Az nem hivatalosan lapunkhoz is eljutott, hogy a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek közül a járvány hazai harmadik hullámában akár 80-85 százalék sem éli túl ezt az állapotot, ami kiugróan magas szám. A 444 nemrégiben is írt erről egy hivatalos, a sajtóba kikerült levélre hivakozva, most pedig egy intenzív terápiás orvos kereste meg őket, aki megerősítette, hogy valóban nagyon sokan halnak meg azok közül, akiket lélegeztetni kell.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legsúlyosabb covidos betegeket kezelő osztályon dolgozó orvos név nélkül beszélt a 444-nek (ugye a kormány nem túlságosan pártolja, hogy a sajtó beszámoljon közvetlen információk alapján a járvány vörös vonalon túli részéről). Amiatt kereste meg őket, derül ki a friss cikkből, mert úgy érezte, hogy egy korábbi anyagukban, amelyben arról írtak, hogy akár 95%-os is lehet a halálozási arány a lélegeztetőgépre kerülő magyar covidosok közt, az orvosokat is hibáztatta a cikk. Ami persze nem volt igaz, de nagyon is érthető az egészségügy legkeményebb vonalában dolgozó érinettek fokozott érzékenysége – mindenesetre azzal segítette a tájékoztatást, hogy elmondta, mi a valós helyzet, és milyen okok állnak a háttérben. Azt mondta ő is, hogy valóban rendkívül magas, akár 95%-os is lehet a halálozási arány (azaz 100 koronavírusos közül, akiket lélegeztetőgépre kell kapcsolni, akár 95 beteg sem éli túl ezt az állapotot). A 444 korábbi írása egy részletes problématérképről szólt, amelyet a covidellátásban tapasztaltakról állított össze a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándor belügyminiszter részére.

A most nyilatkozó orvos azt mondta, hogy egy covid-betegnél olyan súlyos a tüdőgyulladás, hogy 10 százalékra csökken, vagy akár az alatt marad a légzőfelület.

„A tisztánlátás kedvéért egy átlagos intenzív osztályon a békeidős halálozás 20-25 százalékos. Ezeknek a betegeknek a jelentős része is géppel lélegeztetett beteg, annyi különbséggel, hogy viszonylag hamar leszoktathatók a gépről. A lélegeztetőre kerülő koronavírusos betegeknél a halálozás valóban 95 százalék körüli országszerte. Ennek maga a betegség az oka, nem pedig az, hogy lélegeztetőgépre kerülnek” – nyilakozta az orvos.


A teljes cikket és a részletes indoklást ITT olvashatják.

KategóriákMETÁL