Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a múlt hét végén felfüggesztette a népegészségügyi alapú onkológiai szűrővizsgálatokat. A Párbeszéd követeli, hogy Kásler vonja vissza a felelőtlen rendelkezést, mivel annak később beláthatatlan következményei lesznek a rákos halálozásokban, írta friss közleményében a parlamenti párt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány korábban többször elmondta, hogy nincs kapacitáshiány az egészségügyben, ott minden járványügyi és egyéb betegellátási feladatot maximálisan teljesítenek, idézik fel. Ennek azonban szerintük teljes mértékben ellentmond Kásler Miklós emberminiszter intézkedése.

A Párbeszéd úgy látja, hogy a nélkülözhetetlen szűrővizsgálatok felfüggesztése pontosan azt jelenti, hogy nincs elég orvos és egészségügyi szakember, aki el tudná látni a többletfeladatokat.

Gulyás Gergely mai kijelentésére is reflektáltak, miszerint olyan kezeléseket sehol sem függesztettek fel, amelyeken életek múlnának. Ez szerintük rendkívül felelőtlen, “hiszen sajnos tudjuk, hogy egy 40-es éveiben járó nőnek 2-3 hónapos késés egy esetleges emlődaganat diagnosztizálásában gyakorlatilag a halált jelentheti. Egy hónapokig halasztott vastagbélszűrésnek szintén visszafordíthatatlan következményei lehetnek”.

A Párbeszéd emlékeztet a friss közleményben arra is, hogy korábban többször is felszólították a kormányt arra, hogy azonnal hívják vissza azt az 5500 egészségügyben dolgozót, akik a járvány alatt életbe lépő kényszerszerződések miatt mondtak fel. A kormány azonban erre nem volt hajlandó, aminek – a gyászos járványkezelésen és a rekordhalálozáson túl – hosszú távú, a betegeken lecsapódó következményei lesznek.

Magyarország sajnos már az utóbbi években is toronymagasan vezette a rákbetegségekből fakadó, európai halálozási statisztikákat. Kásler mostani intézkedése a jövőben még több rákos halálozáshoz vezethet szerintük, és a diagnosztika hiánya magyar emberek ezreinek fogja megpecsételni a sorsát.

„Orbán Viktor átgondolatlan és csak a közpénzlopásra fókuszáló járványkezeléséért kétszer fogunk fizetni: egyszer a járványban, másodszor pedig az elmaradt ellátások következményei miatt. A Párbeszéd követeli, hogy a kormány haladéktalanul állítsa vissza a rákszűréseket!” – követelték.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón nem jelentett be a tegnapi Orbán-nyilatkozathoz képest új intézkedéseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter többek közt azt is elmondta a mai, szokásosnál rövidebb kormányinfón, hogy akkor lehetünk majd “teljes biztonságban”, vagyis akkor ért véget a járvány, “amikor egész Európában és az egész világon vége lesz”. A nyájimmunitás, vagy ahogy a miniszter fogalmazott, a társadalmi immunitás 6 millió beoltottól “keződhet el”, de ekkor is még csak azt mondhatjuk, hogy “a járvány végéhez közeledünk”.

KategóriákMETÁL