A Pécsi Tudományegyetem oktatói és hallgatói még mindig aktívabb kezdeményezői azoknak az „egyeztető folyamtoknak”, amik elvileg meghatároznák a Szenátus január végén esedékes döntését. Egyelőre több a kérdés, mint a válasz, a bizonytalanság és a vezetőség korlátozott kommunikációja nem kedvez a hallgatók és oktatók bizalmának, így ők a múlt héten meghozott döntésük értelmében folytatják a tiltakozást.

A cikk a hirdetés után folytatódikJanuár elején robbant a hír, hogy több vidéki egyetemmel együtt a PTE vezetősége is önként (önkéntes jellegéről bővebben itt) jelezte az Innovációs- és Technológiai Minisztérium felé, amennyiben a Szenátus támogatja, megkezdené a modellváltással kapcsolatos tárgyalásokat, hogy a 2020/2021-es tanévet már alapítványi fenntartásban kezdhesse meg a PTE. Ezt követően rohamtempóban indultak meg események, a Kari Tanácsok egyeztetéseivel párhuzamosan az egyetem polgárai (hallgatói, oktatói és dolgozói) is szerveződni kezdtek. Az előzetes ígéretek szerint már a január 21-i Szenátusi Ülésen döntés születhetett volna az egyeztető tárgyalások folytatásáról. 

Az ülést megelőző kedden a freePTE szervező csoportja online plénumot tartott (ezen nagyjából 900-an vettek részt), melyen megszavazták, elutasítják a PTE alapítványi fenntartási modellre történő átalakítását, valamint felszólították a Szenátus tagjait, hogy széleskörű felmérések hiányában szavazzanak nemmel a modellváltásra. Beszámolónkat a plénumról és az azt megelőző eseményekről itt lehet elolvasni.

Az ülésen azonban végül napirendre se vették a PTE modellváltásával kapcsolatos előterjesztést. Az egyetem vezetősége arra hivatkozva halasztotta január végére (tehát várhatóan erre a hétre) a kérdés tárgyalását, hogy „a folyamatban lévő egyeztetések még nem zárultak le”, valamint „országos szinten is egyeztetések folynak, amelyek eredménye befolyásolhatja a PTE Szenátusának álláspontját.” Erről január 22-én e-mailben értesítették az egyetem polgárait, a következő szenátusi ülés pontos időpontját ugyanakkor nem közölték.

Időközben az egyetem Hallgatói Önkormányzata tájékoztató fórumot hirdetett, „a témával kapcsolatos széleskörű tájékoztatás és a felmerülő kérdéseitek megválaszolása céljából”. A fórumsorozatra ezen a héten kerül sor, azok pontos időpontjáról levélben kapnak értesítést azok a szerencsés hallgatók, akik figyelmét nem kerülte el a gyéren hirdetett esemény, valamint vasárnap estig (a határidő nem szerepelt az eseményről adott tájékoztatóban) sikeresen kitöltötték az előregisztrációs lapot. Az, hogy az esemény során mennyiben fognak törekedni a hallgatói vélemények gyűjtésére (majd azok képviseletére a Szenátusi Ülésen) kérdéses, ugyanis már a múlt hét során nyilvánosságra hozott közleményükben azt írják, amennyiben megvalósulnak feltételeik, támogatni fogják a PTE modellváltásának tervét. 

A freePTE által szervezett eseményekre azóta sem reagáltak érdemben, valamint felmérést sem indítottak a hallgatói vélemények gyűjtésére, az EHÖK energiáit egyelőre úgy tűnik lefoglalja a Nemes Balázzsal (A Momentum pécsi politikusa, az önkormányzat ifjúsági ügyekért felelős biztosa) folytatott levelezésük

Időközben az egyetem oktatóit és hallgatóit tömörítő freePTE már egy második kérdőívet is közzétett. Míg az első (egyébként több mint 2000 kitöltővel zárt) kérdőívvel szemben kritikaként fogalmazódott meg, hogy azt bárki kitölthette, így nem feltétlenül reprezentatív az eredménye a PTE polgárságára vonatkozóan (a kitöltők nagy része egyébként elítélte a modellváltást), a friss kérdőívet már csak a PTE oktatói, hallgatói és dolgozói tölthetik ki, a kérdések is sokkal összetettebbek.

A kérdőív kitöltői véleményezhetik a modellváltás esetlegesen pozitív és negatív hatásait is, rangsorolhatják, milyen változást tartanak valószínűleg és kevésbé valószínűnek (pl. jobb pályázati lehetőségek és több piaci befektető a pozitív oldalon, közalkalmazotti státusz megszűnését követő esetleges létszámleépítés és egyetemi karok megszűnése a negatívon). A kitöltők jelezhetik azt is, mennyire elégedettek az egyetemi szervek (vezetőség, EHÖK, szakszervezet) eddigi kommunikációjával és döntéseivel. Végül arra kérdésre is választ adhatnak, támogatják, vagy elutasítják a PTE modellváltását, illetve mit várnak az egyetem vezetésétől: álljon ellen a modellváltásnak, igyekezzen garanciákat kiharcolni, vagy működjön együtt a kormánnyal.

A kérdőív ezen a linken keresztül érhető el.

Míg a freePTE oldal aktívan tájékoztatja követőit a modellváltással kapcsolatban felmerülő aggályokról, valamint a többi modellváltás előtt álló intézmény híreiről, az egyetem vezetősége továbbra is igen korlátozottan kommunikál, így a PTE polgárainak továbbra sincs tudomásuk a háttérben futó egyeztetésekről. Mára (jan.25.) újabb online plénumot hirdettek.

A ma este hat órakor cikkünk megjelenésekor már elkezdődött eseményen (bővebb információ és csatlakozás itt) többek között az alábbi témákat tervezik átbeszélni szakértők segítségével a résztvevők: 

1. autonómia

2. munkajog

3. önkormányzatiság

4. hozzáférés

5. város és egyetem

Az eseményhez ismét bárki csatlakozhat.

Az, hogy a szerveződő polgárság és a képviseleti szervek kommunikációja pontosan hol ér össze, egyelőre homályos. Az EHÖK továbbra sem jelezte, hogy részt venne az összegyetemi plénumon, vagy hogy bármilyen mértékben legitimnek tekintené az ott megfogalmazott álláspontokat. Az EHÖK tájékoztató fórumainak „eredménye” a hét végéig nem derül ki (az is kérdéses, a fórumsorozatot követően mit fog kommunikálni azokkal kapcsolatban az EHÖK, illetve mennyire tekinti ezeket a döntésüket meghatározó eseményeknek). A (várhatóan) döntéshozó rendkívüli Szenátusi Ülés időpontja egyelőre nem nyilvános. 

Maradnak a kérdőjelek.

KategóriákMETÁL