A szekszárdi Kolping Iskola kertészetében, napszámos beosztásban kezdte meg hétfőn azt a közérdekű munkát Hadházy Ákos, amit az úgynevezett dudálós véleménynyilvánítás miatt rótt ki rá a rendőrség (illetve a bírság ledolgozásáról van szó pontosan), avagy ahogy ő nevezi: “a pintérség”, írja hétfő reggeli Facebook-posztjában az intézményesült politikai korrupció ellen küzdő országgyűlési képviselő.

A cikk a hirdetés után folytatódik„38 napot fogok dolgozni, naponta 6 órát, heti minimum egy napon” – olvasható a posztban – vagyis akár év végéig, vagy tovább is eltarthat a kötelező közmunka.

„A büntetést ki is fizethettem volna, de azon kívül, hogy semmi kedvem Orbán rendőrségének fizetni, ezzel a 38 nappal három üzenetre szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet. Ezt a három üzenetet ugyanis sokkal fontosabbnak tartom annál, mint hogy egyszerűen csináljak belőle egy posztot, mint mostanában szokás” – fogalmazott Hadházy Ákos.

1) Orbán nagyon fél a tüntetésektől, sztrájkoktól, attól, hogy hirtelen sok ember fejezi ki egyszerre: elég volt! Akik eljöttek tavaly dudálni, megmutatták, hogy van is rá oka!

2) Ha csak néhány ember tiltakozik, az nem fog megoldani semmit. Csak annyi történik, hogy az a néhány ember, aki fel meri emelni a hangját, valódi kockázatot vállal. A diktatúra jelenlegi szakaszában csak pénzbüntetést vagy egy kis mezőgazdasági munkát, de ha úgy gondoljuk, hogy lájkolgatással megdönthető a rendszer, akkor később többet is.

3) Elképzelhető, hogy – bizonyos szempontból nézve – valóban követtem el törvénysértést, amikor a teljesen járványbiztos tiltakozási formát meghirdettem. A bíróság így gondolta, én másként. De a diktatúrába vezető úton mindig eljön egy pont, amikor már olyan törvényeke hoznak, amelyeket muszáj megszegni. Ilyen törvény az, ami a járványra hivatkozva teljesen megtilt minden tiltakozást, nyomásgyakorlást akkor is, ha az semmilyen veszéllyel nem jár. És ilyen törvény az is, amelyik egyetlen nap alatt ezer milliárdot tesz át fideszes zsebekbe.

A munkafelvételnél ott volt a Magyar Hang is, amely riportot is közölt róla.

Mint emlékezhetnek, tavaly több úgynevezett dudálós tüntetés is volt Budapesten, a Lánchíd budai hídfőjénél, a Clarck Ádám téren, azaz gyakorlatilag közvetlenül a volt Karmelita kolostor, most a miniszterelnök irodája “alatt”. Amelyek alatt többeket is megbírságoltak, mert részt vettek az elvileg betiltott demonstráció, igaz, aztán később mindenki büntetését elengedték, kivéve a két szervező, Szél Bernadett és Hadházy Ákos büntetését. A két politikus mellett az eseményel szervezője a Momentum volt, amely közleményében azt írta akkor, hogy a rendőri fellépés a véleménynyilvánítás elleni akció volt.

Nem akart miniszterelnök-jelölt lenni

Hadházy Ákossal február végén, még a Szekszárdi Vasárnap főszerkesztőjeként készített interjút e sorok írója, amelyben a dudálós tüntetések utáni bírságok eltörléséről is kérdeztem a politikust. Ahogy többek közt arról is, hogy lett volna-e ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki megméreti magát az előválasztáson.

A tüntetések miatt kiosztorr bírságok eltörléséről így vélekedett: „Természetesen nagyon örülök, a kezdetektől bíztam benne, hogy végül nekünk ad igazat a bíróság. Az ugyanakkor nem jó hír, hogy ma már nem lehetne megcsinálni ugyanezt. A kormány a második hullámra már felkészült, betömték a joghézagokat és kifejezetten súlyos büntetéssel fenyegetik azokat, akik élni merészelnek a két legalapvetőbb demokratikus jogukkal: a gyülekezéssel és a véleménynyilvánítással. Én is úgy gondolom, hogy a járvány miatt nagyon óvatosnak kell lenni, de ez már nem erről szól, hanem a kritikus hangok elhallgattatásáról. Ugyanakkor sokat gondolkodom, hogyan oldhatjuk meg, hogy járvány alatt is kifejezhessük a tiltakozásunkat a kormány elképesztő húzásai ellen, és van is erre elképzelésem”.

A miniszterelnöki ambíciókról pedig így fogalmazott: „Bár többen is biztattak, hogy méressem meg magam én is, végül úgy döntöttem, hogy ezt egyelőre kihagyom. Ennek van egy gyakorlati és egy elvi oka. Nekem az a fontos, hogy 2022 után legyen valódi elszámoltatás, illetve olyan szabályokat hozzunk, amelyek megnehezítik a jövőben is azok dolgát, akik bele akarnak nyúlni a közösbe. Mivel tudom, milyen hatalmas a korrupció, tudom, hogy ez egy egész embert kívánó egészen nagy munka. Aki ebben a munkában támogat engem, azt én is támogatni tudom. Az elvi ok az, hogy számtalanszor elmondtam: nincsen esélyegyenlőség a pártok és a kormány között, elsősorban a propagandagépezet miatt nem beszélhetünk tisztességes választásokról. Azt gondolom, az ellenzéknek jóval keményebben kellett volna fellépnie a tisztességes játékszabályokért. Mivel úgy döntöttek, hogy így is elindulnak, én is megteszem, de nem lenne helyes az ellenzéket vezetni egy választáson akkor, amikor az adott választást nem ismerem el tisztességesnek”.

KategóriákMETÁL