Szombaton reggel nyithatnak a vendéglátóipari teraszok, a kijárási tilalom pedig csak 23 órától kezdődik, s tart reggel ötig, miután elértük a 3,5 millió beoltottat.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon” – fogalmazott pénteken reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

Akár már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat, ami után további lazítást rendelhetnek el.

„Megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk” – fogalmazott Orbán Viktor a rádióban.

Hová lehet majd ezután menni? Moziba, színházba, könyvtárba, múzeumba, állatkertbe, koncertre, edzőterembe, könyvtárba, sőt uszodába is többek közt. 4 millió beoltott felett már nem csak a teraszokra lehet majd leülni, hanem bentre is az éttermekben, kávézókban – ezek a szolgáltatások azonban csak védettségi igazolvánnyal lesznek elérhetők (a kiskorú gyermekeinket vihetjük magunkkal).

A 12-16 éves korosztályt még nem oltják, de a 16-18 éveseket igen, maga Orbán Viktor adott erre utasítást, és arra is, hogy a számukra Pfizer-vakcinát különítsenek el.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint “a vártnál zökkenőmentesebben” alakult az első hét az iskolák részleges újranyitásával, a diákok biztonságban vannak.

Ehhez képest persze egyrészt vannak esetek, a Szabad Pécs úgy tudja, hogy az egyik pécsi, kertvárosi óvodába már az újranyitás utá jutott be a vírus, azaz nem valamelyik ügyeleti csoportba még korábban, ezért ott karantént kellett az érintettek számára elrendelni.

A másik része pedig ennek az, hogy a az első héten – habár nyilván változó volt az, hogy hol mennyien mentek és maradtak otthon – a mi nem hivatalos információink szerint a diákok nagyjából 15-20 százaléka maradt otthon (nyilván van, ahol többen, esetleg van, ahol kevesebben is, hivatalos adat egyelőre azonban erről nem látott napvilágot). Sőt, úgy tudjuk, hogy nagyon sok családban, ahol ezt a döntést meghozták, azt is eldöntötték, hogy csak május 10-e után viszik majd a gyereküket az iskolába. Mellettük jelentős azok száma is, akik még egy hetet várnak ki, illetve akik egy hét kihagyás után viszik, azaz április 26-ától. Azt is tudni kell, hogy több pécsi intézményben sem kezdődött meg azonnal a tanulás, mert 2-3 napos tanítás nélküli munkanapokkal, rendkívüli értekezletekkel kezdtek hétfőtől.

KategóriákMETÁL