KOMLÓ – Úgy tűnik, a komlói önkormányzat kétszer belelép ugyanabba a folyóba.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogy azt a Magyar Narancs megírta, hűtlen kezelés miatt folyik eljárás a komlói önkormányzat ellen. Az ok: az önkormányzat úgy vett meg tízmillió forintért egy magánszemélytől bányászati tárgyakat, hogy többek között értékbecslés és a tulajdoni viszonyok vizsgálata sem történt meg.  

A nyomozás során – mellékszálként – a Közbeszerzési Hatóság megállapította, hogy – mivel a város nem írt ki közbeszerzést – jogsértést követett el, ezért 800 ezer forintra bünteti, és közölte, pert indít a szerződés érvénytelenítéséért.

A hír után érdeklődtünk a Városházán, mik a további lépések. Akkor azt mondták, megvitatják a dolgot az állandó közbeszerzési szakértőjükkel, és azután döntenek arról, nyújtsanak-e be fellebbezést. Azt is kilátásba helyezték, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az általuk ?megbízott állandó közbeszerzési szakértő helytállási kötelezettsége terhére kerüljön sor kifizetésre?, holott korábban ők maguk írták le, hogy az állandó külső szakértő nem is vizsgálta a kérdést, mivel fel sem merült a közbeszerzés kiírása.

Mérsékeltetnék a büntetést, a szerződést megsemmisítenék 

A városvezetés most a testület elé vitte az ügyet, ahol a képviselők több kérdésről is szavazhattak. Mármint azok, akik el tudtak menni. Mert bár 2010-ben, amikor az új, fideszes többségű testület felállt, a korábbi 9 órás kezdést 15 órára tették át, mondván, így azok is el tudnak menni az ülésre, akik dolgoznak, ez a szempont most már nem volt olyan lényeges. Holott előzetesen telefonon felhívták a városatyákat, jó-e nekik a deles kezdés, és voltak olyanok, akinek nem felelt meg – éppen a munkája miatt. Mások a szabadságukat töltik, így sok volt a hiányzó. Az ellenzékből egyedül a Jobbik képviselője, Pista József tudott részt venni a szavazáson. Ez azonban nem volt akadálya a döntéshozásnak, így 8 igen és 1 nem szavazattal a következőkről döntöttek a városatyák.

A város bíróságra megy, és megpróbál fellebbezni a Közbeszerzési Hatóság 800 ezer forintos büntetése ellen. Emellett – megelőzve a Hatósági pert – ők maguk semmisítik meg a magánszeméllyel kötött szerződést, és állítják vissza az eredeti állapotot. Ez azt jelentené, hogy a vételárat vissza kell utalni az önkormányzat számlájára (vagy letétbe helyezni), és újra a korábbi kölcsönadási megállapodás lép életbe. Ehhez persze az eladó beleegyezése is kell, ezért hamarosan leülnek vele tárgyalni a dologról.

Nem a Jobbik javaslatára

Pista József, a Jobbik képviselője javasolta, az önkormányzat vesse el azt az ötletét, hogy újra megveszi a bányászati emlékhelyen elhelyezett és beépített bányászati eszközöket – ezúttal egy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás során. Helyette maradjon az eredeti, kölcsönadási szerződés, és majd később döntsenek a vásárlásról és az árakról. Ezt azonban a fideszes testület leszavazta, és az eredeti javaslatot fogadta el.

Nagy eséllyel tehát az önkormányzat újra megveszi tízmillió forintért a vállalkozótól a tárgyakat, ahogy novemberben. Ez már csak azért is furcsa, mert éppen emiatt indult ellenük eljárás hűtlen kezelés miatt.

 

Az előterjesztés teljes szövege ITT olvasható.

KategóriákMETÁL