Frissítette a KSH a 2020-ra vonatkozó halálozási statisztikáját, ezzel az utolsó teljes novemberi hét adatait is megismerhettük. Sajnos nincs meglepetés: ami már korábban is látszott, beigazolódott, hosszú évek óta nem volt ilyen halálos novembere, sőt ilyen halálos hónapja Magyarországnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA KSH által közölt legfrissebb, 48. heti halálozási adatsorral gyakorlatilag teljessé vált a novemberi statisztika, már ami a heti halálozási adatokat jelenti, mert az idei 48. hét vasárnapja november 29-e volt. Ráadásul ez volt az eddig megismertek közül a leghalálosabb hét, s tekintve, hogy a második leghalálosabb, a 46-ik hét is novemberre esett, egyértelműen szomorú “rekord” született, a 2020-as novemberinél halálosabb novembere, sőt halálosabb hónapja hosszú évek óta nem volt Magyarországnak. Egy átlagos hónap mortalitási adataihoz képest másfélszer többen haltak meg hazánkban.

A Szabad Pécs már jelezte azt korábban is, hogy erre lehet számítani, ez látszott már az októberi halálozási adatokból is, sőt akkor is, amikor a Biokomnál nyilvántartott COVID-os halálozási számokat kaptuk meg (nem hivatalosan), illetve amikor a 47. hét adatait feltöltötték a Statisztikai Hivatal munkatársai.

A legújabb, frissített (kinagyítható) táblázatunkból jól látszik, hogy ilyen halálos november, sőt ilyen halálos hónap nem volt hosszú évek óta Magyarországon.

A KSH fentebb linkelt oldalának jelentése 2015-től sorolja heti mutatókkal a halálozásokat. Korábbi statisztikai évkönyvekből kiderül azonban az is, hogy az előző évtizedekben a kilencvenes évek elején volt a legmagasabb a halálozások száma, 140-150 ezer főt is elveszített az ország egyetlen év alatt. A halálozások száma 1993-ban volt a legmagasabb, 150 ezer fő veszítette akkor életét hazánkban, azt követően folyamatosan mérséklődő tendencia következett.

Ráadásul a halálozások száma már akkor is magas volt európai viszonylatban, amikor jelentősen csökkenni kezdett a halálozások száma, folyamatosan éves szinten 130 ezer fő alatti szintre beállva.

A 2020. novemberi adat azért is rémisztő, mert a négy teljes novemberi hét adatait (14 522 fő hunyt el a négy hét alatt) egy hónapnak véve, és azt felszorozva 12-vel 174 264 főt kapunk, azaz, ha az idei novemberhez csak hasonló lett volna a többi hónap adatsora a teljes év alatt, akkor az több évtized óta a leghalálosabb évet jelentette volna. Idén novemberben nagyjából 16%-kal többen haltak meg még az 1993-as évi 150 ezer halált hozó év havi átlagához képest is.

KategóriákMETÁL