Életének 80. évében, szombaton elhunyt Jankovics Marcell, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke – közölte az MMA szombaton az MTI-vel.

Jankovics Marcell nevét egy egész ország, több generáció ismerte, műveit ismerték, kedvelték, és rengetegen rajongtak érte. A közlemény szerint a Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Janlkovics Marcell legismertebb művei a Fehérlófia és a János vitéz voltak, de számos más animációs filmje, vagy éppen művelődéstörténeti munkája, mint például az 1990-es Jelképtár, kapcsán is ismerték.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy Jankovics Marcell népszerűségét – a mindenki által ismert animációs filmjei mellett – közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége. Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának – szól a nekrológ.

KategóriákGyász JAZZ