A hírt a Párbeszéd Európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán jelentette be pénteken, a határozathozatalt követően. Ez nem azt jelenti, hogy hétfőn már olvashatja is, mit akartak eltitkolni Orbánék és az oroszok.

A cikk a hirdetés után folytatódikA mintegy másfél évvel ezelőtt indított peres eljárást mindenesetre másodfokon, azaz jogerősen megnyerte a Párbeszéd Brüsszelben politizáló képviselője, aki lapunknak is elküldte a döntésről szóló részítéletet. Mindez azt követően történt, hogy Jávor Benedek már elsőfokon nyert, de a magyar kormány és a Roszatom fellebbezett a bírósági határozat ellen.

A pert Jávor Benedek a Roszatommal és a magyar kormánnyal szemben indította el, és a pénteken bemutatott bírósági határozat lényege, hogy Orbánéknak nyilvánosságra kell hozniuk a paksi bővítés szerződéseit. A magyar kormány és a Roszatom vezetői által aláírt szerződés 2014. decemberi keltezésű.

Amiatt is tartott mostanáig az eljárás, mert kezdetben az adatvédelmi hatóság segítségét kérte a politikus ahhoz, hogy az azonnal titkosított szerződéseket tegyék elérhetővé a nyilvánosság számára. És a hivatal fel is oldotta a titkosítást. Csakhogy azt követően sem hozták nyilvánosságra, illetve azt követően sem, adták ki kérésre sem a kontraktust, hanem üzleti titokra hivatkozva azt megtagadták, emiatt kellett perelni. Illetve azért, mert az ellenzéki politikus szerint túl tág volt azoknak a szerződésrészeknek a köre, amire azt mondták, hogy az üzleti titkot képez.

Ugyanis azt már az elsőfokú határozatban is kimondták, hogy nem tagadhatnak meg teljes dokumentumok kiadását, csupán az ?üzleti titoknak? minősített részeket takarhatják ki a kiadás előtt. A pénteki jogerős ítélet arról is szólt, hogy a paksi bővítésről szóló szerződésnek, a korábbiaknál kisebb részét minősíthetik üzleti titok által védettnek. Azaz nem csak megerősítették a Jávornak kedvező elsőfokú ítéletet, hanem még szigorúbban léptek fel a kormány-Roszatom párossal szemben.

Jávor Facebook-os videójában hangsúlyozta, hogy szerinte a magyar kormánynak nem sok beleszólása volt a szerződések szövegezésébe. Ezt abból a tényből következtette ki, hogy a kontraktusnak nem létezett magyar nyelvű változata, azt oroszul és angolul írták alá.

Jávor Benedek arra számít (feltesszük, jogosan), hogy a magyar kormány és a Roszatom felülvizsgálati kérelmet nyújt majd be a Kúriának címezve, és kéri a másodfokú döntés végrehajtásának a felfüggesztését is addig, ameddig a Kúria meghozza a Magyarországon már nem megtámadható határozatát. Jávor Benedek szerint, amennyiben ez így lesz, akkor akár még az idén, év végén, avagy 2020 elején várható a Kúria határozata. Ha akkor is Jávorék keresetének adnak igazat, akkor azt követően azt is megtudhatjuk, hogy mennyibe kerülne a magyar kormánynak a paksi bővítés felmondása.

KategóriákMETÁL