Emelkednek hazánkban is az új koronavírus-fertőzések számai, nagyon nehéz hetek várnak ránk, gyakorlatilag itt van a Covid-19 harmadik hulláma, miközben a második hullám igazából véget sem ért, a csökkenés nem érte el a kezdőszintet, a fertőzésszámok meredeken kezdtek felfelé ívelni, minderről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A cikk a hirdetés után folytatódikA múlt hét vége óta ugrásszerűen megnőttek a fertőzésszámok, a kórházi ápolásra szorulók száma pár nap alatt nagyjából 650 fővel nőtt, az 5700 főt közelíti, és néhány napon belül majdnem 100 fővel nőtt azoknak a száma, akik lélegeztetőgépre szorulnak, már több mint 530 főt kell mesterségesen lélegeztetni.

Müller Cecília szerint az elkövetkező hetek létfontosságúek és rendkívül nehezek lesznek itthon is, és látjuk, hogy Európában is berobbant a járvány.

Müller Cecília azt kérte, hogy senki se válogasson a vakcinák között, mert ezzel jóval későbbre érjük el azt, hogy védettek legyenek a magyarok.

Hasonló intelmet fogalmazott meg Merkely Béla is, aki arról beszélt, hogy a járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat. A Semmelweis Egyetem rektora az MTI híradása szerint hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő. Mindezt okozhatja a mind több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között terjednek, s gyakran súlyos tüdőgyulladást okoznak.

A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Merkely azonban szomorúnak nevezte, hogy a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg.

„Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét” – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

„Esélyünk van arra, hogy májusig nagyon jelentős mennyiségű vakcinát tudjunk felhasználni” – mondta, majd hozzátette: bízik abban, hogy ebben az „teljes mértékben letudjuk a járványt”.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy azok, akik már korábban regisztráltak, de eddig még nem kaptak konkrét értesítést arról, hogy mikor és hol kaphatják meg a védőoltást, és milyen vakcinát kapnak, a hétvégén olyan üzenetet kaptak a megadott e-mail címükre, hogy előreláthatóan húsvétig beoltanak mindenkit az első injekcióval, aki eddig a pontig regisztrált.

Müller Cecília a hétfői tájékoztatón arról is beszélt, hogy két kisország, Málta és Dánia után Magyarország a harmadik legjobban átoltott országgá vált lakosságarányosan az EU-ban.Az EU-s átlag 5 százalék alatt van, míg Magyarországon már megközelítjük a 7 százalékos átoltottságot lakosságszámra vetítve. A járványnak amúgy a szakemberek szerint akkor lehet vége, amikor elérjük a 65-70 százalékot.

„Nem zárhatjuk ki, hogy szükség lesz újabb járványügyi intézkedések bevezetésére” – válaszolta az országos tisztifőorvos arra a kérdésre reagálva, hogy mérlegelik-e a digitális oktatásra való átállás lehetőségét.

Magyarán, ha hamarosan nem csökkennek a számok, akkor valóban jöhet akár egy újabb szinte teljes korlátozás és lezárás.

KategóriákMETÁL