Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Pécsi Tudományegyetem rektora lehet a 168óra.hu információi szerint a IV. Orbán-kormány felsőoktatási államtitkára. A HVG.hu is Bódis nevét tudja, de az ő információjuk szerint oktatási államtitkár lehet a pécsi orvosprofesszor, mert újra összevont államtitkárság lehet az oktatásügyi tárca, egy, a köz-, és egy a felsőoktatásért felelős államtitkár-helyettessel.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem kívánja kommentálni sem a pénteki (168óra), sem a keddi (HVG) sajtóértesülést a Pécsi Tudományegyetem, mint azt megtudta a Szabad Pécs. Egyelőre ugyanis sajtóinformációról van szó, amely ráadásul az EMMI-hez kapcsolódó hír, illetve személy szerint Bódis Józsefhez.

A nyáron leköszönő pécsi rektort is kerestük, hogy megkérdezzük, megkeresték-e valóban de egyelőre nem tudtuk elérni telefonon.

Állítólag tényleg megkeresték

Ugyanakkor a Szabad Pécs értesülése is az, hogy volt megbeszélés már a pécsi rektorral a lehetséges új pozíciójáról. Az biztos, hogy elviekben Bódis Józsefnek júniusban lejár a második pécsi rektori mandátuma, így ő – hacsak nincs más elképzelése a saját jövőjével kapcsolatosan – elviekben szinte azonnal munkába állhatna. 

A kancellárok érinthetetlenek lehetnek

Az egészen biztos, hogy Bódis Józseffel elismert felsőoktatási szakembert nyerne meg az államtitkárság, az viszont kétségesnek tűnik, hogy – ha őt is nevezi ki a furcsa állításairól, téziseiről elhíresült új EMMI-miniszter, Kásler Miklóüs (aki maga is orvos) – át tudná alakítani a jelenlegi kancellária rendszert, amit élesen bírált korábban, de amit a Fidesz vezetett be. És amelynek (egyik) célja egyértelműen a rektorok hatalmának gyengítése, s olyan eg befolyásos egyetemi poszt megteremtése, amelyet közvetlen kormányzati/minisztériumi kinevezés során lehet megszerezni.

Miseta Attila lesz az új rektor

A pécsi rektori poszttal kapcsolatosan olyan pletykák láttak napvilágot korábban, hogy vannak érdekcsoportok, amelyek azért lobbiznak, hogy végül ne nevezzék ki az egyetemi szenátus által megválasztott leendő új rektort, Miseta Attilát, a PTE ÁOK dékánját, de a Szabad Pécs úgy tudja, hogy ezt – ha egyáltalán volt is ilyen mozgolódás – a pécsi lobbistáknak nem sikerült elérniük.

Lehet-e Bódisból pécsi polgármester-jelölt

Korábban Bódis Józsefet számos pécsi pletyka Páva Zsolt lehetséges utódjaként nevezte meg. Mármint, hogy ő lenne a Fidesz pécsi jelöltje, amit egyébként ő maga korábban többször is cáfolt. És mindeddig lapunk is úgy gondolta, hogy ez valóban pusztán, minden alapot nélkülöző pletyka lehet. Ugyanakkor azt tudjuk, hogy lázas kasztingolás folyik a pécsi Fideszben, és a kapcsolódó érdekkörökben, hogy vajon ki lehet majd Páva Zsolt utódja a jövő őszi önkormányzati választásokra. Az ugyanis szinte kizárt, hogy Páva Zsolt újból megméretné magát, persze a politikábanláttunk már olyat, hogy olyan is bekövetkezett, amire senki sem számított. Mindenesetre konkrét, klasszikus politikai szerepvállalása, pártpolitikusként nem volt Bódis Józsefnek, és ha valóban ő lesz az oktatási (vagy felsőoktatási) államtitkár, akkor nem biztos, hogy azt a feladatot otthagyná, de az sem kizárt, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a politikailag tapasztalatlan rektort másfél év alatt úgymond felépítsék, szerepeltessék, és már egy olyan új, jó jelöltje legyen Pécsett jövő ősszel a Fidesznek, aki volt már a mélyvízben. 

KategóriákMETÁL