A nemzetbiztonsági bizottság ülésezett (volna) hétfőn délelőtt a több országot is érintő elképesztő lehallgatási és megfigyelési botrány, a Pegasus magyarországi vonatkozása miatt. A kormánypárti képviselők azonban inkább el sem mentek az ülésre.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Terroristagyanús személyek megfigyelésére fejlesztett, és kizárólag e célra értékesített mobiltelefonos kémprogrammal figyelhettek és hallgathattak le a magyar titkosszolgálatok terrorizmussal semmilyen szinten szóba nem hozható,  büntetlen előéletű magyar állampolgárokat, írtuk meg mi is a Direkt36 oknyomozó portál cikkére alapozva.

A megfigyelési botrány kirobbanása utáni egynapos sokkot követően a kormánypárti politikusok is elkezdtek kommunikálni az ügyben, néha egymásnak ellentmondó állításokat vagy utalásokat is téve. A lényeg azonban, hogy tagadni nem merték azt, hogy az izraeli NSO nevű cégtől Magyarország megvásárolta volna a Pegasus nevű, titkosszolgálati eszközökkel mobiltelefonokra telepíthető kémszoftvert, sem azt, hogy a Direkt36 cikkében említett civileket, újságírókat, üzletembereket és politikusokat figyeltek volna meg a Pegasus segítségével.

Pintér Sándor belügyminiszter is annyit mondott csak, hogy illegális megfigyelés nem történt. Majd a majdnem egy hétig, és azóta is az ügyben hallgató miniszterelnök, Orbán Viktor egy mondattal utalt a botrányra, azzal, hogy Pintér Sándor erről mindent elmondott.

Pintér azonban azt nem tette hozzá, hogy az ő véleményük szerint nem történt illegális megfigyelés, és hogy 2010 után, a II. Orbán-kormány változtatott a megfigyelésekkel kapcsolatos jogszabályon, enyhítve azt, ezzel könnyítve a hatalom dolgát.

Pintér mindenesetre azt is mondta, hogy konkrét kérdésekre válaszolni fog a nemzetbiztonsági bizottság zártajtós ülésén.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta, hogy a titkosszolgálati megfigyelés nem nyilvános ügy, erről nem beszélnek, és sehol a világon nem beszélnek, nem kommunikálnak erről az államok.

Azt viszont ő nem tette hozzá, hogy ha akár a magyar titkosszolgálat is végez megfelelő engedélyek kiadása után (vagyis bírói engedély, vagy Varga Judit igazságügyi miniszter vagy Varga Judit államtitkára által kiadott engedély birtokában) egy megfigyelést és lehallgatást, de az eszköz vagy számítógépes program maga nem használható fel legálisan arra a célra, akkor az már minimum kérdéses, hogy lehet-e ezt az információt védeni azzal, hogy titkos információról van szó, amiről nem szoktak beszélni. És itt érdekes az is, hogy aki az engedélyt kiadta, az vajon tájékoztatva lett-e előzetesen arról, hogy ezt a programot nem lehet pl. újságírók megfigyelésére használni. Márpedig azt még az érintett izraeli techcég, az NSO vezetője is megerősítette a botrány utáni első nyilatkozatában, hogy újságírók és civilek megfigyelésére nem használható a Pegasus.

Éppen emiatt az ellenzék kezdeményezte a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását. Ami ma délelőtt ült össze a T. Házban, de túl sokáig nem tartott, a bizottság kormánypárti képviselői ugyanis nem mentek el az ülésre. Persze, amennyire felháborító lehet ez a hír sokaknak, olyannyira nem érhetett túl sok embert meglepetésként sem. A bizottságnak jobbikos elnöke van, de van három fideszes és egy KDNP-s tagja, utóbbiak nem jelentek meg.

Az ellenzék öt kérdésre (és öt valóban fontos releváns kérdésre) várt választ (vagy szeretett volna választ kapni).

A zárt ajtók mögött megtartott (megkezdett) parlamenti bizottsági ülésen ugyanakkor megjelent Pintér Sándor belügyminiszter és Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár. Miután azonban a bizottsági ülésen nem jelentek meg a kormánypártiak, nem volt meg a szükséges minimális létszám, így sem ülést nem tartottak, sem a miniszternek nem kellett válaszolnia az ellenzék kérdéseire.

Ezeket kérdezték volna a kormánypárti tagoktól és a belügyminisztertől az ellenzéki képviselők:

  1. Megvásárolta, illetve használta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?
  2. Adott-e engedélyt az Orbán-kormány jelenlegi igazságügyi minisztere, vagy valamelyik hivatali elődje újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szembeni titkos információgyűjtésre?
  3. Adott-e engedélyt Varga Judit beosztottja, Völner Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szemben történő titkos információgyűjtésre?
  4. Tudott-e Orbán Viktor arról, hogy független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és ügyvédeket hallgattak le az elmúlt években Magyarországon?
  5. Jelenleg is tartanak-e a lehallgatások?
Címkék:
KategóriákMETÁL