Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a Tettye Forrásház Zrt. három korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikTöbb cikket is írt lapunk az elmúlt napokban is arról, hogy a pécsi önkormányzat, a 2019 ősze után megrendelt önkormányzati és városi céges átvilágítás után több társaság és több korábbi ügy kapcsán is feljelentéseket tett, illetve hogy ezen ügyek egy részében el is rendelte a nyomozást a rendőrség.

Az egyik legutóbbi ilyen ügy, ami nyilvánosságra került, a Tettye Forrásház Zrt.-t érinti, és egy, a földmunkák és az azok miatti lezárások biztosításához használt jelzőlámpák és -táblák bérlésére vonatkozott. Akkor még csak azt írtuk meg a városháza közleményére hivatkozva, hogy feljelentést tett a Tettye Forrásház vezérigazgatója – most viszont egy nagyon friss, kedd délutáni pécsi önkormányzati közlemény szerint azt is le lehet írni, hogy három, a korábbi városvezetés idején történt ügy miatt tett nem csak feljelentés történt, hanem azt a rendőrség befogadta, és elrendelte a nyomozást is. Az egyik éppen ez a legutóbb közölt “táblás” ügy, a másik a nem sokkal korábban lapunk hasábjain is tárgyalt, Ledina Kerámiának juttatandó céges kölcsön, a harmadik pedig egy budapesti ügyvédhez, dr. Szabó Ivánhoz kötődik, tanulmányok megrendelése miatt.

A pécsi önkormányzat közleménye

Elrendelték a nyomozást a Tettye Forrásház korábbi ügyeiben

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt.

A Tettye Forrásház Zrt. jelenlegi vezetője a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása és az ezt követő elemző munka nyomán tett feljelentést a cég korábbi, még az előző, fideszes városvezetés idején felmerült ügyei miatt. Ezeket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egyesítette, és elrendelte a nyomozást.

Az egyik, immár nyomozással érintett ügy az a 40 millió forintos hitel, amelyet 2016. májusában, a Zsolnay-háborúként elhíresült események idején a Tettye Forrásház Zrt. nyújtott a Ledina Kerámia Kft-nek. A törzstőkétől eltekintve egyébként vagyontalan, tevékenységet nem folytató, telephellyel és eszközökkel nem, ám 112 – munkát nem végző – munkavállalóval rendelkező, a cégnyilvántartásba be nem jegyzett Ledina Kerámia Kft. úgy kapott 40 millió forint kölcsönt a hitelezéssel egyébként nem foglalkozó Tettye Forrásház Zrt.-től, hogy erről egy nem szabályszerűen összehívott rendkívüli igazgatósági ülés döntött. A közpénzből nyújtott, fedezetlen hitelből fiktív munkaszerződések alapján, az abban foglalt kötelezettségek teljesítése nélkül, munkabér jogcímén eszközölt kifizetéseket a Ledina Kerámia Kft.

A másik ügy földmunkák biztosításához kapcsolódik. A rendelkezésre álló adatok alapján 2016. decembere és 2019. decembere között összesen 69,2 millió forintot költött a Tettye Forrásház Zrt. földmunkákhoz jelzőtáblák és lámpák bérlésére ahelyett, hogy összesen egy-két millió forintért megvette volna azokat.

A rendőrök egy harmadik ügyben is nyomozni fognak. A pécsi Tettye Forrásház Zrt. igazgatósága 2015. decemberében ülést tartott az egyik igazgatósági tag, dr. Szabó Iván budapesti ügyvédi irodájában. Az igazgatóság egyebek mellett két tanulmány megrendeléséről határozott. Ezek összesen több mint bruttó 11 millió forintba kerültek. Az átvilágítás és az azt követő elemző munka alapján a tanulmányokban közös, hogy a kiírásnak nem feleltek meg, feleslegesek voltak, javarészt jogszabályok egyébként bárki számára hozzáférhető gyűjteménye alkotta az anyagokat. Közös bennük továbbá, hogy a meghívásos eljáráson nyertes mindkét cég – Bally Holding Trust Kft. és Greek Solution Kft. – Bozóki János, dr. Szabó Iván szomszédja, barátja és korábbi üzlettársa érdekeltségébe tartozott. Dr. Szabó Iván nevét a 2009-es pécsi vízműfoglalás idején, majd a Zsolnay-háború és a Ledina Kerámia Kft. megalapításakor ismerhette meg a közvélemény, Bozóki János pedig később az utóbbi cég tulajdonosaként tűnt fel.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a fenti ügyekben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákMETÁL