Öt év alatt 63 milliárd forint juthat a kormány döntése értelmében az Orbánék alatt kulturális csúcsvezetőnek kinevezett Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökségnek. Ebből oszthatnak ki 23 milliárdot a magyar popkultúra “újrahangolására” – vagyis itt bukkan fel az a szám, amelyet az elmúlt napokban a sajtóban olvashattak Demeter Szilárd kapcsán, de sokkal több pénz vándorol a botrányos gázkamrás írását végül csak visszavonó orbánista vezetőhöz. Halmai Róbert, a Momentum pécsi származású kultúrpolitikusa bejegyzésében olvastuk, hogy tulajdonképpen mennyi pénzt kap  a Demeterhez kötődő ügynökség.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Egy friss kormányhatározat szerint példátlan központosításra kerül sor a kultúrában. Miután Vidnyánszky Attila maga alá gyűrte a teljes színházi területet, Lezsák Sándor pedig a közművelődést, a legújabb kormánydöntés szerint Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a könnyűzenéért felelős miniszteri biztos maradék autonómiáját felszámolva vonta magához szinte a teljes kulturális területet” – írta friss bejegyzésében a Facebookon Halmai Róbert.

A Momentum pécsi származású kultúrpolitikusa rámutatott: a kormány döntése értelmében a Demeter Szilárd által irányított Petőfi Irodalmi Ügynökség kultúrstratégiai feladata lesz “a kulturális tevékenységek finanszírozása, illetve támogatása, továbbá a kulturális tevékenységet ellátó intézmények fejlesztése, fenntartása és működtetésének támogatása”.

Majd felsorolja, hogy mit is kap a Demeter Szilárd irányította gazdasági társaság a kormány döntése értelmében. Többek közt az alábbiakat.

Öt év alatt működésre kap 39,8 milliárd forintot, ebből még idén, 2021-ben 8,2 milliárd forintot.

Öt év alatt, nevesített állami forráskezelőként 23,3 milliárd forinthoz jut, hogy azt szétossza más szervezeteknek – ebből 2021-re 6,9 milliárd forint jut.

Öt év alatt összesen tehát 63,1 milliárd forintot kap a cég, ami évente 11-13 milliárd forint. Halmai Róbert ennek kapcsán megjegyezte, hogy az ország összes települése 2021-ben összesen 22,3 milliárd forint állami támogatást kap közművelődési és könyvtári feladataira.

A Demeter vezette cég ezen túl tulajdonosa lesz a Hajógyári szigeten található több ingatlannak, ahol próbatermeket alakítanak ki.

Tulajdonosa lesz a jelenleg a Kobuci kertnek és több múzeumnak helyet adó óbudai Zichy-kastély teljes területének.

Tulajdonosa lesz a Magyar Írószövetség székházának és egy szegedi ingatlannak.

Tulajdonosa lesz a jelenleg az EMMI irányítása alatt álló Magyar Alkotóművészeti NKft-nek, így egyebek mellett a szigligeti alkotóháznak helyet adó Esterházy-kastélynak. Ezzel gyakorlatilag megszűnik a szakmai önállósága annak a szervezetnek, amely 1992 óta támogatja az alkotóművészeket, írókat, képzőművészeket.

Demeter Szilárd egyszemélyben lesz felelős a kárpát-medencei magyar kulturális élet koordinációjáért, a vidéki kulturális élet megerősítéséért, ő fogja racionalizálni és összehangolni a kultúrafinanszírozást (magyarán valószínűleg ő dönthet az állami kulturális támogatások egy részéről), de felelős lesz éppenséggel azért is, hogy „a kulturális identitás erősítése céljából online térfoglalást hajtson végre”. Hogy ez mit is jelenthet, arról Halmainak sincs információja. Mindezeken túl Demeter Szilárd dolga lesz létrehoznia egy olyan könyvközpontot, amely a magyar és a határon túli könyvtárak ellátásáért, valamint kiadóján keresztül az államilag finanszírozott non-fiction könyvek kiadásáért felel.

Mint a Momentum politikusa írja, a fenti feladatok gyakorlatilag a teljes kulturális területet lefedik a művelődési házaktól a könyvtárakon és a könyvkiadáson keresztül a könnyűzenéig. Szerinte azonban itt a legkevésbé sem a könnyűzenei terület támogatásáról, a könnyűzenei élet fellendítéséről van szó, még csak nem is ideológiai vita, sőt, valójában nem is kultúrharc zajlik, hanem – ahogy a Magyar Teátrumi Társaság titkára nyilatkozta a szombathelyi művelődési központ „NER-esítésekor” –: kulturális térfoglalás.

Akinek a kezében van a színházi élet, a közművelődés, a könnyűzenei piac, a könyvkiadás, a könyvtárak, az határozza meg, hogy mi minősül értékes kultúrának. Minden más parkolópályára kerül.

KategóriákMETÁL