A mai nappal, öt alapító és egy a szervezethez később csatlakozott, de az elnökségben helyet foglaló tag jelentette be, hogy kilépnek a Mindenki Pécsért Egyesületből, elsősorban, bár nem csak Péterffy Attila kizárása miatt (megj.: a konkrét döntés nem kizárás volt, de lényegében erről volt szó). Meghatározó, karakteres, a városban jól ismert emberek léptek ki.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Mindenki Pécsért Egyesület hat, meghatározó tagja, a városban és azon túl is ismert emberek léptek ki a mai nappal a Mellár Tamás (Párbeszéd) országgyűlési képviselő vezette Mindenki Pécsért Egyesületből a közelmúltban történtek miatt. A Péterffy Attila pécsi polgármesterrel kapcsolatos döntés, lényegében az ő kizárása csak egy indok volt a lapunkhoz közös nyilatkozatot eljuttató hat személy szerint az, ami a döntésükhöz vezetett.

„Az elmúlt időszakban a Mindenki Pécsért keretein belül furcsa dolgok kezdődtek, mintha az lenne a cél, hogy az egyesület megbontsa az ellenzéki pártok formálódó egységét” – írták.

A nyilatkozatuk az alábbiakban szó szerint, teljes egészében olvasható:

„Nyilatkozat

Az a cél vezérelt minket, pécsi értelmiségieket a Mindenki Pécsért Egyesületben,hogy tudásunkkal, tanácsainkkal, kapcsolatainkkal hozzájárulhassunk ahhoz,hogy Pécs élhetőbb legyen, a város okosabban sáfárkodjon mind az épített örökségével, mind az itt lakók szellemi és fizikai potenciáljával, a hírekben ne szégyenszemre szerepeljünk korrupciós ügyek miatt, ne az eladósodottságunk döntsön rekordokat…

Ezért szerveztünk nyílt vitákat, fórumokat, ezért ajánlottuk fel segítségünket, szakértelmünket egy új, sikeresebb városvezetés kialakításához, majd önkéntes munkánkat városi cégek felügyelőbizottsági tagságába…

A Mindenki Pécsért tagjai között akad országosan ismert politikus, közgazdász, jogász, szerkesztő, építész, író, egyetemi tanár, kereskedő…

Senki nem gondolta, hogy mindenben egyet fogunk érteni, a vitának fontos szerepe van a nem tekintélytiszteleten alapuló társadalomban, mert a közös ügyeinket meg kell, vagy inkább meg lehet beszélni. Viták, eszmecserék közben nyílik lehetőség arra, hogy egymás gondolatait megértve többre jussunk, mint amire külön-külön képesek lennénk.

A demokráciával lehet élni, s visszaélni. Úgy érezzük, az elmúlt időszakban a Mindenki Pécsért keretein belül furcsa dolgok kezdődtek, mintha az lenne a cél, hogy az egyesület megbontsa az ellenzéki pártok formálódó egységét. Míg az országos politika a közös ügyek mentén való haladásttematizálja, addig Pécsett, mintha egy céljavesztett lovagi torna zajlana épp a Mindenki Pécsért vezetésével, s már nem arról van szó, hogy ernyőszervezetként miként segítsük az együttműködést, hanem éppen ellenkezőleg, hogyan akadályozzuk meg.

A találkozók hangnemét egyre inkább néhány tag kevéssé artikulált mondandója határozta meg, nem gondoljuk, hogy a hangerő, a személyeskedés és az indulat az érveket bármilyen szinten hitelessé tenné. Az utóbbi történések, a polgármestertől megvont bizalom, majd kizárása az Egyesületből arra késztetett bennünket, hogy ebből a szervezetből mi kilépjünk. Így az alapszabályban és törvényben adott jogunknál fogva a tagsági jogviszonyunkat a mai nappal megszüntetjük.

Ágoston Zoltán (szerkesztő, kritikus) Balogh Robert (író, újságíró) Bánkuti István (közgazdász)

Gettó Tamás (építész) Szűcs Orsolya (ügyvéd) Törőcsik Mária (közgazdász)

Kelt Pécsett, 2021. július 2-án.”

KategóriákMETÁL