Orbán Viktor ismét kiáll ma délelőtt 11-kor a sajtó elé. Évente egy alkalomról van szó. Közben a parlamentben kordonok közé szorították a magyar újságírókat, hazánk pedig hátrébb csúszott azon a listán, ahol a sajtó helyzetét mérik. 

A cikk a hirdetés után folytatódik„Hírportálunk, a Szabad Pécs is követte a csütörtöki Kormányinfót. És bár furcsának tartottuk, hogy a független sajtó egy részét kizárták, sőt kifejezetten problémásnak tartjuk, a miniszterelnök úr azonban tett egy kijelentést, sőt egy ígéretet, amely miatt bizakodással fordulunk miniszterelnöki interjúkérelemmel önökhöz.” – írta a Szabad Pécs felelős szerkesztője majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt Havasi Bertalannak, a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, illetve a miniszterelnöki sajtóiroda e-mail-címére.

Az idézetet is beleírtuk levelünkbe:

“Én szívesen állok bárkinek a rendelkezésére, hogy ha egyébként a beszélgetés azt a célt tűzi ki maga elé, hogy egy kérdést minél több oldalról megvilágítsanak… Mindenkinek állok a rendellkezésére, aki szeretne egy adott kérdéskört akár vitatkozva is körbejárni”.

Mindezt Orbán Viktor mondta 2019 januárjában, annak a rendkívüli Kormányinfónak a részeként, amelyhez hasonlóra nem sokára, éppen ma délelőtt kerül sor ismét, immáron második alkalommal. És amelyre például már meghívtak egy olyan, tavaly kitiltott, országosan jegyzett, a kormánnyal és a kormányfővel nem szervilis médiumot is, amely tavaly még nem volt, mert nem lehetett jelen.

Azt is írtuk egy évvel ezelőtt a miniszterelnök sajtósainak, hogy lapunk, a Szabad Pécs olyan hírportál, ahol az újságírók a válaszokra kíváncsiak, arra, hogy megismerjék az interjúalany véleményét, azt, hogy ő egyes kérdéseket hogyan lát, és az adott, az interjúban szereplő témákat, kérdéseket minden fontos szempontból körbejárjuk egy interjúban (vagy más vikkekben), az interjúalany, és az előre jól átgondolt kérdéseink segítségével.

Mivel Orbán Viktor azt is mondta, hogy bikaviadalt viszont nem akar űzni senkivel (tényleg, önöket mire emlékezteti, amikor 8-10-15 jól fizetett különleges rendőr veszi körbe Orbán Viktort, akit senki mástól nem kell megvédeni, csak az újságíróktól, akik úgynevezett valódi kérdéseket tennének fel neki?), ezért ezt is tisztáztuk:

„Bikaviadalt nem kívánunk vívni senkivel, aki leül velünk interjúzni, sőt kifejzetten problémásnak tartjuk, hogy olyan helyzeteket alakítanak ki folyamatosan a miniszterelnök úr stábjának tagjai, hogy azért kell, “bikaviadalt” vívni, és nem a miniszterelnökkel, hanem “őrök” hadával, hogy legalább egy kérdést fel lehessen tenni a kormányfőnek”.

És mivel Orbán Viktor szerint az újságírók egy része rosszindulatú is, erről is írtunk, azzal, hogy ezt egyébként visszautasítjuk, és nem csak a saját nevünkben értettük.

„Nem vagyunk rosszindulatú emberek, ennek a feltételezését is visszautasítjuk. Nem teszünk fel előítéletes kérdéseket, hanem fontos, aktuális, sokakat érintő és érdekes kérdéseket igyekszünk megfogalmazni, ami alapvető szakmai elvárás is.”

Végezetül pedig ezt írtuk: „a fentiek miatt azt szeretnénk tiszteletteljesen kérni, hogy a közeljövőben, lehetőség szerint a következő két hétben kapjunk lehetőséget miniszterelnöki interjú elkészítésére, húsz percben, előre egyezetett témákkal, helyszíntől függetlenül. (…) Bízunk abban is, hogy azért is lesz erre lehetőségünk, mert lapunk független hírportál (senki nem szól bele sem szakmailag, sem politikailag a munkánkba), vidéki hírportál (a Kormányinfón budapesti újságírók és a fővárosba delegált külföldiek kérdezhettek kizárólag), ráadásul én magam készítettem már interjút korábban Orbán Viktorral, illetve kormányfőként is volt alkalmam kérdezni őt Pécsett sajtótájékoztatón.”

Erre a levélre azóta sem érkezett válasz. Az sem, hogy megkapták, olvasták, köszönik, majd válaszolnak. Azóta ismét írtunk, és emlékeztettük őket erre, de arra sem jött válasz. És azt is beleírtuk az újbóli megkeresésbe, hogy az újabb Kormányinfón szeretnénk részt venni.

Két napja ismét megjelent a hír, hogy Orbán Viktor hajlandó a sajtó elé is állni. Azonnal küldtünk egy regisztrációs kérelmet. Nem kaptunk választ arra sem. Azt sem, hogy már nincs hely, betelt, sajnáljuk. A második, érdeklődő regisztrációt kérő e-mailünkre sem jött válasz. Aztán a levelezés legfontosabb részleteit tegnap délután elküldtük a miniszterelnök két ismert e-mail címére is. Nincs válasz. Hívtuk a miniszterelnöki sajtóiroda és Havasi Bertalan, a Kormány honlapján jelenleg elérhető telefonszámait. Utóbbi nem kapcsolható, előbbi máshol csöngött ki.

Orbán Viktor pedig azóta sem beszélt a kormánnyal nem szervilis sajtóval. A ma délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón – ez nyilvánvaló sajnos – nem lesz jelen vidéki médium. Talán több lesz a nem szervilis sajtó is. De biztosan ott lesz a közmédia, és majd kérdezhetnek is, elvéve a szót azoktól, akik nem tudják hetente kérdezni Orbán Viktort, csak évente egyszer. Mi ez, ha nem színjáték? És miért ne neveznénk annak, ami valójában, azt, amit Orbán Viktor ígért a sajtónak a fenti idézet szerint? Hazugságnak.

KategóriákPUNK