Az Orbán Viktor által az egyetemi modellváltás koordinálásával megbízott volt fideszes politikus, a hazafias népfront volt alelnöke, volt alkotmánybíró, Stumpf István a hét elején, 250 főben és pécsi egyetemi polgárokban korlátozott online fórumon vett részt a PTE modellváltása kapcsán. A fórum már elérhető online, és volt pár elég érdekes momentum Stumpfhoz kötődően.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzzal kezdjük azonban, hogy Stumpf István bejelentette a videókonferencián, hogy kiket kérnek fel a PTE kuratóriuma tagjainak és elnökének. Ez a névsor egy az egyben megfelel annak, amelyet hetekkel korábban megírt a Szabad Pécs elsőként az országban.

A kuratórium elnöke Bódis József rector emeritus lesz, tagjai: Mikes Éva, Szili Katalin, Decsi István (a PTE kancellárja) és Rappai Gábor, a PTE KTK egyetemi tanára.

Gazdasági szereplő nélkül

Magyarán maradt az a névsor, amit megírtunk, és így nem csak azt lehet elmondani, hogy jelenleg csak a fővárosban maradt állami egyetem, de azt is, hogy a nagy egyetemek közül a Pécsi Tudományegyetem az egyetlen, ahol nincs gazdasági szereplő. Nem csak igazán komoly, jelentős szakmai tapasztalatokkal és kapcsolatrendszerrel rendelkező, elismert gazdasági szereplő nincs, de semmilyen. Az egyetemi vonalat ketten képviselik, rajtuk kívül a másik három tag egykori politikusok triója, köztük egy politikailag megbukott exfideszes, akiből kancellárt csináltak, és egy politikusként és morálisan is megbukott megélhetési politikus, valamint egy ismét a politika és a közélet első vonala közelébe került egykori fideszes, aki az elmúlt évtizedben az önkormányzati-állami szférához közel eső területeken dolgozott, szakmai munkát végzett, fejlesztési projekteket vitt, amivel jelenleg is megbízta a kormányfő.

Mindez azért abból a szempontból elgondolkodtató, hogy hogyan, mennyire komolyan gondolkodhatnak és számolhatnak minden más magyar modellváltó egyetemmel összevetve a pécsi universitas-ról Budapesten. És nem csak azért érdekes ez, mert elviekben a modellváltás egyik lényegi elemeként éppen a gazdasági szférához való kapcsolódás erősítését emelték ki.

Bakik

A kuratóriumi tagok felolvasásánál Stumpf István Rappai Lászlónak nevezte (8:56-nál a videón) Rappai Gábort. De bakiból legalább ekkora akadt még az egyórás fórumon a modellváltás koordinátorától.

Például az, amihez hasonlót beszpídezett, szétesett rocksztárok szoktak időnként elkövetni, amikor egy aktuális koncerten egy teljesen másik helyszín alapján köszöntik a közönséget. Stumpf a Pécsi Tudományegyetemet egy alkalommal szegedi egyetemnek, majd a pécsi  identitást szegedi identitásnak nevezte (12:52-től). Aztán ezt javította.


Persze, mondhatjuk, hogy ezek bakik, és nyilván sűrű időszak ez most az egyetemi modellváltás koordinálásában dolgozóknak, mindenesetre kissé nyugtalanító.

A szellemi vagyon felemlegetése… 

Ehhez képest viszont nagyon is érdemi ügy, és külsős szemmel elképesztő részlet volt, amikor Stumpf az egyetemi vagyon kérdésköre kapcsán felvetett immateriális vagyon ügyében válaszolt, azaz kb. a szellemi vagyonról beszélt.

Az immateriális vagyon kérdését Dobay Péter informatikus-közgazdász, egyetemi tanár vetette fel /a videón 43.20-tól/. Dobay professzor a modellváltás dokumentumait és folyamatát bírálta, mivel az eddig megismert dokumentumok egy sor erejéig sem foglalkoztak a meglátása szerint a szellemi vagyonnal, ami szerinte egy másodéves közgazdász-hallgatónak is bukást érne, ha erről elfeledkezne.

Részletezte is, hogy miről beszélt az immateriális, szellemi vagyon kapcsán, a a PTE esetében: többek közt a kutatási programokkal, szabadalmakkal, az akkreditált kurzusokkal, a licenszekkel, magával a PTE-vel, mint branddel, az akadémikusok, professzorok szellemi tudásával és értékével, vagyis a szellemi tudással, mint vagyonnal.

Prof. Dobay hiányolta az erről szóló felmérést és ennek a vagyonnak az elérhető listáját.

Miseta Attila rektor nevetve annyit fűzött az elhangzottakhoz, hogy “nem könnyű kérdés”.

Stumpf viszont azzal reagált, hogy szerinte nem is olyan nehéz kérdés ez. Majd arról kezdett beszélni “jó” politikusként, hogy ez egy remek felvetés (mármint Dobay Péteré), ezzel majd kell foglalkozni.

Jó, ha ezt az egyetem elkészíti és ebben az alapítvány partner lesz.

Vagyis Stumpf nem kérdésként vette, (amire válaszolnia kellene), hogy miért nem szerepel az egyetemi modellváltás kapcsán eddig megismert dokumentumokban az immateriális vagyon, miért nincs semmilyen módon nevesítve. Mindenesetre szerinte az állam az ingóságokkal együtt az immateriális vagyont is “az egyetem” tulajdonába adta, ami az alapítvány számára egy nagy lehetőség. 

… kicsit kihozta a sodrából Stumpfot

Itt még talán vége is lehetett volna ennek az ügynek, de Stumpf látta, hogy a kérdező nem túl elégedett a válasszal. És visszakérdez (48.00-tól), hogy az a baja, hogy az állam a modellváltás előtt nem mérte fel ezt a vagyont? Majd arról beszélt, hogy neki ezt az elmúlt három hónapban még senki sem vetette fel. Aztán a reakciókat látva fel is kapja a vizet.


Sőt, támadásba is lendül a pécsi egyetemen 49 évet eltöltött Dobay Péterrel szemben, hogy ha ennyire fontosnak tartja ezt, akkor miért nem kezdeményezte ezt három hónappal ezelőtt.

Megjegyzés: nyilván sokkal inkább volt, vagy lehetett volna ez a dolga Stumpfnak, vagy bárkinek Orbánék környezetében, akik kitalálták a modellváltást. Azt azért meg kell jegyezni, hogy az egyetemen is lehetne eleve egy ilyen regiszter, de ugye eddig szó sem volt arról a történelem folyamán, hogy az állami egyetemeket alapítványokba szervezné ki, vagy merné kiszervezni bárki is.

Mellározás

De még itt sem volt vége, Stumpf még egy lapáttal rátett az előzőre.

„Ott van a nagyszerű Mellár Tamás professzortársa, aki nagyon aktív ezen a területen. Miért nem jelezte Mellár Tamás professzor úrnak, hogy álljon elő ezzel a javaslattal és módosító indítvánnyal kényszerítse arra az államot, hogy szedje össze a tudását és becsülje fel az egyetemek immateriális vagyonát. Amit elég nehéz lett volna megtenni,  így most csak egyszerűen, csomagban megkapták, a materiális vagyon mellett az immateriális vagyont. Kéne egy kicsit dolgozni rajta, hogy akkor kialakítsa Pécs a saját maga dolgát.” – mondta Stumpf.

Majd arról is beszélt az egyetemi modellváltás koordinátora, hogy nem arról van szó, hogy nem adta oda ezt a vagyont az állam, mert ezt odaadta. Úgyhogy ezt most majd meg lehet csinálni, lehet ez a modellváltó egyetem első innovációja.

Más forrás lehet, a hitel sincs kizárva – Sőt, egyetemi kötvény (=egyfajta hitel) is jöhet

Időben a videón korábban (9:33-tól) beszélt arról Stumpf István, hogy a kormányzat elkötelezett és elkötélt a korábban ígért fejlesztési pénzek biztosításában. Ugyanakkor elképzelhető, hogy más formában és más forrásból, de azért ez nem biztos, hogy uniós hitellé alakul át, de az sincs kizárva. Megjegyzés: ugye korábban Orbánék a hitelfelvételt lényegében kizárták, nagy fejlesztési pénzesőről beszéltek a modellváltás okaként és az egyik nagy forrásként az uniós helyreállítási alapot jelölték meg.

Most úgy tűnik, hogy szükség lehet más forrásbevonásra is. Megjegyezte Stumpf, hogy vannak egyetemek, amelyek hozzájuthattak nagyobb, közvetlen állami juttatáshoz, és vannak amelyek nem, mint például a pécsi egyetem is.

„A kormányzat gondolkodik azon, hogy  egyetemi kötvény formájában ezen egyetemek is jelentős közvetlen támogatást tudjanak kapni a működésükhöz”.

Amellett meglesz a 2×15%-os béremelés, és már szeptembertől teljesítményalapú bérezés jöhet. Az alapítvány pedig még májusban be lesz jegyezve.

KategóriákMETÁL PUNK