A Szabad Péntek podcast új adásában digitális zeneterjesztésről beszélgetünk a koncertszervező-zenésszel, aki Pécsen hozta össze az egyik legnagyobb disztribútor régiós központját.

A cikk a hirdetés után folytatódikA podcast a legtöbb platformon, alkalmazásban elérhető: Spotify Apple Podcasts | Google Podcasts | Anchor RSS | Letöltés

A hazai zeneipar megszenvedte a 2020-as évet, azonban az online zenehallgatás és így az ebből származó bevételek 2019-hez képest 40%-kal nőttek a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége szerint. Ennek pedig a legnagyobb szeletét az előfizetéses audio streaming adja. Azaz például a Spotify és a Deezer, amelyeknél havidíj ellenében szinte bármilyen zenei tartalmat elérhetünk. Ezek jellemzően 3-4 euró körüli összegek, ami a legális zenehallgatásért és a kényelemért cserébe tényleg nem nagy pénz. A növekedésben nagy szerepe van azoknak a digitális disztribútoroknak, akik hídat képeznek a kiadók, zenekarok valamint streamingszolgáltatók között. Az egyik ilyen legnagyobb nemzetközi vállalkozás a Believe, aminek a régiós központja éppen Pécsen van. És Jehánnak hívják. Legalábbis a kezdetekben mindenképpen, ugyanis a francia, de már másfél évtizede Magyarországon élő Jehan Paumero innen kezdte el szervezni a cég régiós terjeszkedését. Ma már nyolcan dolgoznak a pécsi és budapesti irodában. A magyar könnyűzenei életben korábban is ismert koncertszervezőt és a Psycho Mutants zenekar oszlopos tagját ezúttal a streamingről, digitális zeneterjesztésről és a várható trendekről is kérdeztem.

Linkek:
tamogatas.szabadpecs.hu
believemusic.com

KategóriákPODCAST