Újra nagyon sok az új fertőzött, és az elhunytak száma is nagyon magas. Orbán Viktor nem is beszélt a konkrét számokról a szokásos péntek reggeli rádiós interjújában.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legfrissebb, csütörtöki adatokat most nem ismertük meg a miniszterelnöki interjúból, azokat csak azt követően közölték: az új fertőzöttek száma 7325 fő, ami több mint 2500 fős emelkedést jelent az egy nappal korábbihoz képest. A halálos áldozatok száma maradt magas, 285 fő, azaz az elmúlt 3 napban jelentették a három legmagasabb napi halálozási számot.

A kórházban lévők száma csökkent, de még mindig nagyon sokan szorulnak ellátásra, 11 363 fő, a lélegeztetőgépre szorulók száma azonban emelkedett, 27 fővel, most 1364 főt kell gépekkel lélegeztetni. Az oltottak száma 2 689 102 fő, a második dózist megkapta már 1,1 millió ember.

A miniszterelnöki interjúban Orbán Viktor elárulta, hogy csakúgy, mint tavaly, idén is csak írásbeli érettségik lesznek, a középiskolákat csak azután, május 10-e után nyitják ki.

Orbán szerint május elejére elérjük a 4 millió fő beoltottat, sőt, akkor azt követően egy hét alatt elérjülk az 5 millió beoltottat is. Majd ismét egy bő hét múlva a 6 millió beoltottat. A nyájimmunitást jelentő kb. 7 millió beoltottat június elejére érjük el, habár ehhez kell növelni a regisztráltak számát, mivel jelenleg csak 4 millióan regisztráltak, ezért a kormány kampányt indít, hogy nőjön ez a szám.

Nem kell azonban júniusig várnia annak, aki el akar majd menni egy koncertre, mert akinek lesz védettségi igazolványa, azt követően, hogy elértük a 4 millió beoltottat, lehet menni ismét szállodába és koncertekre is.

Orbán a futball Európa-bajnokságról is beszélt, amelynek egyes mérkőzéseit június közepén tartják Magyarországon, azokon lesznek nézők is, szintén védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

KategóriákMETÁL