PÉCS Megpróbáltunk utánajárni, igaz-e, hogy jön a Maestro Pécsre, nem csak a neve.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Magyar Rádió és Páva Zsolt pécsi polgármester közlése nyomán harsogta világgá a köz- és helyi média múlt héten, hogy Pécs városa, illetve  a GuliAnd Menedzsment új fesztivált alapított Pécs – Plácido Domingo Classics néven. Nem is akárhol jelentették be az örömhírt, Páva Zsolt egészen New York-ig repült, hogy ott sajtótájékoztatón jelentsék be a hírt.

Sajnos az esemény nem volt akkora bombahír, hogy elnyomja a CEU miatti, egyre tovább tagadó, országimázs-romboló, nemzetközivé érő balhét. De attól félünk, még csak nem is enyhíti az országot ért kárt: akármilyen keresőszavas kombinációval próbálkoztunk, nem dobott ki semmit a google, de még a bing keresője sem az operafesztiválról.

Pedig mire a pécsi sajtóba ért a hír, már azzal is kiegészült, hogy 2008-at követően (a U2 után szabadon) Pécsre újra ellátogat, sőt, itt fel is lép a Maestro. Aminek mi örülnénk a legjobban, de azért mérget egyelőre ne vegyünk rá, hogy a sétatéri éjszakát a tenor hangja fogja selymesebbé tenni. (Pontosítunk: Domingó 2008-at követően 2009-ben és 2016-ban is a városban járt, 2009-ben a Dóm téren énekelt, 2016-ban pedig díszdoktorrá avatták a pécsi egyetemen.)

A hivatalos koncertnaptárában nem szerepel (egyelőre) semmilyen dátum a fellépésre vonatkozóan, s még a szervező GuliAnd is csak Facebook oldalain osztotta meg az operaénekes rövid videós üzenetét: ami legalább megerősíti a fesztivál tényét.

A világ számos országában (tegyük hozzá profi módon) opera-haknikat (show-kat) szervező GuliAnd egyébként úgy működik, hogy fizet egy csomó pénzt egy híres embernek (például Placidó Domingónak), hogy adja a nevét, szakmai tudását, felügyeletét, tehetségét egy eseményhez. Leszerződtetnek néhány kevésbé ismert, de egyébként tehetséges, sikeres, de még vagy már nem megfizethetetlen operaénekest. Összeállítanak egy könnyen eladható darabokból álló repertoárt, aztán vagy saját szervezésben lebonyolítják a programot, helyszínbérléstől a jegyértékesítésig, esetleg bevonva egy üzleti partnert, vagy a projektet eladják sok pénzért vagy ingyen terembérletért, honordíjak átvállalásáért mondjuk egy kelet-közép európai város önkormányzatának.

Nincs ezzel baj, nagyon profi showbiznisz ez, csak kicsit olyan, mint az utazó Jurassic Park kiállítás, meg a cirkuszok beharangozott vadállat show-i: a valóság mindig pőrébb. S nem biztos, hogy a leghatékonyabb és legnívósabb módja a kultúrára szánt közpénz elköltésének.

Ezért elküldtük néhány kérdésünket a pécsi városházára, de nem mindegyikre kaptunk választ.

Válaszaikból kiderült, hogy Páva Zsolt, bár a városnak feltehetően pénzbe kerülő rendezvény miatt utazott, „nem hivatalos úton járt New Yorkban, tehát az utazás költségeit magán forrásból fedezte, nem került költségébe sem a Polgármesteri Hivatalnak, sem Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának. Plácido Domingoval a Pécs – Plácido Domingo Classics fesztivál előkészületeiről személyesen történt tárgyalás, a világhírű operaénekes ígéretet tett arra, hogy részt vesz a rendezvényen. A tárgyalás jelenleg folyamatban van, további információkkal kapcsolatban a Polgármesteri Kabinet sajtóközleményben ad tájékoztatást.”

Néhány kérdésünk válasz nélkül maradt:

Milyen költségekkel jár, mennyibe kerül Pécs városának (vagy amennyiben delegálja, az általa tulajdonolt cégnek) a fesztivál?

Milyen várható látogatószámmal és jegybevétellel számolnak?

Az előzetes piackutatás, igényfelmérés, megvalósítási tanulmány milyen eredményekkel számol?

Reméljük, ezekre hamarosan választ kapunk az említett sajtóközleményből!

KategóriákMETÁL