Civilek, választások és média címmel szervez műhelybeszélgetéseket aktív állampolgároknak és érdeklődőknek a pécsi Emberség Erejével Alapítvány. Az ingyenes, de előzetes (szerdáig tartó) regisztrációhoz és védettségi igazolványhoz kötött programot most pénteken, június 11-én tartják a pécsi Civil Közösségek Házában. A beszélgetéseken a Szabad Pécs újságírói is részt vesznek.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmint azt az Emberség Erejével facebookos eseményénél is olvashatják a leírásban, a 2019-es önkormányzati választási kampányban helyi civil szervezetek és állampolgári csoportok korábban sosem látott aktivizálódását részvételét lehetett tapasztalni, és nemcsak a nagyvárosokban, de kisebb településeken is. A közösségi kezdeményezések tagjai szavazásra buzdítottak, képviselőjelölti vitákat és fórumokat szerveztek, nyomon követték a választások tisztaságát. A sikereken felbuzdulva közülük sokan már most a jövő évi kampányra készülnek.

Az elmúlt években ugyanakkor jelentősen átalakult a hazai médiavilág: miközben egyre terjeszkednek a kormánybarát médiavállalatok, a független sajtó az online térbe szorul – viszont egyre több vidéki városban jöttek létre alulról szerveződő, közösségi finanszírozásra támaszkodó helyi hírportálok is.

Találkozik-e egymással a civilek és a független sajtó világa? Hogyan tudnak együttműködni, egymást erősíteni a közügyek társadalmi kontrolljában? Tudnak-e közösen készülni a jövő évi kampányra a tiszta és fair választások biztosítása érdekében? A rendezvényen ezeket a kérdéseket fogják körbejárni érintettekkel – és több ismert hazai online újság, köztük a Szabad Pécs újságíróinak részvételével.

Az Emberség Erejével azt írja, hogy a programot elsősorban a választások körüli tevékenységekben aktív civil szervezetek tagjainak, de bárki érdeklődőnek is ajánlják, tenni vágyó állampolgárnak is.

Az esemény az Európai Unió támogatásával valósul meg. A programon a részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött. Regisztrálni ITT LEHET, június 9-ig.

A program

Délelőtt: helyi média vs helyi civilek

10.00 – 10.20 Köszöntő és bevezetés: 2019 tanulságai – a Civilek a helyhatósági választásokon: a kutatás eredményeinek bemutatása – Móra Veronika, Ökotárs Alapítvány

10.20-10.50 Civil készülődés és szerveződés 2022-re: bemutatkozik három helyi összefogás:
– Szulovszky István, Szentendre
– Csabalik Zsuzsa, Miskolc
– Homoki Andrea, Gyál-Vecsés

11.10-12.30 Helyi hírportálok és civilek együttműködése – kiscsoportos beszélgetések 2 körben.
Öt asztalnál egy-egy hírportál – Szabad Pécs, Kapos-T, 7300, Nyugat.hu, Debreciner, Szegeder – munkatársaival lehet beszélgetni arról, hogy ők hogyan látják a helyi civil közösségeket, szerveződéseket: 
miben jók és mi a gyengeségük? 
mit tehetnek a civilek azért, hogy láthatóbbá váljanak, hatásosabban eljuttassák üzenetüket? 
és fordítva: mit várnának a civilek a helyi független újságíróktól?

12.30-12.45 Visszajelzések és a délelőtti program zárása

Délután: országos és regionális kitekintés

14.00-15.15 Első panelbeszélgetés: oknyomozó újságírás: történetek, kihívások és akadályok. Támaszkodnak-e az oknyomozó civil szervezetekre? Hogyan hasznosíthatják a civilek az oknyomozók eredményeit?

A beszélgetés résztvevői:
– Katus Eszter, Átlátszó
– Kaufmann Balázs, 444 
– Babos Attila, Szabad Pécs
Moderál: Mester Zoltán, Emberség Erejével Alapítvány

15.30-16.45 Második panelbeszélgetés: a civil, helyi és országos újságírás – együttműködés vagy versengés? Eljutnak-e a helyi hírek az országos médiába, és ha nem, miért nem? Hogyan tudnák egymás erőforrásait jobban kiaknázni a független sajtó különböző szereplői?

A beszélgetés résztvevői:
– Roznár Gyöngyi, Nyugat.hu
– Porcsin Zsolt, Debreciner
– György Zsombor, Magyar Hang
– Cseke Balázs, Telex
Moderál: Móra Veronika

17.00-18.15 Harmadik panelbeszélgetés: regionális körkép – független sajtó és civilek kapcsolata a szomszédos országokban. Hogyan vesznek rész a helyi civilek, hogy jelennek meg a médiában Szlovákiában, Romániában, Szerbiában?

A beszélgetés résztvevői:
– Parászka Boróka, Marosvásárhely
– Barak László, parameter.sk
– Sinkovics Norbert, Autonómia/NDNV 
Moderál: Gűth Ervin

KategóriákMETÁL