Az elmúlt alkalommal az alperes, Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjének ügyvédje, most pedig a bíró akadályoztatása miatt marad el az eredetileg holnapra kitűzött újabb tárgyalás a Péterffy Attila kontra Vicze Csilla ügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs értesülése szerint a Pécsi Törvényszéken a Péterffy Attila felperes és dr. Vicze Csilla alperes között folyamatban lévő polgári peres eljárásban a június 9-ére kitűzött tárgyalás a bíró akadályoztatása miatt elmarad, ú határnapot hivatalból tűz majd a bíróság. Ami egyben azt is jelentheti, hogy az ítélkezési szünetig várhatóan már nem lesz újabb tárgyalás. Ha így lesz, ami valószínűsíthető, akkor viszont csak az ősszel folytatódik a nem is kissé döcögösen zajló bírósági eljárás.

Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” indította a személyiségi jogi pert tavaly a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője ellen, mert Péterffy Attila szerint Vicze Csilla valótlanságot állítva bírálta őt 2019 nyarán, a választási kampányban, mondván Péterffy Attila 2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3.000.000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.

Péterffy Attila a kampány során azt mondta, hogy emiatt a kijelentés miazt a későbbiekben pert indít és a választások után ezt meg is tette. Igaz, az első keresetet módosítani kellett, így csak múlt decemberben kezdődött meg az eljárás. Akkor Péterffy Attila nem jelent meg, igaz, ezt Vicze Csilla hangsúlyozta ki a tárgyalás után és a Fidesz-közeli sajtó mutatta be úgy, mintha ezzel valami törvénytelenséget követett volna el Péterffy. Aki az első tárgyaláson azért nem jelent meg, mert nem volt idézve. Az más kérdés, hogy erkölcsi aggályok ettől függetlenül felmerülhettek a döntéssel kapcsolatban, hiszen ő a felperes és a megjelenése tiltva nem volt, igaz, azt sem tudjuk, éppen milyen munkát végzett polgármesterként a nem kötelező megjelenés helyett.

A per januárban folytatódott, itt már idézték a polgármestert, meg is jelent, meg is kezdődött a kihallgatása, de aztán félbeszakadt a tárgyalás, mert kiderült, hogy Péterffy Attila jogi képviselői módosítják a beadványukat, de erre időt kértek. A későbbi keresetmódosítás szerint így Pécs polgármestere már becsületének megsértése miatt is indította a pert felperesként, ráadásul a felperes a keresetmódosítás során az addig, 500 ezer forintos sérelemdíj követelésétől elállt, Vicza Csilla, illetve a CMM minapi sajtóközleménye szerint érezve ennek megalapozatlanságát.

Péterffyék szerint Vicze Csilla azzal követett el becsületsértést, mert társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására alkalmas, bántó véleménynyilvánítást tett a CMM szóvivője a fent már említett kijelentésével, miszerint Péterffy vezérigazgatóként durván  3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.

Vicze Csilla arra hivatkozik, hogy a tüzelőanyag mennyiségére vonatkozóan Péterffy Attila 2012 márciusában, Balatonalmádiban, majd 2014 novemberében, Budapesten tartott előadásaiban maga állította, hogy a hőerőmű tüzelőanyag igénye: 450.000 tonna/év, a tüzelőanyag összetétele pedig 33% erdészeti fa, 67% erdészeti, faipari és minimális mezőgazdasági melléktermék. Péterffy emiatt azt állítja, hogy környezetkárosítás azaz bűncselekmény elkövetésével “vádolta meg” Vicze Csilla, amely “vád” Vicze álláspontja szerint  alaptalan.

Ezt követően két alkalommal is elmaradt a per tárgyalása, folytatása, különböző okok miatt, legutóbb az egyik ügyvéd akadályoztatása miatt. Azonban mint most kiderült, holnapi napon sem folytatódik, az újabb határnap időpontját azonban egyelőre nem lehet tudni még.

KategóriákMETÁL