65 milliárd forintos ingatlancsomag szállt a PTE-re és a frissen létrehozott fenntartó alapítványra. Ezzel a „szegényebb” intézmények közé sorolható – van, amelyik részvénycsomagot is kapott.

A cikk a hirdetés után folytatódikA sokat kritizált modellváltás miatt a Pécsi Tudományegyetemnek az új fenntartója augusztustól már az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) lesz. A héten Stumpf István is megerősítette egy online fórumon az alapítványt irányító kuratórium tagjainak névsorát, ami egyezik a Szabad Pécs korábbi értesüléseivel: Bódis, Szili, Decsi, Mikes és Rappai. Bár a díjazásuk egyelőre nem ismert, de viszonyításként tegnap óta – egy közadatigénylésnek köszönhetően – tudható, hogy az SZFE kuratóriumának tagjai fejenként, havonta 1,3 millió forintot kapnak.

Közben az átalakítást előkészítő más döntések is megszülettek: a Magyar Közlöny április 30-án megjelent kiadása listázza azokat az ingatlanokat, amiket a frissen létrehozott alapítványoknak és modellváltó egyetemeknek és így a PTE-nek juttat a kormány, szintén augusztus 1-jei határidővel. Az ingatlanvagyonon felül, ahogy korábban már a modellváltáson áteső más egyetemek, úgy a Semmelweis Egyetem például Richter Gedeon részvényeket is kapott. Az UQA-nak és a PTE-nek egyelőre ezzel a 65 milliárd forintnyi ingatlancsomaggal kell beérnie. 

Úgy vettük észre, hogy az ingatlanok listája (két külön mellékletben közölték a PTE-hez és a UQA-hoz kerülő ingatlanokat) nagy átfedésben van például az egyetem alapító okiratában található ingatlanok listájával. Azonban az átfedés nem teljes.

A friss listán(listákon) nagyobb részben vannak olyan ingatlanok, amiknek korábban is az egyetem volt a vagyonkezelője, a tulajdonos pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül az állam. Vagyis egyértelműen közvagyonnak számítottak. 

Van, ami az alapító okiratban megtalálható, de nincs ezen a listán. És van egy harmadik eset is: azok az ingatlanok, amik korábban nem tartoztak az egyetem érdekeltségébe, most mégis hozzá, illetve az alapítványhoz kerültek.

Fotó: A pécsi tüdőszanatóriumot ábrázoló képeslap via Manda

Ezek között az új „szerzemények” között van például egy szimbolikus mecseki ingatlan: az egykori tüdőszanatórium épülete. A 2009-ben állapota és forráshiány miatt teljesen kiürített intézmény fejlesztésére korábban több terv is körvonalazódott. Pénz és befektető hiányában azonban több mint 10 évig, gyakorlatilag nem történt semmi. Mindenesetre, az ingatlan tulajdonosi hátterének változása is érdekes: az 1990-es években a Baranya Megyei Önkormányzattól az államhoz (MNV) került, majd 2012-ben az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz. Egészen 2021 februárjáig  – legalábbis az átvezetés ekkor jelent meg – ugyanis az ÁEEK idén megszünt, így a szanatórium a jogutód Országos Kórházi Főigazgatósághoz került. De nagy tervekkel úgy tűnik nem kell készülni a PTE exkancellárja, Jenei Zoltán által vezetett intézménynél, ugyanis az átkerül a PTE új fenntartójához, azaz már az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány fejlesztheti, ha lesz rá pénz. Persze, a közös OKFŐ–PTE-fejlesztés sem elképzelhetetlen. Ráadásul például költségvetési és európai uniós rekonstrukciós pályázati források is megnyílhatnak ebben az új struktúrában.

Megkerestük az egyetemet, hogy mik a szándékaik az épülettel, kik folytatták a tárgyalásokat a vagyonjutattatásról és hogy összességében mennyit érhet az ingatlancsomag? Azt a választ kaptuk, hogy a szenátus januári döntése után „folyamatos egyeztetés zajlott a fenntartói jogokat ellátó minisztérium, a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációjáért felelős kormánybiztos és az egyetem vezetése közt”. Hogy pontosan kik vettek részt ezeken a tárgyalásokon, azt nem árulták el. Azt elmondták, hogy az egyeztetések egyik fontos témája, eleme volt az állami tulajdonból kikerülő egyetemi ingatlanvagyon is. Vagyis, hogy a PTE, illetve az alapítvány kapja meg az egyes ingatlanok és közfeladatok ellátására rendelkezésre álló, a jogelőd központi költségvetési szerv vagyonkezelésében lévő, állami tulajdonú ingó vagyontárgyak tulajdonosi jogait. (A tárgyalások, illetve a törvényalkotás során az immateriális, szellemi vagyon nem került szóba, ezt a korábban említett online fórumon Stumpf István ismerte el. – a szerk.)

Az egyetem tájékoztatása szerint az ingatlanok azért kerültek az egyetemhez és az alapítványhoz, hogy a PTE alaptevékenységét fenntartható módon tudja gyakorolni. Azok az ingatlanok kerülnek átadásra, amelyek jelenleg is az egyetem vagyonkezelésében állnak, így ezek minden fenntartási, üzemeltetési, fejlesztési költsége az egyetemet terheli. A különbség annyi lesz, hogy ezeket a beruházásokat, kötelezettségeket mostantól saját tulajdonon lehet végrehajtani. A teljes ingatlanportfólió értéke megközelítőleg 65 milliárd forint. 

Vannak olyan ingatlanok, amelyeket az egyetem jelenleg kezel és az átadás során nem kerülnek a PTE vagy az alapítvány tulajdonába. Ezek vagy nem a Magyar Állam tulajdonában állnak, vagy a földforgalmi törvény hatálya alá tartoznak. Tehát tulajdonba adásukra a jogszabályi környezetből fakadóan nincs is lehetőség. Ilyen például a Szent Miklós hegy dűlőrendszere, hiszen a terület a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik. Lényeges viszont, hogy a területen továbbra is a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fogja végezni a tevékenységet. Vagy azért nem szerepelnek a vonatkozó törvény mellékletében, mert már eleve a PTE tulajdonában állnak

Elmondták azt is, hogy valóban új elemként az alapítványi ingatlanokhoz került be a volt tüdőszanatórium elhagyatott épülete, amelynek rekonstrukciója és új funkcióval való megtöltése több éve szerepel az egyetem hosszú távú terveiben. Az elmúlt években több koncepció is készült, ezek jobbára az egyetem gyógyító, egészségügyi oktatási és kutatási tevékenységére épülő új szolgáltatások és erőforrások létrehozására irányultak.

A Szabad Pécs információ szerint az ingatlan legalább részben most is használatban van. A Janus Pannonius Múzeum a kérdésünkre megerősítette, hogy raktározási célokra érvényes bérleti szerződésük van (bruttó 100 000 Ft/hó) a keleti szárny alsó szintjére. Csomagolóanyagok, a legkülönfélébb méretű és helyigényű kiállítási installációk, használaton kívüli eszközök, bútorok, ládák stb. vannak itt. A JPM szerint, a költözés néhány hónapot vehet igénybe, erre akkor kerülhet sor, ha a szerződésüket nem újítják meg és sikerül hasonlóan olcsó raktárhelyet találni. 

KategóriákMETÁL