Sőt, Janez Jansa szlovén miniszterelnököt új Orbánként emlegetik Európában és stílusa miatt Donald Trumphoz is hasonlítják. A szélsőbalos aktivistából lett jobboldali politikus és kormánya ellen a helyi ellenzék szerint húszezren is tüntethettek kedden.

A cikk a hirdetés után folytatódikEzrek gyűltek össze kedden Szlovéniában, hogy Janez Jansa jobboldali miniszterelnök és kormánya ellen tüntessenek, számolt be a demonstrációról a VOA News.

Mint írják, a szlovén miniszterelnököt az ellenzék azzal vádol, hogy csökkenti demokratikus szabadságjogokat a hagyományosan mérsékelt nemzetben.

A ljubljanai tüntetésről egy szlovéniai kapcsolatokkal rendelkező olvasónk hívta fel a figyelmet. Ő azt írta lapunknak, hogy helyiek szerint Ljubljanában tízezres tüntetés volt Jansa ellen, az ellenzék szerint több, mint 20 ezren voltak. Híres szlovén értelmiségiek szólaltak fel. A függetlenség napja ünnepből lett egy nagy, rendszerellenes tüntetés.

A békés tiltakozás Szlovénia ellenállásának napján tartották, ami arról emlékezik meg, amikor szlovén partizáncsoportok felvették a harcot a második világháborúban a náci német és a fasiszta olasz megszállók ellen.

A VOA cikke szerint a tiltakozás szervezői azt mondták, hogy a szabadságért, a demokráciáért és a jogállamiságért küzdenek.

Jansa Orbán Viktor közeli szövetségese, ő volt az, aki az amerikai elnökválasztás után gratulált Donald Trump volt amerikai elnöknek, mert Trump bejelentette a győzelmét, miközben még zajlott a szavazatszámlálás.

A keddi tüntetés a szlovén fővárosban hónapok óta az első tömegrendezvény volt, mivel a járványhelyzet miatt korlátozásokat vezettek be, sokan nem is viseltek maszkot. 

Korábban szinte hetente voltak hasonló tiltakozó akciók a Jansa-kormánya ellen.

Jansáról a Euronews írt részletes portrét, amelyben azt írják többek közt, hogy egy vesztegetési ügy miatt börtönben is ült, szenvedélyesen gyűlöli az őt bíráló újságírókat, és magyar segítséggel hozzá hű, „alternatív világnézetet” felkínáló médiabirodalmat épít. Jansát Európa új Orbánjának, politikai stílusa miatt – a leköszönt amerikai elnök után – szlovén Donaldnak nevezik.

KategóriákMETÁL