A várakozásoknak megfelelően, szerdán délelőtt megszavazta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja azt az új eljárási szabályzatot, amely ellen tiltakozott a Fidesz, és óamely kapcsán Orbán Viktor azt mondt a hétvégén, Manfred Webernek írt levelében, hogy ebben az esetben a Fidesz kilép a néppárti frakcióból. A szavazás után ezt be is jelentette Novák Katalin, a Twitteren. Azt nem tudjuk, miért Novák adta ezt hírül.

A cikk a hirdetés után folytatódik148 igen, 28 nem, 4-en tartózkodás – ezzel az aránnyal, azaz kétharmados többséggel fogadta el az EPP eurtópai parlamenti képviselőcsoportja szerdán azt az eljárási szabályzatot, amely nem tetszett Orbán Viktoréknak.

Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter a szavazás után, Twitter-oldalán írt arról, hogy a Fidesz kilép a képviselőcsoportból, és közzé tette Orbán Webernek írt levelét is.

Persze, ez a hétvégi fejlemények és a Magyar Nemzetben megjelent friss írás után már nem volt meglepő, a kormánymédia megírta, hogy a Fidesz várhatóan tényleg kilép a frakcióból.

Meg kell hagyni azt is, hogy az új eljárási szabályok éppen azt is lehetővé tették volna, hogy ideiglenesen a fideszes képviselőket (ne egy-egy képviselőt, hanem akár egy csoportot is) ki lehessen zárni, márpedig az EPP képviselőcsoportján belül volt erre törekvés. Magyarán a Fidesz előremenekült és azt a helyzetet akarták elkerülni, hogy kizárják a képviselőiket, akár csak ideiglenesen is.

KategóriákMETÁL