Egy kerekasztal-szerű egyeztetés már volt a múlt héten a pécsi Lánc utcai bérlakások ügyében, egy másik pedig mára van kitűzve a pécsi városházán. Kemény dió a pécsi lakhatás, hiszen a Lánc utcában történtek éppen csak az, ami most felszínre került, egy nagyon komoly, rendkívül összetett és hosszú ideje megoldásra váró probléma-halmazról van szó.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagy visszhangot váltott ki pró és kontra a pécsi önkormányzat lakhatási ügyek “megoldására” vagy annak előkészítéseként tett egyik lépése. Mint ismert a Lánc utcában, a sajnos már nem csak ismert, hanem hírhedt Lánc utcai bérházban néhány hete önkényes lakásfoglalóknál és néhány nem önkéntes, de nagy tartozó bérlőnél jelent meg az önkormányzat két munkatársa, az érintett lakók szerint “verőlegényekkel”. A civilek az eljárás jogszerűségét és a helyzet szakértőkkel és civilekkel közös megoldását, és úgy általában is a pécsi lakhatás gyakorlatilag évtizedek óta tartó megoldatlan helyzetének rendezését szeretnék. A Szabad Pécs munkatársa ott volt a múlt pénteken a Lánc utcában a keleti városrészben, a Pákolitz utcában az RNÖ biztosította irodában azon a fórumon, amelyen első körben igyekeztek egy asztalhoz ülni a főbb szereplők. Ott volt például Mellár Tamás országgyűlési képviselő, de a városházát például senki sem képviselte, noha meghívót kaptak. Nem hivatalos információink szerint azért, mert ott, a szervezők közt előre bejelentetetten meghívást kapott és felbukkant olyan szereplő is, aki nem csak a cigányügyekben ismert, hanem egyfajta politikai szereplő is, ráadásul elsősorban komlói közéleti szereplő, a Lungo dromos Orsós Ferenc Gogen.

Megj.:  A Szabad Pécs nem vitatja, hogy neki ott akár lehet, lehetett fontos szerepe is, csak annyit állítunk, hogy a mi értesüléseink szerint többek közt ennek is lehetett szerepe annak, hogy a múlt pénteken a városházáról nem jelentek meg az egyeztetésen.

Az egyeztetéstől azonban nem zárkózott el a szociális ügyekért felelős MSZP-s pécsi alpolgármester Nyőgéri Lajos, olyannyira nem, hogy éppen ma egy újabb egyeztetést tartanak, de már az ő részvételével, és nem is a Lánc utcában, hanem a városházán, és igaz, tudomásunk szerint, már nem is csak a Lánc utca ügyében, hanem általános kérdésként is foglalkozni fognak a lakhatási kérdésekkel – a találkozóra A Város Mindenkié civil mozgalom pécsi csoportjának aktivistáit is meghívták, akik jelezték is, hogy részt vesznek ezen az ülésen is. Mindez jó hír azt követően, hogy eléggé érthetetlen támadással szállt beléjük két, az MSZP-hez és a Jobbikhoz közel eső pécsi portál is.


A múlt heti Lánc utcai rendezvényen a Szabad Pécs külsős munkatársa, Kőhalmi Endre részt vett.

– Mi is el vagyunk maradva, nekünk is van tartozásunk. A páromnak nincs munkája, én gyesen vagyok, nem tudjuk fizetni, amit kellene, és a lakbér megint emelkedett. Nem tudom mi lesz velünk – hallom az egyik lakótól a Lánc utcában. Gyorsan megjegyzi: ha mond is valamit, azt név nélkül teszi.

A lakók többsége fél, és nem is csak egy dologtól. Tart a hivatali eljárástól, félnek a házba bejáró drogosoktól, csövesektől és úgy nagyjából mindentől, amitől a mostani állapot rosszabbra fordulhat. Márpedig ez benne van a levegőben, hiszen a közelmúltban két alkalommal is felkeresték őket a polgármesteri hivataltól, először – ahogy mondja beszélgetőtársam – félelmet keltő, erős testalkatú kísérőkkel, a második alkalommal már rendőrrel járták a tömböt.

A félelem nem fortélyos, de létezik. Huszonöt család májusig kapott haladékot a kiköltözésre. Legtöbbjük – ma már- jogcím nélküli lakáshasználó, akik a tetemes lakbér-hátralék mellett, nagy összegű közüzemi tartozást is felhalmoztak. 

A belváros közvetlen közelében lévő épület sok-sok éve az egyik botrányköve Pécsnek. Bűz, szemét, drogosok, kritikus közállapotok uralkodnak itt, s a bajt tetézi, hogy az itt élők tekintélyes része a mindenkori fizetési kötelezettségének sem akar vagy tud eleget tenni.

A „Lánc utcával” mindenkinek más és más a problémája. A város polgárai joggal kérik számon az önkormányzaton, a rendőrségen, hogy miért nem tesznek végre rendet?! Ugyanakkor az itt lakók pedig szeretnének életben maradni – miközben sorsuk egyre kilátástalanabb.

– Már vagy két éve tartozunk a számlákkal, és mivel nem fizetjük a beadott lakás-igénylésemet is megszüntették. Így lettünk jogcím nélküli lakók. Hogy mi lesz a megoldás?… Nem tudom. Most azt mondták: május 31-ig hagyjuk el a lakást, de nincs hova mennünk… 

Az itt élők többsége roma származású, néhányan éppen ezért úgy gondolják: csak ő rájuk vonatkozik a beígért hivatali szigor. (Megj.: Ezt a városházán kategorikusan elutasítják, mondván nem roma-, hanem lakhatási kérdésről van szó, és amúgy nem is csak a Lánc utcában voltak ellenőrizni az elmúlt hetekben elvileg üres lakásokat és nagy tartózókat.)

Beszélgetés közben néha indulatosan kérik rajtam számon, hogy a „magyarok”-kal miért nem bánnak hasonlóképpen?!

Április 30-án, pénteken volt egy kerekasztal tanácskozás a roma érdekvédelmi szervezetek, a Máltai Szeretet Szolgálat és A Város Mindenkié civil szervezet képviselői között, ahol az előbbieken kívül az ÖRO (Országos Roma Önkormányzat) delegáltja és dr. Mellár Tamás független országgyűlési képviselő is részt vett. A Pintru Voj Egyesülettől Kalányos Mária szervezte találkozón csupa jó szándékú, hitvallásuk szerint, tenni akaró ember jött össze. 

A tanácskozás eredeti célja az volt, hogy lehetőséget találjanak a bajba jutott 25 Lánc utcai család megsegítésére. A panasznappá átminősült rendezvénynek nemcsak az volt a szépséghibája, hogy a bajba jutott lakók számára konkrét, azonnali segítségre javaslatot, lehetőséget nem találtak a résztvevők, hanem sokkal inkább az, hogy felvetéseiket nem mondhatták el az önkormányzat e témakörben jogosítványokkal rendelkező választott tisztségviselőinek.

Mert, hogy hiába hívták meg az alpolgármestert, a reszortos képviselőket, nem jött el senki…

/Megj.: A távolmaradás okairól beszámolunk, amint írásos kérdésünkre választ kapunk az önkormányzattól, de feljebb már utaltunk arra, hogy mi lehetett az egyik oka a távolmaradásnak, és arra is, hogy egy második egyeztetést is kitűztek mára./

– Pedig e-mailben hívtuk Nyögéri urat, Fogarasi Gábor és Horváth Tamás urakat, Kunszt Márta képviselő asszonyt – bizonygatja a szervező elnök-asszony. 

Tudom jól, egy péntek délutáni kerekasztal önmagában még nem old meg semmit, ott legfeljebb csak előkészíteni, megbeszélni lehet a szükséges lépéseket.

A Város Mindenkié civil szervezet munkatársai meg is tettek ezért mindent. Dicséretes, hogy az indulatoktól sem mentes, többször személyeskedésbe torkolló két és fél órás „kerekasztal”-t azért konstruktívvá tették annyiban, hogy sikerült – szóban – elfogadtatni egy olyan irányelveket tartalmazó összeállítást, amelyik az együttműködésről, a célokról és az elérésükhöz szükséges eszközök megfogalmazásáról szól.

Évtizedek óta gyakorlat

Az önkényes lakásfoglalás formális jóváhagyása évtizedek óta gyakorlat a pécsi önkormányzat Lakásgazdálkodási Csoportjánál, jogaik és kötelezettségeik alig különböznek a szociális bérlakás rendszerben élő több mint kétezer jogcím nélküli lakáshasználótól. 

A Lánc utcában élő, lakásokat elfoglaló családok, egy jól működő rendszerben, az érvényes lakásigénylésük alapján már kiutalt szociális bérlakáshoz jutottak volna. A lakásfoglalás utolsó, kétségbeesett lépésük volt lakhatásuk megoldására és családjuk egyben tartására. 

Mit is akarnak? Mit is követelnek?

Gyermekes családok kilakoltatása semmilyen körülmények között nem igazolható! 

Megfélemlítések és fenyegetések helyett az önkormányzat törekedjen párbeszédre és együttműködésre a lakókkal! 

Minden lakónak legyen lehetősége adósságai kezelésére! 

A lakásfoglalás után túlnyomó többségük szociális lakbér igényét nem fogadták be, így a legmagasabb kategóriájú lakbért követelik a szociálisan rászoruló családokon. Nem köthettek közüzemi szerződést sem, így számlákat sem kapnak. Az önkormányzat mindössze évente küld közüzemi számlaösszesítőt, ami szintén behajthatatlan tartozásokkal terheli a családokat. 

Az önkormányzat, minden lakó esetében, szociális helyzetük figyelembevételével vizsgálja felül az elmúlt években felgyűlt tartozásokat és számolja újra azokat! 

Fejezze be a piaci lakbér kategória alapján számolt, behajthatatlanul magas tartozások követelését! 

Kivétel nélkül, minden lakó esetében, fogadja be és bírálja el a szociális lakbér megállapításra szóló kérelmeket! Aki szociálisan rászoruló, szociális lakbért fizessen!

Hozza vissza az előző városvezetés által 2017-ben eltörölt adósságkezelő szolgáltatást, melyet nem megalapozott adatokra hivatkozva töröltek el. Ez a szolgáltatás szoros együttműködést és valós segítséget jelenthet a krízishelyzetbe került családok számára.

Közbiztonsági kérdéseket rendvédelmi eszközökkel kell kezelni, a lakásgazdálkodás nem lehet ennek eszköze.

2019 nyarán 42 millió forintot szavazott meg az önkormányzat a Lánc utcai lakhatási program három éves finanszírozására, amely szociális rehabilitációs tevékenység és portaszolgálat működtetését fedezte volna. Mikor indul a szociális program és kiket fog támogatni, ha a rászorulókat utcára teszik?

Azonban a Lánc utcában a közbiztonság kérdése mindannyiunk közös érdeke, ezért felszólítjuk az önkormányzatot, hogy haladéktalanul gondoskodjon a házban üzemelő  kamera-rendszer javításáról, illetve a portaszolgálat elindításáról!

A további lakásfeltöréseket nem az üres lakások lezárásával lehet megelőzni, hanem azok szerződéses lakókkal való feltöltésével. 

Tájékoztassák a lakókat, az illetékes szerveket, és választott képviselőket a Lánc utcai tömbben tervezett lépésekről! 

Maradt a bizakodás

Aradi Fanni, A Város Mindenkié szervezet aktivistája arról is tájékoztatott, hogy csoportjuk kérni fogja a következő, városházi tárgyaláson Péterffy Attila részvételét is, hogy a rendkívüli helyzetben egyedül döntéshozói jogkörrel rendelkező polgármester is része legyen a Lánc utca helyzetének rendezése érdekében induló párbeszédnek. 

Addig meg?…. A lakók legfeljebb csak bizakodhatnak, hogy mégse indul el a szóban belengetett kilakoltatás ezen a héten.

KategóriákMETÁL