A Szabad Pécs írta meg azt nem hivatalos, de biztosnak mondott, egyetemi és politikai értesülésekre hivakozva, hogy Szili Katalin volt MSZP-s házelnök is tagja lehet a jövőben PTE-t működtető alapítványnak. Stumpf István egyetemi modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos csütörtök este ezt meg is erősítette az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Bódis József felőoktatásért felelős államtitkár, korábbi rektor lehet a PTE-t a jövőben működtető alapítvány elnöke, a további négy tag pedig Mikes Éva, Szili Katalin, Decsi István és Rappai Gábor lehetnek – írta meg nemrég a nem hivatalos, de biztosnak tűnő hírt a Szabad Pécs, egyetemi és politikai forrásokra hivatkozva.

Mint írtuk, ezt az öt nevet többen is mondták akkor nekünk, de egészen biztosra csak egy forrásunk vette ezt névsort. Azt mindenki biztosra vette, hogy Bódis József „hazajön” elnöknek, és hogy Mikes Éva fejlesztési kormánybiztos is tag lesz.

A PTE KTK volt dékánjának, a dokori iskola vezetőjének, Rappai Gábornak a tagsága nem lenne meglepő, vele kapcsolatban a korábbi években többször is felmerült az is, hogy rektori címre is esélyes, Decsi István frissen kinevezett kancellárként és ex-politikusként (ráadásul egykori pécsi fideszes alpolgármesterként) megint csak nem meglepő.

Szili Katalin pedig kifejezetten közel áll immáron jó ideje a Fidesz felső vezetéséhez, jelenleg miniszterelnöki megbízott, hivatalosan a feladata: személyes közreműködés a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban.

Ezért is volt kissé meglepő az a kontextus, amiben említette meg Stumpf István egyetemi modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Szili Katalin nevét, mintha ő mostanában nem a Fideszhez közel álló ember lenne. A műsorvezető, Rónai Egon ugyanis éppen arról beszélt, hogy az egyetemi autonómia és demokrácia fontos és megőrzendő érték, ehhez képest azt látjuk, hogy kizárólag kormányközeli politikusok, üzletemberek, egyetemi tanárok kerülnek pozícióba az egyetemek alapítványainál a kuratóriumban és a felügyelőbizottságokban is.

Stumpf elismerte, hogy az egyetemi demokrácia valóban fontos érték, de azt is mondta, hogy ez nem egészen így van, hiszen a miskolci polgármester (az ellenzéki politikusként ismert Veres Pál – megj.: B. A.) is tagja lett a Miskolci Tudományegyetem alapítványa kuratóriumának. Rónai Egon ekkor közbeszeszúrt, hogy ő lehet a kakukktojás. Stumpf István erre reagálva beszélt Szili Katalin kuratóriumi tagságáról.

„Majd szerintem a pécsi egyetemnél is látni fogják Szili Katalin kuratóriumi tagságát, és szerintem hogy ha megnézik majd az új egyetemek kuratóriumának az összetételét, akkor egyértelműen azt lehet mondani, hogy az egyetemek kuratóriumai majd megpróbálják tükrözni azt a sokszínűséget, amit az adott régió képvisel.”

Stumpf István ennek kapcsán arról is beszélt, hogy szeretnék például azt is, hogy minden egyes egyetemi alapítványnál legyen a kuratórium tagja akadémikus is. Pécsett, ha valóban Rappai Gábor lesz az egyik tag, akkor ez a szempont érvényesülni fog.

Stumpf István az ATV Egyenes beszéd című műsorában:

KategóriákMETÁL