A szokásosnál sokkal fontosabb volt a mai, amúgy szokásos, a Kossuth Rádióban élőben készülő péntek reggeli miniszterelnöki interjú. Egy nappal azután, hogy újabb szigorítást, gyakorlatilag a fél ország lezárását jelentette be a kormány, illetve, hogy a Fidesz helyzete megváltozott az Európai Parlamentben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legfontosabbakat felsorolásszerűen közöljük.

Orbán naptára szerint április első hetében elérjük a 2,4 millió fő beoltását (most kb. 800 ezer főnél tartunk), május elejére 4,7 millió fő a tervezett szám. „Aztán meglátom, hogyan tudunk még vakcinát szerezni”. Orbán terve mindenesetre az, hogy július elejére 8 millió fő be lesz oltva.

Lesz egy telefonszám, ahol be lehet jelenteni, ha rossz helyre hívtak valakit oltásra. Mert ebből elég sok gubanc volt és van. Müller Cecília is sokszor elmondja majd még ezt a számot.

Amint arra számítani lehetett, a virágboltok a nőnapon kinyithatnak, emiatt nem kell aggódni senkinek, a bölcsődék esetleges későbbi bezárása napirendre kerülhet. A kertészeti szaküzletek, gazdaboltok nyitva maradhatnak.

Több hozzáértővel is beszélt a miniszterelnök. Van, aki azt mondja, 10-12 nap lezárás már elegendő lehet, más szerint a 14 nap elmúltával is legyünk csak óvatosak, különben elindítunk egy negyedik hullámot. Mindez előtt azonban Orbán egy másik hullámról is beszélt: a vírus elleni hullámról, amelynek most a magyar kormány a célegyenesébe fordult a tegnap bejelentett zárással.

A kínai vakcinaszállítmány, az nem olyan, mint az EU-s, az rendben, sőt idő előtt is megjön, az orosz vakcinát egyre több európai ország akarja, Magyarország azonban számíthat rá, hogy kap, köszönhetően Szijjártó külügyminiszternek is. Az uniós vakcinaszerződésekben szerinte szerződési hibák vannak, és szerinte a rossz szerződések miatt a szállítás nem is kikényszeríthető. Márpedig – állította – most a vakcina nem jön rendben és pontosan

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójából való kilépés is téma volt, természetesen. Hasonszorű, magunkfajta emberekkel egyeztet Orbán, lengyel vezetőkkel, vagy éppen az olasz Salvinivel. Vagyis az történik, történhet, amit politikai elemzők már jósoltak, hogy amikor elfogy a levegő a Fidesz és Orbán körül, az EU-ban és az EPP-ben, akkor a jobbközépről a szélsőjobb felé pozicionálva a Fideszt, próbálhat kényszerűségből egy olyan új jobboldali politikai tömböt kialakítani és annak az élére állni.

KategóriákMETÁL