A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eredményként értékeli a középiskolák megnyitásának elhalasztását, de továbbra is követelik valamennyi köznevelési intézmény zárva tartását, illetve a digitális munkarend fenntartását, valamint annak bevezetését az óvodákban is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécshez is eljutott a PDSZ, azaz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének nyílt levele, amelyet Orbán Viktor kormányfőnek írtak azért, hogy április 19-én ne nyissák ki az iskolákat a járványügyi helyzetre tekintettel.

A PDSZ nyílt levelét az alábbiakban közöljük.

NYÍLT LEVÉL ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖKNEK

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A PDSZ eredményként értékeli a középiskolák megnyitásának elhalasztását, ám továbbra is követeljük valamennyi köznevelési intézmény zárva tartását és adigitális munkarend fenntartását, valamint annak bevezetését az óvodákban is.

Követeljük, hogy a kifejezetten erre nyújtott európai forrásokból adjanak a szülőknek bérkompenzációtrendeljenek el felmondási tilalmat, és támogassák a munkáltatókat, hogy álláshelyeket ne szüntessenek meg.

A fentiek miatt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul adjon választ a következő kérdésekre:

  1. Mikor hajlandóak végre bértámogatást fizetni a rászorulóknak, a járvány miatt nehéz helyzetbe került tömegeknek, a gyermekeikkel otthon maradni kényszerülőknek?
  2. Mikor vezeti be végre a munkáltatók hathatós támogatását a munkahelyek megőrzése érdekében?
  3. Mikor vezeti be végre a felmondási tilalmat a gyermekükkel otthon maradó munkavállalók számára?

A köznevelési intézmények zárvatartása nemcsak a pedagógusok érdeke, hanem össztársadalmi érdek. Nincs olyan szakember, aki ne hívta volna fel a figyelmet arra, hogy az óvodák, iskolák megnyitása óriási veszélyt jelent a járvány további alakulása szempontjából. Most, amikor az egészségügy az összeomlás határán egyensúlyoz, nem kockáztathatjuk a óvodák és iskolák megnyitásával az egészségügy további terhelését.

Most, amikor elrendelték – nagyon is indokoltan -, hogy az üzletekben a maszkviselésmellett is 10 m2-enként egy személy tartózkodhat, miért gondolja Ön, hogy az óvodákban és iskolákban ugyanilyen biztonsági intézkedés nélkül ennél nagyságrendekkel többen egy légtérben tartózkodhatnak, ráadásul nem percekig, hanem akár több órán keresztül? Az intézményekben maszkviselési kötelezettség még mindig nincs.

A gyermekek, tanulók és fiatalabb korosztályba tartozó szülők beoltásának még hozzávetőleges időpontja sincs, ugyanakkor tudható, hogy jelenleg fertőzőpage1image16144

vírusvariáns a fiatalok körében is súlyos betegséget idézhet elő, mi több az ő körükbenfokozottan terjed. A gyermekek és tanulók, valamint hozzátartozóik élete és egészsége számára ezért az intézmények közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek.Emiatt álláspontunk szerint a pedagógus a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni.

A köznevelési intézményekben dolgozók beoltása folyamatosan történik, ám többünknek a hét végéig az első oltás beadására sem kerül még sor. A védettség kialakulásához oltástípusonként különböző időpontban beadott második oltás és azt követő legalább két hét szükséges. Tudományosan nem igazolható, hogy közvetlenül az első oltás után a közoktatásban dolgozók védettsége kialakulna, ezt szakértők is alátámasztják. Olyan személyek jelennének meg tömegesen az épületekben, akikről nem tudni, hogy fertőzöttek-e vagy fertőzött személyekkel állnak szoros kapcsolatban. Egy olyan országban, ahol tömeges tesztelés és kontaktkutatás gyakorlatilag nincs.

Miniszterelnök Úr!

A fentiek miatt követeljük a köznevelési intézmények további zárvatartását mindaddig, amíg az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei meg nem teremtődnek. Kérjük, legyen tekintettel a magyar családok egészségére ésbiztonságára – beleértve az anyagi biztonságot is! Használja fel erre az Európai Unió által Magyarországnak is biztosított támogatást!

Budapest, 2021. április 09.
A PDSZ Országos Választmánya”

KategóriákMETÁL