak és lélegeztetőgépek fogyatkozó száma a legnagyobb baj, mert a nyilatkozatok szerint abból van még, hanem az egészségügyi személyzet száma, amely miatt adott esetben a kórházi ellátás minősége kerülhet veszélybe.

A koronavírusinfón vasárnap reggel az oltási programról azt írták, hogy az rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A hétvégén is folyamatos az oltás, a hétvégén is oltó háziorvosok kiegészítő díjazásban részesülnek.  A következő napokra a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jutott, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer vakcinákkal oltanak. Jelenleg 1 563 242 fő a beoltottak száma, ebből 474 891 fő a második oltását is megkapta.

KategóriákMETÁL