A Zsolnay Kulturális Negyed honlapján jelent meg egy rövid interjú, amit a világhírű argentin operaénekessel, zeneszerzővel és karmesterrel, José Curával készített a pécsi kultnegyed munkatársa. Curát – Andrea Boccellihez hasonlóan – a negyedik tenorként szokták emlegeteni. A rövid, udvarias interjú elsősorban azért érdekes, amit nem mondanak ki benne, mert még nem mondhatnak ki.

A cikk a hirdetés után folytatódikPénteken fedezte fel Pécs szépségeit és a város adta együttműködési lehetőségeket. Ő az, akit a Domingo-Pavarotti-Carreras hármasra utalva a „negyedik tenor” jelzővel szoktak illetni, így kezdődik az a napokban megjelent rövid interjú, amely a Zsolnay Kulturális Negyed oldalán jelent meg, és arról szól, hogy egy héttel ezelőtt Pécsett járt José Cura (58) argentin operaénekes és zeneszerző.

Kiderül, hogy Budapesten már többször járt, Pécsett azonban még nem. Cura azért érkezett Pécsre stábjával, hogy feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket és megnézzék, mit tudnak egymásért tenni a várossal.

Többet egyelőre nem mondott erről, mondván előre nem kíván részleteket felfedni. Vagyis a legfontosabb információról egyelőre túl sokat nem tudtunk meg. Mi arra tippelnénk, hogy a Cura látogatása a város részéről a Kodály Központ esetleges újrapozícionálása szándékával, avagy éppen a 2010-es EKF-projekt egyik kiemelt, fő céljának újradefiniálása szándékáról lehet szó. Arról, hogy Pécs kulturális decentrum (vagy azzá kíván válni), amely a főváros mellett országos és nemzetközi jelentőségű kulturális és tudományos eseményeknek adhat otthont, és amely joggal építhet a kulturális iparra. Nem kizárt, hogy Pécs igyekszik a pandémia mielőbbi, remélhető elmúlta utáni időszakra is készülni, s ezt a területet, a kultúrát és a kulturális ipart kiemeltként kezelni. Mindez, persze, némileg messzire vezető feltevés és gondolkodás a részünkről, de a várost vezető ellenzéki összefogás és Péterffy Attila által még polgármesterjelöltként bemutatott program alapján tesszük. Mindemellett ismert, hogy Pécsett a három közül két tenor is járt korábban, sőt Domingóval szorosabb együttműködés is volt korábban.

José Cura a pandémiáról is beszélt az interjúban, mondván ez most egy nehéz időszak mindenki számára, neki az előző napról volt negatív tesztje, ezért nyugodtan ült a kultnegyedben és élvezte a kora tavaszt idéző időt. A vírus szerinte komplex probléma, ami nemcsak egészségügyi szinten, hanem gazdasági, társadalmi és mentális szempontból is nagy hatással van az emberekre, őt pedig művészként erősként érinti. Sőt, a Covid-19 kapcsán arról is beszélt, hogy a mi generációnk sok dolgot rosszul csinált, ezért a mai fiatalokra hárul, hogy helyrehozzák a hibákat és jobb világot teremtsenek. A mostani pedig szerinte sorsfordító pillanata az emberiségnek.

A vírus miatt sajnos Pécs pezsgéséből és kulturális életéből is keveset tapasztalhat. Járt a Püspökségen, kívülről látta a Székesegyházat és a Zsolnay Kulturális Negyed épületeit, s éppen a Kodály Központba indult, hogy jobban megismerje a város zenei vonatkozásait.

KategóriákJAZZ