Összesen 14 dolgozó nem írt alá, az orvoson kívül 6 szakdolgozó, illetve 7 egyéb beosztású egészségügyis távozott még – tudta meg a PécsMa.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzentivánszkiné dr. Örkényi Anna, az Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) vezetője az újság érdeklődésére arról számolt be, az EEI közel 400 munkavállalója közül csak 14-en nem írták alá új munkaszerződésüket. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók 96% megmaradt és ezzel nem került veszélybe az ellátás biztosítása.

Örkényi kiemelte, hogy természetesen a legjobb az lett volna, ha mindenki marad, hiszen minden egyes munkavállaló kiesése veszteség a számukra.

A munkaszervezésben nem az orvoshiány jelent gondot a városi intézményben, hiszen ez a probléma enyhült az elmúlt években, hanem a szakdolgozó hiánya. Amit a koronavírus-járvány miatti újabb rendelkezések is fokoznak: épp most arról kaptak levelet a kormányhivataltól, hogy 20 szakdolgozójukat kell rendelkezésre bocsátani, hogy a háziorvosok adminisztratív feladatait tudják segíteni az oltás szervezésében.

Az EEI vezetője azt is elmondta, hogy ők is részt vesznek majd az oltási kampányban, amint elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. A Lánc utcában hét közben kettő, míg hét végén 10 oltóhelyet létesítenek, így a szakrendelések is folytatódhatnak.

Országosan is hasonló az arány

Az MTI szerda este arról számolt be, hogy március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, a kilépés mellett az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, alig 4000-ren döntöttek. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), melynek vezetője Jenei Zoltán, a PTE volt kancellárja, azt is közölte, jelenleg felmérik, hogy a dolgozók mely szakmai területekről távoztak.

Az országos arány valóban hasonló, azonban egyes kórházakban, osztályokon komoly problémákat okozott az új törvény, ami ebben a hónapban lépett hatályba.

Megkerestük a PTE-t, hogy a hozzájuk tartozó intézményekben, osztályokon hányan folytatják az új munkaszerződés szerint, illetve, hogy jelent-e problémát az új helyzet az ellátásban? Ha válaszolnak, akkor arról beszámolunk.

Frissítés: Részben válaszolt a megkeresésünkre a PTE. Pontos adatok ugyan nem árultak el, például, hogy hány orvos, és hány szakdolgozó nem írt alá, csak annyit közölt a Klinikai Központ, hogy “az országos 95 százalékos átlagnál magasabb arányban írták alá a munkaszerződéseket”. Azt még hozzátették, hogy “különböző szakterületeken néhány fő kivételével éltek a felkínált új jogviszonnyal, így intézményünkben a betegellátás továbbra is zavartalanul biztosított”.

KategóriákMETÁL