Schwarcz-Kiefer Patrik Baranya megyei önkormányzati képviselő a Strabag SE bécsi UNO Cityben lévő székházánál fejtette ki értetlenségét a Bóly és Ivándárda közötti M6 autópálya-szakasz építése kapcsán tapasztalt átláthatatlanság miatt, amelyen a STRABAG magyarországi leányvállalata, a STRABAG Építő Kft. is dolgozik, közölte a Jobbik sajtóosztálya pénteken.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Jobbik politikusa a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra, hogy az épülő M6-os autópálya új szakaszának kilométerenkénti építési költsége négyszerese a horvát oldalon épülő autópálya árának. Ez azért is érdekes, mert a földrajzi adottságok a határ két oldalán nagyon hasonlóak, fejtette ki a közlemény szerint a barnyai jobbikos. Aki tegnap Facebook-posztot is írt a látogatásról. (Illetve videó is készült, lásd alább – 13.30h)

A politikus szerint a legjobb esetben is erősen megkérdőjelezhető, hogy a magyarországi szakasz kilométerenként 4,4 milliárd forintba kerül, míg a határ túloldalán kilométerenként 1,1 milliárd forintba, ugyanakkor hiába érdeklődött a magyarországi szereplőktől, nem úgy kapott és nem annyi információt, ami szerinte elvárható lett volna. A Jobbik politikusa ezért – a közlemény szerint – „kénytelen volt” a Strabag SE elnökén keresztül a vállalat központjába eljuttatott levelében felvilágosítást kérni.

Schwarcz-Kiefer Patrik – Forrás: Facebook.com

„Ha nem sikerül logikus magyarázatot adni az említett árkülönbségre, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy az OLAF-hoz és az Európai Ügyészséghez forduljunk” – fogalmazott.

Levelét nyilvánosságra is hozta:

„Tisztelt Birtel elnök úr!

Tisztelt Tesche úr!

A dél-magyarországi Baranya megye önkormányzatának és a Régiók Európai Bizottságának tagjaként egyik elsődleges feladatom, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel képviseljem a Baranya megyei polgárok érdekeit. Az Ön magyarországi képviseletével folytatott többszöri sikertelen levélváltás után kénytelen vagyok Önhöz fordulni.

Amint azt valószínűleg Ön is tudja, az Ön magyarországi leányvállalata, a Strabag Építő Kft. a Duna Aszfalt Zrt.-vel konzorciumban az Eurostrasse 73 magyarországi szakaszának kivitelezési munkáival lett megbízva, ami Magyarországon M6-os autópálya néven ismert.

Az említett vállalatok építési módszereinek részletei számos kérdést vetettek fel a helyi lakosság körében, olyan kérdéseket, amelyek megválaszolásához további információkra volt szükség a leányvállalatától.

Hiába kerestem meg a leányvállalatát a fent említett kérdések tisztázása érdekében, egyik kapcsolattartó sem mutatott érdeklődést az átlátható munkamódszer bemutatása iránt. Ezek az állítások mind a STRABAG Építő Kft-re, mind a magyar ügyfélre, a NIF Zrt-re vonatkoznak. Az építkezés meglátogatására irányuló kérésem szintén sikertelen volt.

Véleményem szerint egy ilyen átláthatatlan munkamódszer nem méltó egy olyan európai jelentőségű nagyvállalathoz, mint amilyennek a STRABAG-ot országszerte ismerik, különösen annak fényében, hogy Magyarország kormánypártjának tagjait semmilyen módon nem akadályozzák abban, hogy hozzáférjenek a fent említett építési útvonal építésével kapcsolatos részletes információkhoz.

A szóban forgó autópálya-szakasz építési szerződésének szövegében az átláthatóság hiánya felkeltette érdeklődésemet, különösen annak fényében, hogy a magyar oldalon épített szakasz egy kilométerének költsége körülbelül négyszerese a határ túloldalán, Horvátországban épített, közel azonos földrajzi jellemzőkkel rendelkező szakasz költségének.

Mivel a STRABAG Építő Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. részéről határozott érdektelenséget tapasztaltam a megye számos polgárát foglalkoztató kérdések tisztázása felé, nem várhatok kielégítő választ az említett szereplőktől.

Ezúton szeretném kérni Önöket, hogy adjanak megfelelő és kielégítő tájékoztatást a kérdésekre, amelyeket szakmai okok, és az említett autópálya-szakasz magyarországi oldalán minden eddiginél nyilvánvalóbb magas árazása tesz szükségessé, mert egy négyszeres árkülönbségnek egy meglehetősen azonos térségben is ennek megfelelően konkrétnak kell lennie.

Szeretném továbbá megerősíteni érdeklődésemet az autópálya-szakasz megtekintése iránt, esetleg a STRABAG SE bécsi központjának részvételével.

Amennyiben partner lenne a fent említett nyitott kérdések tisztázásában, kérem, hogy mielőbb értesítsen. Ha az Ön vállalata nem ad kielégítő magyarázatot a fenti eljárásra, kénytelen leszek kapcsolatba lépni az illetékes hatóságokkal, például az osztrák ügyészséggel, az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel.

Szilárd meggyőződésem, hogy a STRABAG SE által oly gyakran hangoztatott, a korrupcióellenes intézkedések iránti elkötelezettségére, valamint az átláthatóságba vetett szilárd meggyőződésére vonatkozó nyilatkozatok nem üres frázisok, és hogy ezek lehetővé teszik a Baranya megyei polgárok számára a megfelelő és megnyugtató választ.”

Schwarcz-Kiefer Patrik Bécsben, a Strabag székházánál – Fotó forrása: a politikus Facebook-oldala

Címkék:
KategóriákMETÁL