Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke, a mai nappal, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 3 nappal korábbi irányelveivel összhangban határozva visszavonta a hívek számára korábban a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést.

A cikk a hirdetés után folytatódikA megyéspüspök dönthetett volna másképpen is, ahogyan van olyan egyházmegye Magyarországon, ahol még fenntartották a korábbi, a járvány korábbi szakaszában meghozott felmentő rendelkezést.

A Pécsi Egyházmegye közleménye szerint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fmájus 7-i irányelvein túlmenően – az itt élő hívekért érzett felelősségétől vezérelve, a járványügyi enyhítéseket figyelembe véve, korábbi intézkedéseit módosítva Felföldi László pécsi megyéspüspök a következőket rendelte el. A rendelkezésről szóló pdf letöltése.

„1. Templomainkban továbbra is felelősen és körültekintően kell eljárni a nyilvános liturgia és szentség-kiszolgáltatás alkalmával, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

2. A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést és az általános feloldozás megadásának lehetőségére vonatkozó engedélyt visszavonom.

Az általános morális elvek továbbra is érvényesek, így aki számára élethelyzete miatt (például betegség, karantén) lehetetlen a szentmisén való részvétel, az a vasárnapot megfelelő módon szentelje meg.

Buzdítok minden szülőt, hogy a jövőben is tartsák meg lehetőségeikhez mérten a családi imaórát szentírási részekkel, elmélkedéssel, közös imádsággal és közös beszélgetéssel egybekötve.

3. A csoportos zarándoklatok, imatalálkozók, körmenetek, lelkigyakorlatok, közösségi összejövetelek tilalmára vonatkozó rendelkezést visszavonom. A fenti események fokozott odafigyeléssel és az aktuális járványügyi előírások maradéktalan betartásával végezhetők.

A Boldogságos Szűz Mária, Szent Péter apostol és Szent Mór püspök közbenjárását kérve továbbra is imádságos lélekkel figyeljünk egymásra.”

KategóriákMETÁL